Чудили ли сте се някога как живеят хората в Северна Корея? Как понасят пълната липса на свобода и отчайващата бедност? Какво мислят и чувстват? Останала ли им е човечност? Или страшната диктатура ги е превърнала в марионетки – хора без мисъл, без воля, без мечти…

Книгата Забранени истории от Северна Корея на издателство Изток-Запад ще ви даде отговор на тези въпроси. Това е първата белетристична творба на севернокорейски писател, тайно изнесена и издадена извън страната. Не е известно истинското име на автора, а само псевдонимът му – Банди (Светулката), за да не бъде разкрит, репресиран и дори екзекутиран. Книгата включва седем разказа, документални по характер, но толкова въздействащи и поетични, че могат да разтърсят човека из основи. 

Това е книга, която повдига завесата за това какво в действителност се случва в Северна Корея. И не само в държавата, а и в сърцата и умовете на обикновените севернокорейци. Защото макар че описва реални събития, авторът ги пречупва през погледа на своите герои, за да разкаже за един свят, който изглежда толкова ужасяващ и нелогичен, че звучи като филм на ужасите. Но не е – ето само някои факти от живота в Корея:

  • Работи се по шест дни в седмицата, на седмия се полага „доброволен“ труд.
  • Севернокорейците нямат право да напускат своето местоживеене без предварително разрешение, в противен случай се наказват с трудов лагер.
  • Нямат право да избират какво и дали ще учат в университет, нито къде ще живеят или работят – държавата решава вместо тях.
  • Притежаването на Библията се наказва със смърт, както и гледането на американски, китайски или южнокорейски филми.
  • Милиони умират от гладна смърт, милиони изчезват безследно или са откарани в трудовите лагери, което е равносилно на смърт.
  • Със смърт или трудов лагер са наказвани хората, които не плачат достатъчно „искрено“ заради смъртта на Ким Ир Сен.

Не, това не са откъси от някоя антиутопия или от книга на писател фантаст, а факти от живота в Северна Корея. Ако са те накарали да погребеш сина си жив, защото е откраднал картоф, или не са ти разрешили да се погрижиш за болната си майка, обричайки я на сигурна смърт, тогава оцеляването – физическо и духовно – е истинско предизвикателство. А когато милиони умират от глад, за да има пари за скъпа ядрена програма, тогава става дума за чиста проба държавна лудост.

Казват, че в Северна Корея не се продават книги за любовта, нито има песни за любовта. И най-страшните репресии обаче не са успели да унищожат обичта в тази изстрадала земя. Настоящият сборник с разкази го доказва. Това са невероятни и ужасяващи истории, защото описват реални събития през погледа на обикновени хора. В тях обаче са видни следите от човечност, стремежът към щастие и копнежът за справедливост. В тази страшна действителност любовта пламти още по-ярко, смелостта е неподправена, а желанието за смисъл – още по-силно. Непоносимата реалност оголва докрай човешката същност, за да извади на показ най-тъмното и най-светлото лице на човека.

Книгата съдържа седем разказа за последните години от управлението на Ким Ир Сен – от 1989 до 1995 г. В нея е описано ежедневието на хората в тази страна, техните болки, стремления, тъга, отчаяние, смелост… Все човешки черти, които вече мислехме за чужди на хората в тази многострадална земя. Защото пропагандата не е инструмент, който действа само в едната посока. Не само комунистите описват света такъв, какъвто им харесва, но и западната пропагандна машина действа безотказно. Сега обаче един човек се осмелява да надигне глас, за да говори за безгласните – за хората, лишени от всичко, дори от правото да съществуват. Един самотен глас, който иска да разкрие на света истината за живота в Северна Корея.

А в светлината на политическите събития от последните седмици и предизвикателното поведение както на севернокорейския лидер така и на американския му колега става все по необходимо да разберем какъв е залогът. Ето защо тази книга е от изключителна важност – тя ще покаже на света какво се случва с обикновените хора, когато диктаторите си играят със съдбите им, сякаш са просто пионки на игралното поле на геополитическите интереси.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара