Битът, нравите и облеклото на отминалите времена често ни шокират. За нищо на света не бихме надянали странните изобретения на кринолин или корсет, които са по-близо до инквизицията, отколкото до модата. Но в същото време, без да се замисляме, повтаряме грешките от миналото и продължаваме да носим дрехи, които са опасни за здравето и живота дори.

Вижте някои основни и животозастрашаващи грешки в гардероба, проверени през вековете, но повтаряни и до днес.

Грешка 1 – оскъдно облекло

Основното предназначение на дрехата е да защитава тялото от студ, пек, от насекоми и похотливи погледи. Но същото време дрехата е натоварена с мисията да покаже най-добрите страни на тялото, което я носи. Понякога модата се престарава в полза на показността.

В миналото

На границата между XVIII и XIX век разкопките в Помпей толкова силно впечатлили консервативна Европа, че модните тенденции направили рязък завой към античността. По подобие на античните статуи дамите захвърлили корсетите и започнали да носят туники и рокли от леки и прозрачни материи с дълбоки деколтета и къси ръкави. В контекста на новата модна концепция като връхна дреха се вписвал единствено тънък шал, наметнат през раменете. За постигането на ефектни дипли, очертаващи красиви извивки по тялото, пък бил използван следният трик: роклята се навлажнявала непосредствено преди обличане, след което притежателката й смело поемала с карета или шейна към поредния прием или бал. Получавали се много интересни дипли, особено през зимата, но пък смъртността от пневмонии в този период рязко се увеличила.

Сега

Модата на ниската талия, голите кръстове и пъпове, която все още държи солидни позиции в дизайнерските колекции, – е не по-малко рискова за здравето от прозрачните туники на прапрапрабабите ни. При външна температура 12-15 градуса настъпва преохлаждане на вътрешните органи, което може да доведе до пиелонефрит, цистит, радикулит и възпаление на яйчниците. Откъдето пък може да се стигне и до безплодие. Колкото и смешно да ви звучи, някои специалисти твърдят, че модата на късите блузки и панталоните с ниски талии идва от Китай, където е въведена с цел контрол и намаляване на раждаемостта.

Освен неприятности със здравето модата на голото кръстче се отразява пагубно и на фигурата, предупреждават водещи фитнес инструктори от Холивуд. Незащитените с дреха кръст и корем изстиват и телесната им температура винаги е с няколко градуса по-ниска от останалите покрити части на тялото. А то е програмирано да трупа мазнини там, където е най-студено.

Грешка 2- твърде много дрехи

Модата стига до крайности и в желанието си да облече жената от глава до пети – понякога тоалетите са толкова тежки или дълги, че стават причина за болести, травми, дори и смърт.

В миналото

Дамските шапки през първата половина на XIX век били с такива огромни периферии, че закривали погледа. Дамите се движели почти по интуиция. А какво да кажем за дългите и тежки рокли?! По този повод авторитетното британско списание „Данцет“ през 1820 година излязло с революционното мнение, че за мускулната слабост, заболяванията на нервната система и други страдания жените трябва да винят собствените си рокли, тежащи средно по около 20 килограма.

Техническият прогрес допълнително усложнил ситуацията: в началото на XX век бил регистриран бум на травми, причинени от дългите поли на първите велосипедистки. Трагичната емблема на този период е прочутата танцьорка Айседора Дънкан, която била погубена от елегантния си шарф. Звездата пътувала в автомобил с вдигнат гюрук, единият край на шарфа се заплел в колело на автомобила и така се образувала примка, която я задушила.

Сега

И по този показател отказваме да се учим от злощастния опит на предшествениците ни. Доказателство са табелите и съобщенията в метростанциите на цивилизованите страни „да се повдигат краищата на дългите дрехи“ при ползване на ескалатора. А британските средства за масова информация редовно публикуват списък на застрашаващите със сериозни травми дрехи и елементи от тях, сред които са плащове, поли, дълги ръкави, шнурове. Преди години към списъка бяха добавени суитчърите и саката с качулки. Резултатите от проучване показали, че големите качулки свиват двойно зрителното поле, което води до очни заболявания.

Греика 3 – ужасно тясно

Не е нужно да завършиш медицина, за да си наясно, че в позиция „на тясно“ нито един орган не може да работи пълноценно. Въпреки това тесните дрехи трайно са заели място в дамския гардероб.

В миналото

Най-знаменитата пристягаща одежда е корсетът. Неговият дебют като част от женското облекло е в началото на XIV век, когато горките нежни същества го носели дори и нощем. През XVI век в двора на Екатерина Медичи обемът на талията съответствал на социалното и общественото положение. Жените въздъхнали свободно за кратко по времето на описаните вече муселинови туники, но скоро след това отново били оковани в корсет. „Заслуга“ за злокобното завръщане на корсетите имали най-вече докторите, които пропагандирали тезата, че женският гръбначен стълб е слаб и не е в състояние сам да държи гърба в изправено положение. Активната борба за отмяна на корсета започнала едва след изобретяването на рентгеновия апарат в края на XIX век, благодарение на който най-после излезли наяве непоправимите деформации на ребрата и вътрешните органи вследствие на жестокото пристягане.

Сега

Корсетът или по-точно неговите наследници са живи и днес. Преки негови потомци са задължителните в дамския гардероб сутиени, особено когато са в no-секси вариант. Моделите push-up и тесните презрамки травмират гръбнака, влошават осанката и кръвообращението, предизвикват кожни раздразнения и дори тук-там се промъкват предположения, че е възможно да провокират рак на млечната жлеза.

Джинсите нямат пряко отношение към корсета. Но някои модели имат пряка връзка с критиката към тесните дрехи. Впитите панталони с ниска талия затрудняват кръвообращението в тазовата област, предизвикват дисфункция на нервите на пищялните кости, което се проявява с изтръпване, слабост и болки в кръста.

Грешка 4 – странно или никакво бельо

Думата „бельо“ говори достатъчно, ако се позамислите малко над нея – нещо, което трябва да е чисто. Това е и основната му функция – да пази и поддържа интимна хигиена.

В миналото

Векове наред жените носели дрехите си на голо. След това – върху долна риза. В оцеляло писмо от XVIII век френски пътешественик с изумление съобщава на свой приятел, че „италианските куртизанки носят под полите си причудливи панталонки“ – акт на безпардонно и крайно неприемливо поведение, тъй като по това време се смятало, че носенето на дреха с два крачола от жена е проява на изключително неприлично поведение. По тази причина порядъчните представителки на викторианската епоха си ходели опаковани в кринолини и жакети, но без никаква защита срещу инфекции и простуди от кръста надолу.

Сега

Всяка втора жена носи прашки. А те са no-вредни и от пълното отсъствие на бельо, бият тревога медиците. Тънките връвчици и шнуроподобни елементи раздразват кожата, в основата са на различни възпаления и успешно пренасят многочислени бактерии до влагалището.

Когато модата надделее над разума (а това в повечето случаи е неизбежно), приемете принципа да редувате вредно с полезно и при всеки удобен случай се освобождавайте от безобразията, които ви притесняват.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара