Порция зелени листни зеленчуци дневно може да намали риска от деменция и да подмлади мозъка, установиха учени от Чикаго, пише в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Изследване със скенер показа, че възрастните хора, които ядат поне шест порции зелени листни зеленчуци седмично, имат по-малко плаки, свързвани с болестта на Алцхаймер, а мозъците им са с четири години по-млади, отколкото на връстниците им.

При по-голяма консумация – седем или повече порции седмично, амилиодните плаки в мозъка са били като на хора, по-млади с 19 години от тези, които почти не включвали такава храна в менюто си – само една или по-малко порции седмично.

Зелените листни зеленчуци съдържат много антиоксиданти. Вероятно те помагат за предпазване на мозъка от оксидативен стрес, който се свързва с натрупването на амилоидни плаки, причиняващи Алцхаймер.

„Тези резултати са вълнуващи. Подобряването на диетата само в една област – като например консумирането на повече от шест порции зелени листни зеленчуци седмично или отказът от пържени храни – се свързва с по-малко амилоидни плаки в мозъка, съответстващо на това да си с около четири години по-млад“, каза ръководителят на изследването Пуджа Агарвал от университета „Ръш“ в Чикаго.

В изследването са участвали 581 души на средна възраст 84 години, като е преценяван начинът им на хранене. Те са дали съгласие, след като починат мозъкът им да бъде дарен за научни изследвания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара