В днешни дни горе долу един на всеки 5 човека има преддиабетно състояние, което в повечето случаи води до развитие на диабет тип 2. Коварството на това заболяване е, че на практика протича безсимптомно и ако нямате навика да следите редовно нивата на кръвната си захар, може дори да не знаете, че сте в опасност.

За щастие, има определени симптоми, както и фактори, които увеличават риска от развитие на преддиабет – и ако внимателно следите състоянието си, можете да забележите алармени сигнали навреме и да вземете мерки. За щастие, с навременна промяна в диетата и начина на живот, можете да спрете развитието на болестта и да върнете състоянието на организма си към нормалното. Така че, в никакъв случай не пренебрегвайте тези симптоми.

Умора

Един от първите признаци на преддиабет е повишената умора и чувството на умора, което се появява дори след леко натоварване. Това се причинява от колебания в нивата на кръвната захар – и физическата активност е най-добрият начин за борба с тях. Ето защо, дори ако не се чувствате добре, отидете на разходка или направете упражнения, най-вероятно ще се почувствате по-добре веднага.

Отслабване

Всяка необичайна загуба на тегло е причина да посетите лекар възможно най-скоро. Ако не сте променили диетата си, не сте увеличили физическата активност и няколко килограма са изчезнали някъде, трябва да посетите лекар възможно най-скоро и да проверите нивото на кръвната си захар. Колкото и да е странно, в началните етапи на диабета пациентите често губят тегло: това се дължи на факта, че поради честото уриниране тялото изгаря повече калории и след това се опитва да компенсира изразходвания, увеличавайки апетита. Така че, ако ядете повече от обикновено и в същото време отслабвате, е време да проверите кръвната си захар.

Влошаване на зрението

Високите нива на кръвната захар могат да стеснят или да увредят кръвоносните съдове в очите, което може да причини замъглено зрение. Всеки десети пациент с преддиабет има ретинопатия – зрително увреждане. Ето защо, ако сте започнали да виждате по-зле, трябва не само да се свържете с офталмолог възможно най-скоро, но и да дадете кръв за изследване на глюкозата.

Тъмни петна по кожата

Потъмняването в зоната на лактите, коленете, подмишниците и шията е един от най-сериозните симптоми, които никога не трябва да се пренебрегват. Излишъкът от инсулин кара клетките да растат по-бързо и се появяват тъмни, кадифени петна. Ако забележите нещо подобно, посетете вашия лекар възможно най-скоро.

Нарушения на съня

Колкото по-зле спим, толкова по-ниско е нивото на инсулин в тялото. Освен това лишаването от сън води до повишено производство на хормона на стреса кортизол, който повишава инсулиновата резистентност на клетките. Следователно, колкото по-лош е сънят ви, толкова по-висок е рискът от преддиабет.

Поликистозни яйчници

Друг фактор, който драстично увеличава риска от развитие на диабет, е синдромът на поликистозните яйчници. Изследователите все още не могат да обяснят причината за тази връзка, но са сигурни, че връзката е пряка. Поради тази причина, ако някога сте страдали от СПКЯ, трябва редовно да проверявате нивата на кръвната си глюкоза.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара