Турция ще бъде домакин на Глобалния съвет за устойчив туризъм GSTC. Конференцията ще се проведе от 9 до 12 май 2023 г. в  турската столица на туризма – Анталия.

Глобалният съвет за устойчив туризъм (GSTC)  определя световните  стандарти за устойчивост при пътуване и туризъм и управлява прилагането им. Именно по тази тема (GSTC), ще организира таз годишната конференция в Турция. Събитието по право се провежда всяка година в различни страни. Тазгодишната конференция е знаковото събитие на GSTC. Тя обединява заинтересованите страни в туризма, участващи в развитието и насърчаването на устойчивост при пътуване и туризъм в туристическия рай на Средиземно море – Анталия.

Глобалният съвет за устойчив туризъм е най-голямата световна организация за опазване на околната среда и устойчивостта,  тя регулира, актуализира и управлява световните стандарти, създадени, за да осигурят устойчивост в пътуванията и туризма. Те са известни като GSTC критерии. Това е независимата организация с нестопанска цел и на базата на тези критерии има за цел да създаде устойчивост в туризъма.

GSTC организира конференции, включващи световни лидери , обсъждащи критичните и актуалните въпроси в обхвата на устойчивия туризъм. Конференцията се организирана ежегодно в различен град всяка година за да събере  заинтересованите страни в туризма, с цел обмяна на идеи.  По този начин се цели разширяването на приложимостта на стандартите, определени за устойчив туризъм.

Две от миналогодишните  последователно проведени конференции бяха в Севиля, Испания. Те бяха онлайн, поради пандемията.  Турция зае участие на конференцията GSTC 2022, именно там бе обявено , че таз годишното им издание, ще се състои в Анталия. Това се случи след процеса на кандидатстване, извършен от Турската агенция за насърчаване и развитие на туризма (TGA). Домакинството на Анталия беше представено с видео, специално подготвено за участниците, а на конференцията беше съставена платформа на тема Турската Национална програма за устойчив туризъм.

Турция е световен пример в областта на устойчивия туризъм

Със споразумението за сътрудничество, подписано с GSTC в началото на 2022 г., Турция определи план, които да бъде следван в устойчивия туризъм, и да ускори мащабната си практика за устойчивост. С този тригодишен протокол беше създадена националната програма за устойчив туризъм за преструктуриране на туристическата индустрия на Турция, която е първата страна, споразумяла се с правителството за устойчив туризъм.

Програмата, която включва дестинации, туроператори и особено места за настаняване, има за цел устойчива трансформация в туристическата индустрия на Турция. Провеждана на етапи, първи етап на програмата ще бъде завършен тази година; втори етап ще бъде завършен през 2025 г., а трети етап ще бъде завършен през 2030 г., като всички международни стандарти са изпълнени.

Глобалният съвет за устойчив туризъм GSTC 2023 ще бъде домакин на повече от 350 местни и чуждестранни участници в Анталия, включително представители от публичния сектор, хотелиери, туроператори, компании, академични среди, агенции за развитие, онлайн туристически агенции и неправителствени организации. Четиридневната програма на конференцията включва обучения, интерактивни платформи и семинари, срещи и социални събития. Участниците ще имат възможност да се възползват от практическия опит на експерти в разработването и насърчаването на устойчив туризъм, докато се наслаждават на шанса да опознаят Анталия, раят за посетителите в Турция.

Разположена в южната част на Турция, в сърцето на Средиземно море и Турската Ривиера, Анталия е описвана като „столицата на туризма“ поради своята природна красота, море, история и култура. Градът посреща хиляди туристи годишно и се отличава с възможности за приключения, култура, изкуство и развлечения в допълнение към трилогията „море-пясък-слънце“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара