Всички обичаме да сме онлайн. Даже май това осмисля живота ни през голяма част от денонощието. Но понякога удоволствието става горчиво, ако някой се добере до лична информация или открадне профила, или още по-лошо – данните на кредитната ни карта.

Само от нас зависи да сме предпазливи и да внимаваме в действията си онлайн, защото после няма на кого да се сърдим, освен на себе си.

Приготвихме ви няколко кратки и лесни за изпълнение съвети, които ще ви помогнат да следите повече за действията си онлайн и по по-добър начин да защитите вашата ценна лична информация.

Ех, тези пароли

Да, досадни са. Да, често ги забравяме. Но няма нищо по-лошо от това да ползвате лесна парола или една и съща навсякъде (password – 8 символа, лесна за помнене, супер е!😊). Съгласни сме също, че сложните пароли нямат запомняне, но тук на помощ идват така наречените мениджъри на пароли (1Password и аналогични) – ще ги откриете за всички операционни системи, като добавки за популярните браузъри и дори като приложения за смартфона си. С тяхна помощ ще имате сигурни и различни пароли за всички ресурси, където се налага да въвеждате такава информация, като това ще става напълно автоматично. Готино и модерно.

Двуфакторна какво?

Автентификация. Поредната сложна дума от света на технологиите. Но реално най-актуалната и сигурна защита, че профилът ви няма да бъде хакнат. Приемете двуфакторната автентификация като допълнителен слой защита. Така дори някой да се сдобие с потребителското име и парола, няма шанс да направи пробив, ако не въведе динамичен код, който се сменя на всеки няколко секунди.

Вероятно вече ползвате такова решение за мобилното банкиране, например. Силно ви съветваме да го активирате и за електронната поща, Фейсбук профила и изобщо всяко приложение, което го предлага.

Самият генератор на кодове е удобно приложение (например Google Удостоверител), където ще намерите всички кодове за вход на едно място. Приложенията за банкиране имат свои собствени генератори на кодове по обясними причини.

Огледалце, огледалце

През 2023-а новите модели уебкамери, които ви карат да изглеждате толкова красиви по време на видео разговорите, вече имат вградено капаче за обектива. Такива са Logi Brio 500 и 300, които се предлагат и в различни цветове, включително розово. Само с едно движение можете да „пуснете щорите“ и никой няма да може да наднича в личния ви свят.

 

Снимките в телефона само в телефона ми ли са?

Обикновено не. Смартфоните на Google и Apple са прекалено услужливи и без много въпроси правят огледално копие на файловете ви, включително снимките в облака. Достъп до него може да бъде осъществен практически от всяко устройство, така че ако не искате да разполагате с това резервно копие на всяка цена, можете да изключите процеса на синхронизиране. Това е доста полезно и ако сте в чужбина – ще спестите много от таксите за пренос на данни в роуминг.

Кликни ме тук и тук

Редовно получаваме връзки в съобщения, имейли, чатове и т.н. Можем ли да преценим дали са безопасни, преди да ги посетим, обаче? А това е много важно, защото често само отварянето на определена уеб страница вече е инсталирало зловреден код в компютъра или смартфона ни. Ако използвате лаптоп или настолен компютър, сравнително лесно можете да разкриете тези опити за phishing (най-популярната киберзаплаха в последно време). За целта застанете върху връзката и вижте долу в status bar-а на браузъра или приложението какъв адрес се изписва. Често той е много подобен на истинските адреси на сайтовете, които използваме, но гледайте внимателно. Дори най-малката разлика е гаранция за измама. А посетите ли връзката и вкарате ли данните си там, профилът вече не е ваш… Същото важи за адреса на подателя на електронното писмо. Мошениците са изобретателни и успяват много да наподобят адреса на сигурен подател, но дяволът е в детайлите.

Същото се отнася и за сайтовете, на които плащате. Винаги проверявайте дали връзката е подсигурена (с https:// в името на адреса отпред) и дали се показва „ключето“ вляво на адреса. Не попълвайте данни на карти на страници, които не ви изглеждат познато и достоверно. Ако все пак се налага, можете да ползвате виртуални кредитни карти, които на практика не съдържат пари.

Твърде много разрешения?

Заради всички досадни регулации постоянно кликваме на прозорци, които ни питат дали даваме разрешение за това и онова. Колкото и да е фрустриращо, по-добре отделете 1-2 секунди, за да помислите дали сте съгласи, преди да раздавате щедро съгласието си. Защото в противен случай можете лесно да се озовете в ситуация, в която получавате по стотици излишни известия на ден и пощата ви е пълна с реклами.

Това е и най-добрият начин да се вкарате в конспирацията, че телефонът ви подслушва. По-скоро сте дали толкова много лична информация за себе си навсякъде, че системите в Интернет познават потребителските ви навици и вкусове едва ли не по-добре от самите вас.

Няма безплатен обяд

Ако нещо ви звучи твърде хубаво, за да е безплатно, то просто не е. На обратната страна стои добре прикрит абонамент, споделяне на лични данни и какво ли още не. Затова четете внимателно и дребния шрифт. Да, до там ни докараха…

Не споделих ли твърде много в социалните мрежи

Ами, вие трябва да прецените сами. Тъй като няма как да знаете на какво ще попадне бъдещият ви шеф, при когото ще кандидатствате за работа след няколко години или още неродените ви деца, може би е добре да бъдете по-отговорни пред себе си. Наистина ли е толкова важно да качите снимка от пиянския купон на плажа или да споделите супер скъпа покупка на всяка цена? Социалните мрежи дават много свобода, но тя може да изчезне за миг и да се окажете в капана на собствените си споделени мисли и емоции.

И за финал – ъпдейтвайте всичко. Операционната система на компютъра и смартфона и всички приложения. Да, отнема време, хаби батерия, но е добър начин да затръшнете вратата пред измамниците.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара