По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с диагноза диабет в момента живеят над  387 млн. души,  т.е. всеки 12-ти човек по-света страда от тази болест, като близо половината от хората не знаят за това. Статистиката показва също, че през 2014 г. на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек от диабет. В България, по данни на IDF, броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000.

DSC_2198

На 29 септември стартира ежегодната информационна кампания „Открито за диабета”. Тя се организира за четвърта поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, асоциация „Диабет тип 2“ и в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България.

„Всяка година кампанията има различен фокус, но крайната цел е една – информираност на хората, превенция и ранна диагностика, правилно лечение на диабета. В българското общество съществуват много митове и страхове за заболяването и лечението му. Те трябва да бъдат оборени, за да се предотвратят усложнения и да започне правилно и навременно лечение. Затова и мотото на тазгодишната кампания е „Нека не живеем  на тъмно“, каза Йерун Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.

diabetes-528678_640

Според национално проучване, инициирано от Sanofi България и проведено през септември 2015 г. от MED Communication, близо 60% от българите ни припознават диабета като обществено значимо заболяване.  Едновременно с това обаче,

около 45% никога не са си правили изследване за диабет.

Като първи симптоми на заболяването българите припознават силна жажда, трудно заздравяващи рани, отпадналост и умора. Специалистите напомнят, че има два вида диабет, чиято симптоматика е различна.

Според около 70% от анкетираните, основен фактор за отключването на диабета е стресът в ежедневието. Нездравословното хранене и липсата на достатъчно физическа активност са ключови фактори за развитието на болеста.

Проучването показва и основните митове свързани с диабета.

70% от хората смятат, че диабетът прекъсва нормалния начин на живот на пациентите. Това е напълно погрешно схващане. Правилното лечение и управление на диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Инсулинът не убива, той спасява диабетиците от усложнения, които могат да доведат до съкращаване на живота. Напълно погрешно е схващането на 15% от българите, които вярват, че инсулинът е смъртна присъда.

diabetes-777001_640

Първи симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара