Учени от САЩ се опитаха да разберат как да спим правилно, за да сме здрави. Прочетете за най-новите изследвания в тази област.

Уебсайтът Pharmacy Times съобщава, че липсата на редовна нощна почивка се отразява зле на сърдечната дейност и може да причини атеросклероза. Автор на изследването е Келси Фул, доцент по епидемиология, която отбелязва, че за първи път учените успяват да докажат връзката между атеросклерозата и недостатъчната продължителност на съня.

В проучването са участвали две хиляди пациенти на възраст от 45 до 84 години, които не са имали сърдечносъдови заболявания. Всички те са носили специални устройства на китката си, които са измервали будното време и продължителността на съня им. Пациентите попълвали и дневници и участвали в нощно изследване, при което учените измерили фазите на съня, дишането, сърдечната честота, времето за събуждане и заспиване.

Благодарение на проучването е установено, че хората с нередовна продължителност на съня имат по-голяма склонност към развитие на атеросклероза (образуване на плаки по стените на артериите). Заболяването, от своя страна, води до стесняване на артериите, което блокира притока на кръв, хранителни вещества и кислород към органите.

Ако човек спи с два часа по-малко седмично, вероятността да развие плаки е с 12% по-голяма. Вероятността за стесняване на периферните артерии също се увеличава.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара