Основателят на „Щурците“ Кирил Маричков представи автобиографичната си книга „На прага на времето“ в клуб „Сити Стейдж“ в подлеза на НДК.

„Кирил Маричков, освен че пише великолепни песни, пише и великолепни книги, каза в качеството си на читател при представянето на книгата Петър Стоянов, президент на България от 1997 г. до 2002 г. Книгата е много интересна и многопластова, в нея всеки ще намери нещо за себе си. Меломаните ще харесат, че книгата е история на българския рокендрол, отбеляза той.

В нея може да се прочете как се ражда група „Щурците“, за тяхната първа авторска песен, за първия им запис и първия концерт. Според Петър Стоянов книгата е ценна, защото е не само автобиография на Кирил Маричков, а биография на цяло поколение, което изживява първата част от своя живот при комунизма – в една система на непрекъснати и необясними забрани. Книгата ще бъде безценно четиво и за много млади българи, смята още той.

Трябваше на всяка цена да напиша тази книга, защото иначе много лъжи щяха да се превърнат в истини, а хората трябва да знаят коя е истината, каза авторът Кирил Маричков.

Голямата българска певица Лили Иванова изпрати букет с цветя на музиканта. Поздрав към Кирил Маричков отправи и Васил Найденов. Той нарече колегите си от група „Щурците“ „азбука в музиката“.

Автобиографичната книга „На прага на времето“ е с обем 576 страници и е под редакцията на Веселина Паскова. Включва над 100 снимки от личния архив на Маричков, някои от които се публикуват за първи път, както и снимки на всички албуми на „Щурците“. Оформлението и корицата са на дизайнера Тодор Манолов.

Книгата представя подробно житейския и творчески път на Маричков – от детството му до на най-силния период в историята на „Щурците“ – през 80-те години на ХХ век. Съдържанието е разпределено в седем части, в него са събрани спомени на бащата на музиканта, на членове от групата и други негови приятели музиканти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара