Познавате ли онова чувство, когато зрението ви сякаш се влошава? Умора, леко главоболие, замъглено зрение, парене и сълзене на очите? Това наричаме дигитално напрежение на очите. То не е необичайно в днешния свят, в който много от нас са практически обвързани с компютъра или телефона си по цял ден. Какво точно представлява дигиталното натоварване на очите и как можете да го предотвратите? Подготвили сме ви 4 съвета за това как да подобрите зрението си.

Обърнете внимание на превенцията

Ако често работите на компютър или от вкъщи, не забравяйте да правите редовни почивки. „Дигиталното напрежение на очите може да се предотврати чрез редовни почивки при работа с компютър и ограничаване на използването на мобилни телефони. Четенето като такова обаче също може да окаже влияние върху умората на очите, Добре е да правите почивки на всеки 30 минути за около 2-5 минути“, съветва Кристина Щебетакова, оптометрист от Alensa.eu, онлайн магазин за контактни лещи, очила с рецепта и слънчеви очила. През това време се препоръчва да се гледа в далечината и да се избягва гледането на близки обекти.

Активната работа с тялото е от ключово значение

Когато работим отблизо, допускаме три основни грешки. Първо, прегърбваме се, което се отразява на гръбначния ни стълб. Второ, не мигаме толкова, колкото трябва, което се отразява на сухотата на очите. И трето, забравяме, че малките очни мускули са отговорни за работата отблизо и също могат да се уморят. Симптомите могат да включват главоболие и болки в очите, сухота и дразнене, замаяност и временно замъглено зрение.

Опитайте йога за очи

Очната йога позволява по-бързо възстановяване след дълъг работен ден и отпуска очните мускули и акомодацията. Практикуването ѝ всеки ден може да помогне за предотвратяване на напрежението в очите и да допринесе за поддържане на добро зрение без излишна умора. Как да го правите? Първо, свалете контактните си лещи или очилата. Затворете очи и кимнете с глава, за да разхлабите врата си. След това движете бавно очите си нагоре и надолу, надясно и наляво, а накрая от дясното ухо към лявото и обратно. Повторете това до 10 пъти. Накрая завъртете очите си на една страна и след това на друга.

Снабдете се с подходящите продукти

Ако страдате от сухи и раздразнени очи, посегнете към качествени капки за очи, за да облекчите дискомфорта. „Препоръчвам ви също така да си вземете очила или контактни лещи с т.нар. син блокер, които ще улеснят живота ви. Можете да си вземете и очила с нулеви диоптри и да ги носите само когато работите на компютър“, казва Стебетакова от Alensa.eu. Преди сън приберете телефона или други устройства, за да нямате проблеми със заспиването. В идеалния случай приберете телефона или компютъра и изключете телевизора 2-3 часа преди лягане, а вместо това четете или говорете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара