Всяка година се появяват нови модни диети с обещания, че прилагането им може да ви помогне да отслабнете. Но в действителност този тип бърза загуба на тегло не е трайна.

Ключовете към успеха в отслабването

Успешната загуба на тегло изисква дългосрочни промени в хранителните ви навици и физическа активност. Това означава, че трябва да намерите подход за отслабване, който можете да прегърнете цял живот. Малко вероятно е да задържите постигнатото тегло, ако се откажете от диетата и се върнете към старите си навици.

Диети, които ви карат да се чувствате непрекъснато гладни, бързо ще ви накарат да се откажете. Много диети за отслабване не насърчават трайни промени в здравословния начин на живот. Така че дори и да отслабнете, килограмите могат бързо да се върнат, след като спрете диетата.

Вероятно винаги ще трябва да внимавате за теглото си. Но смесването на по-здравословна диета с повече активност е най-добрият начин да отслабнете, да го задържите в дългосрочен план и да подобрите здравето си.

Ако искате да намалите теглото си, е добре да подберете диета, която най-много подхожда на вашия начин на живот и която ще спазвате най-дълго и с най-малко усилия. На първо място, разбира се, трябва да се съобразите със здравословното си състояние. Хората, които страдат от сърце например, трябва да наблегнат на диети за отслабване на корема, тъй като е доказано, че обиколката на талията пряко влияе на сърдечносъдовите заболявания.

Тук ще ви запознаем с три вида диети, които наистина подобряват здравето и не са много трудни за спазване.

1. Средиземноморска диета

 • Пресни плодове и зеленчуци;
 • Пълнозърнести храни – кафяв ориз и пълнозърнеста пшеница;
 • Ядки и семена;
 • Постни протеини – риба и птици;
 • Млечни продукти – в умерени количества;
 • Бобови растения – боб и леща;
 • Полезни за сърцето мазнини – зехтин вместо масло.

Диетата също така изключва консумацията на преработени храни, червено месо и твърде много захар, тъй като те могат да допринесат за хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет.

Доказано е, че спазването на средиземноморската диета помага при регулиране на теглото и може да насърчи отслабването, защото:

 • Храните в диетата обикновено са с по-високо съдържание на фибри и здравословни мазнини, което ви кара да се чувствате по-сити и помага за стабилизиране на кръвната ви захар. Това може да ви предпази от преяждане или от изкушението да посягате към сладкишите.

 • Полезните за сърцето мазнини също се усвояват по-бавно, което кара хората да се чувстват по-дълго сити.

Изследванията също така показват, че спазването на хранителен план като средиземноморската диета може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип  .

2. DASH диета

Диетата DASH , известна още като Диетични подходи за спиране на хипертонията, първоначално е създадена като начин за лечение на високо кръвно налягане, но може също да ви помогне да отслабнете или да поддържате оптимално тегло.

Диетата DASH помага за понижаване на кръвното налягане, защото включва консумацията на храни, богати на калий, калций, магнезий и ниско съдържание на натрий.

DASH е подобна на средиземноморската диета, тъй като набляга на хранителни продукти с високо съдържание на фибри като зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Има обаче две основни разлики:

 • За разлика от средиземноморската диета, диетата DASH включва нискомаслени или обезмаслени млечни продукти, а не пълномаслени. Някои експерти смятат, че нискомаслените млечни продукти са по-добри за здравето на сърцето, особено ако вече имате сърдечно заболяване.
 • Освен това DASH силно ограничава приема на сол, което може да помогне за контролиране на хипертонията – целта е приемате с храната си под 2300 mg натрий на ден или около една чаена лъжичка сол.

Ако сте свикнали да ядете повече червено месо и масло, следването на диетата DASH коренно ще промени храненето ви, което ще помогне да намалите теглото си. Постните протеини и млечните продукти с ниско съдържание на мазнини са по-малко калорични и могат да допринесат за цялостен калориен дефицит и последваща загуба на тегло.

Дори и без голяма промяна в теглото, диетата DASH може да окаже желаното въздействие върху кръвното налягане, което ще ви мотивира да поддържате диетата и евентуално да свалите килограми в дългосрочен план.

3. Растителна диета

Целта на растителната диета е да се премахнат или намалят животинските продукти като месо, млечни продукти и яйца. Има няколко различни вида диети на растителна основа, от които можете да избирате:

 • Вегетарианска диета – напълно изключва месото, но включва яйца и млечни продукти.
 • Пескетарианска диета  – елиминира всички видове месо с изключение на риба и морските дарове.
 • Флекситарианска диета – включва яйца и млечни продукти и позволява от време на време да се яде месо.
 • Веган диета – елиминира всички животински продукти, включително яйца и млечни продукти.

Следването на диети на растителна основа може да ви помогне да отслабнете по няколко причини:

 • Те намаляват или премахват червеното месо и преработените меса, които са свързани с дългосрочно наддаване на тегло .
 • Диетите на растителна основа обикновено са с високо съдържание на фибри, което придава обем на ястията. Това означава, че хората могат да приемат по-малко калории, докато все още се чувстват сити.

Проучване от 2021 г., сравняващо диета с ниско съдържание на мазнини на растителна основа и диета с ниско съдържание на въглехидрати, включващи месо, е установило, че хората приемат 550 до 700 калории по-малко на ден, докато са на диета с ниско съдържание на мазнини на растителна основа в сравнение с когато са били на нисковъглехидратна диета с месо.

На пазара обаче има много високо преработени храни, които са на растителна основа – например веган сладоледът не съдържа мляко, но често е пълен със захар. Хората трябва да търсят опции, базирани на непреработени храни, а не полуфабрикати, съветват диетолозите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара