Огромен интерес от желаещи да осиновят малката Антония, която бе изоставена преди дни на улица в град Айтос от своята биологична майка. Вълна от хора от цялата страна буквално засипа със запитвания социалните служби, родилното отделение на бургаската болница и дори мъжа, намерил новороденото, съобщава NOVA.

Снимки УМБАЛ-Бургас

Четвъртък, малко преди обяд, когато 41-годишният Дамян обичайно се прибира да обядва в дома си, на прага на вратата на улица „Алеко Константинов” в Айтос вижда нещо необичайно.

„Помислих, че е кукла и си казах, че ще я преместя, някой я е изхвърлил. А всъщност беше детенце, което взе да мърда и тогава разбрах, че трябва да подам сигнал към органите”, разказва Дамян Тодоров.

Той звъни на бърза помощ, а пристигналите парамедици установяват, че бебето е момиченце.

Според неонатолозите бебето е родено само преди броени часове в 36-та гестационна седмица. Oткарано e в родилното отделение, a там малката Антония получава името си.

„Когато доведоха детето, акушерките от бърза помощ му бяха избрали име Спасена. Аз се възпротивих на тази сигматизация на детето и казах ще се казва както кажете, но не и Спасена. И като се върнах след 10 минути, се оказа, че са го кръстили на мен”, разказа д-р Антонио Душепеев, завеждащ родилно отделение към УМБАЛ-Бургас.

В документацията детето е записано като Антония Намерена Неизвестна и тъй като тежи едва 2кг и 200 грама е настанена в кувьоз. Момиченцето е здраво и с добри показатели.

Пети ден обаче опитите на полицията да намери майката не водят до резултат. След разпити в Айтос и близките села униформените изключват версията момиченцето да е дете на някой от постоянно живеещите в региона.

„Твърде е възможно тя да е всъщност с преминаващи селскостопански работници, които до този момент са били ангажирани с прибирането на арпаджик от полето, както и на сливи в района на айтоска община. Твърде възможно е всъщност след раждането на детето, тя да е използвала въпросния превоз, който е имала заедно с други хора от малцинствените групи, и които са се оттеглили във вътрешността на България, където започва и активния сезон по прибирането на грозде”, обясни Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР Бургас.

Интересът малката Антония да бъде осиновена расте. В болницата са получени десетки обаждания от желаещи да приютят изоставеното момиченце, а мейлите и съобщенията към служители на Агенцията за закрила на детето продължават. От администрацията са категорични, че процедурата по осиновяване изисква дълго проучване за годността на кандидат- осиновителите и изисква време.

„Няма как да се случи от днес за днес. Има законови разпоредби, които трябва да се спазят. Не става бързо, иска време за това. В конкретния случай въобще не говорим за осиновяване на малолетната, затова моля гражданите да не звънят по телефона, да не пращат писма, тъй като са предприети всички необходими действия към момента и дай Боже да се случи най-доброто за детето”, каза Диана Врабчева, началник отдел „Закрила на детето” гр. Айтос.

Засега Антония Намерена Неизвестна ще остане в бургаската неонатология, а след нужния период за наблюдение ще бъде настанена в Дом за медико-социални грижи за деца в Бургас.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара