52% от хората никога не са проверявали своите бенки при специалист-дерматолог, а 90% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити навреме.

Данните са от ексклузивно проучване, проведено от Ipsos за La Roche-Posay в 23 страни от всички континенти. То разглежда различните обществени нагласи и основните познания по отношение на рисковете, свързани с излагането на слънце.

88% от анкетираните са запознати с рисковете от развитие на рак на кожата при излагане на незащитена кожа на въздействието на слънцето. Въпреки това само 1 от всеки двама запитани са направили скрининг на бенки при дерматолог и 1 от всеки четирима някога са изследвали бенките по тялото си.

Затова La Roche-Posay стартира широкомащабна кампания, фокусирана върху превенцията на кожния рак, с нов и модерен облик, която призовава всеки към активност – да се вгледа по-отблизо в себе си и в най-близките си хора.

Skin_checker_logo_bg_text

Въпреки, че 88% от хората разпознават опасностите, свързани с излагане на въздействието на слънчевите лъчи без подходяща защита и 8 от 10 души се предпазват, то 4 от 10 от участвалите в изследването го правят само по време на ваканцията си.

Според лекарите по-тревожна е липсата на консултация с дерматолог, който да провери за ранни признаци на рак на кожата, често видими за невъоръжено око. Само 1 от 3-ма души в света проверяват бенките си поне веднъж годишно, а над половината от населението никога не е съветвало свой близък да отиде на преглед.

Световни шампиони по слънцезащита

Запитани относно навиците за слънцезащита, висок дял – 34% от гърците – твърдят, че вземат предпазни мерки през цялата година, независимо от сезона, следвани плътно от жителите на Чили (33%) и Австралия (32%). Интересен факт е, че жителите на същите тези три страни се опитват да останат максимално на сянка в часовете на най-силното слънце. В другия край на спектъра са Белгия, Дания и Русия, където само 6% от населението споделя, че има навици за слънцезащита през цялата година.

Въпреки че не са три от най-слънчевите страни в света, при излагане на слънце респондентите от Ирландия, Италия и Португалия са лидери по използване на слънцезащитен крем, като 69% от жителите им твърдят, че нанасят такъв на лицето си. Едва 35% от мексиканците го правят, въпреки че би трябвало да са по-добре запознати, тъй като често са изложени на силно слънце. Само 19% от руснаците пък ползват слънцезащитен крем.

В целия свят 87% от родителите с деца под 12-годишна възраст твърдят, че винаги или често нанасят слънцезащитен крем на децата си, когато са изложени на слънце, със сравнително малки разлики между различните континенти.

Посещения при дерматолог

Въпреки че Австралия и Южна Америка са два от най-слънчевите региона в света, изглежда че, противно на всички очаквания, европейците имат вроден усет за проверка на състоянието на кожата (Skinchecking). Лидери в това отношение са Германия, Австрия и Италия, чиито жители най-често се консултират с дерматолог за състоянието на своите бенки, съответно 24%, 23% и 20% от тяхното население го прави най-малко веднъж годишно. В същото време Финландия се нарежда на последно място с едва 1% .

„Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, но ако се разпознае и третира в ранен етап, почти винаги е лечим“, казва проф. д-р Джузепе Ардженциано, Президент на Международународното дружество по дерматоскопия.  „Ето защо е толкова важно всеки да проверява кожата си редовно за белези на промяна или нарастване на бенките, както и за поява на нови петна по кожата. Борбата с рака на кожата започва от вкъщи и колкото повече хора се вглеждат в кожата си и в кожата на близките и любимите си, толкова повече ще се консултират с дерматолог и така ние ще можем да го разпознаем в ранен етап.“

Битката на половете

Подобно на много други неща, мъжете и жените по целия свят имат твърде различни нагласи към защитата от слънцето. Докато мъжете обикновено се крият от слънцето, използвайки техники като прикриване на тялото с ризи с дълъг ръкав (21% от мъжете спрямо 16% от жените) и носене на шапки или каскети (45% от мъжете спрямо 32% от жените), жените са много по-последователни в нанасянето на слънцезащитен крем, когато са изложени на слънчевите лъчи. 69% от жените ползват постоянно слънцезащита върху лицето си спрямо само 45% от мъжете. Същата значителна разлика се отбелязва и при прилагането на слънцезащитен крем върху тялото: само 1 от 2 мъже нанася слънцезащитен крем в сравнение с над 2 от 3 жени.

Млада и безгрижна кожа

Не е за учудване, че тийнейджърите между 15 и 19-годишна възраст са най-безгрижни в отношението си към слънцезащитата и превенцията на кожния рак, което е още по-тревожно, като се има предвид, че 80% от уврежданията на кожата, причинени от слънцето, се появяват още преди 18 години. Независимо дали като проява на мода или просто бунтарство, тийнейджърите са и най-непоследователни в ползването на слънцезащитни аксесоари: те са тези, които най-рядко носят слънчеви очила (46%) или шапки (26%).

Респондентите на възраст 35-44 години са тези, които най-често ползват слънцезащитен крем върху тялото (63%), а младежите между 20 и 24 години като че ли са по-притеснени от вредата на слънцето за лицето, където нанасят най-много слънцезащитен крем (61%).

Кампанията

Огромен дял (73%) от хората по света твърдят, че се грижат повече за здравето на своите близки, отколкото за собственото си.

La Roche-Posay, водеща марка в дермокозметиката,  стартира „Skinchecker“ – нова широкомащабна международна кампания за повишаване на информираността, която има за цел да образова обществото за активната роля на всеки гражданин в ранното откриване на рак на кожата.

Кожният рак е единственият вид рак, видим с невъоръжено око и при правилна диагностика на достатъчно ранен етап, 90% от случаите на меланом са лечими.

Толкова е лесно, като ABCDE

Skinchecker на La Roche-Posay e достъпна на  www.laroche-posay.bg/skinchecker. За да обхване и да образова възможно най-голям брой хора по света, La Roche-Posay предлага подбрана и лесно запомняща се информация, адаптирана към всички целеви аудитории. Използвайки лесен мнемоничен метод ABCDE, разработен и широко популяризиран от дерматолозите в световен мащаб, La Roche-Posay предлага на участниците в програмата Skinchecking методика от пет точки за бързо разпознаване на потенциален проблем и ги насърчава да направят консултация с дерматолог възможно най-скоро.

abcde-method

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара