Математиката е предметът, който може би предизвиква най-поляризирани емоции в учениците – едните го обичат много и виждат бъдещето си с реализация в точните науки, а другите го мразят, защото не го разбират и не виждат как в реалния живот ще им послужат знанията за смятане на корен квадратен и Питагоровата теорема.

ILL VIVA COGNITA

Истината, която децата и младежите в ученическа възраст не осъзнават е, че независимо каква професия изберат, знанията по математика ще са им нужни и полезни цял живот. Независимо дали става въпрос за организиране на личните финанси, за ориентиране в действащите осигурителни системи или разпределянето на месечния бюджет,

хората използват математиката постоянно

и затова е добре да я разбират още при първите си сблъсъци с нея в училище.

В днешно време тази задача става още по-трудна, тъй като децата порастват с разбирането, че всяка информация може да бъде намерена в интернет и затова не е необходимо да се учи наизуст или да се вниква в нея. С навлизането на новите технологии все по-осезаемо в живота им, те трудно се впечатляват от стандартните методи на обучение и възприемат много по-добре информацията, която е представена интерактивно. Ето защо понякога „сухата“ и  скучна теория в математиката остава неразбрана и определена като маловажна.

shutterstock_61599442

Именно с цел да създадат по-иновативен подход за обучение в точната наука, учените от Института по математика и информатика – БАН и Съюза на математиците в България разработват идеята за интерактивна онлайн платформа. За реализирането й получават подкрепа и сътрудничество от българския oператор VIVACOM, който припознава темата за образованието като много важна за цялото обществото и свой основен фокус в социално отговорната си политика. Така през 2014 г. се появява сайтът VIVA Cognita (www.vivacognita.org). Той дава възможност на учениците да решават задачи по пътя на експериментирането и откривателството и така да разбират по-добре и запомнят правилата в математиката.

Затова им помага приложението „Математика с компютър“

Платформата е напълно безплатна и от нейните възможности могат свободно да се възползват ученици в различни възрасти, студенти и преподаватели. Посетителите могат да обменят опит и знания помежду си, да работят в екипи по дадени казуси, да се консултират, а също така и да премерят знания един с друг в традиционните вече онлайн състезания, които се организират за различни възрастови групи. За по-напредналите VIVA Cognita предлага много предизвикателни задачи с повишена трудност и често информира потребителите си за олимпиади и турнири в точните науки.

През тази година създателите на сайта планират да го надградят значително. Предстои стартиране на виртуална класна стая и видео уроци, които ще бъдат насочени както към ученици, така и към учители. Скоро всички функции на платформата ще бъдат представени на специализирани форуми пред българските преподаватели, които могат да улеснят ежедневната си работа с помощта на VIVA Cognita.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара