Способността на организма да се справя успешно със стреса е много важна за здравето и жизнеспособността на човека. Стресът се управлява главно от ендокринната система, която включва жлезите с вътрешна секреция, една от които е щитовидната жлеза. Ендокринната система регулира дейността на организма чрез хормони, които се разнасят из тялото от кръвоносната система. Щитовидната жлеза регулира редица жизненоважни функции. Хормоните ѝ повлияват метаболизма, развитието и растежа, поддържат телесната температура и еластичността на кожата.

Един от най-подходящите начини да се погрижите за щитовидната си жлеза е да й дадете хранителните вещества, от които се нуждае. Най-важните нутриенти за здрава щитовидна жлеза са йод, витамин A, цинк, тирозин и здравословни дози от антиоксиданти. И няколко „подсилващи хранителни вещества”, сред които са желязо и витамини от група В. На базата на съдържанието им на тези вещества изброяваме топ 5 суперхрани, които ще ви помогнат да поддържате щитовидната си жлеза в добро здраве! Освен цели храни и смлени на прах, здравословно ориентираните компании за хранителни добавка разработват и различни комплекси на капсули за по-лесен прием на нужните вещества. Това е сигурен начин да се набавят витамини и минерали, в случай че

храната е по-бедна и не може да ги осигури.

Следва превод на статията на американската природолечителка (натуропат) д-р Ариел Поликано, която формулира своите наблюдения на базата на работата си с пациенти с проблеми на щитовидната жлеза. Освен изброените 5 най-подходящи суперхрани, предлагаме и избор от хранителни добавки, подпомагащи работата на ендокринната система. Авторката предлага и обобщено разбиране на доброто функциониране на щитовидната жлеза, както и няколко ключови въпроса, на които трябва да се обърне внимание, когато се разглеждат потенциални проблеми с работата на щитовидната жлеза.

Мака

Коренът на мака е добро средство за подсилване на щитовидната жлеза по няколко причини. Мака подпомага за балансирането на хипофизата, която изпраща хормонални сигнали към щитовидната жлеза. Получава се един вид регулиране отгоре надолу. Традиционният перуански корен съдържа и хранителни вещества, необходими на щитовидната жлеза – цинк, витамини от група В, желязо и мед. Всички те подобряват функционирането на щитовидната жлеза. Трябва да се отбележи, че съдържанието на йод в маката не е високо. Морските растения са много по-добър източник на този минерал.

Вземайте по 1-3 с.л. мака на прах, разтворена в смути, всяка сутрин. Аз лично обичам да си приготвям дресинг за салата с мака, заради приятния й вкус. Дресингът е подходящ за салати или като сос за спагети от келп.

Главни действащи лица: витамини от група B, желязо и цинк

Морски растения

Ще получите много ползи, ако похарчите парите си за морски растения, защото ще подобрите състоянието на щитовидната си жлеза. Разбира се, те са най-богатият естествен източник на йод на грам тегло. Освен това са богати на много други микроелементи, например цинк и мед. Тези минерали също са важни за здрава щитовидна жлеза. Морските растения са богати също на желязо, което считам за спомагателно хранително вещество по отношение на щитовидната жлеза. Водораслото келп съдържа четири пъти повече желязо от телешкото месо и 600 пъти повече йод от ракообразните.

Тези минерали са много важни за доброто състояние на метаболизма изцяло. С други думи, ако целта ви е да отслабнете, яжте обилно морски растения – дулсе, хиджики, нори, морска салата и уакаме!

Главни действащи лица: йод, желязо, широк спектър от аминокиселини и минерали

Спирулина

Спирулината е богата на много минерали, включително йод, който подсилва общото здравословно състояние и метаболизма. Особено богата на каротиноиди, като бета-каротин, спирулината снабдява организма с много важния за щитовидната жлеза витамин A. Спирулина е и една от най-добрите зелени храни за детокс на черния дроб. Доброто функциониране на черния дроб е важно за щитовидната жлеза, защото превръщането на неактивния хормон T4 на щитовидната жлеза в активен T3 се случва главно в черния дроб, макар това да става из целия организъм.

В допълнение към тези отлични хранителни за щитовидната жлеза вещества, спирулина е и добър източник  на тирозин. Тирозинът е най-важната аминокиселина що се отнася до добре функциониращата щитовидна жлеза.

Главни действащи лицабета-каротинтирозин и йод

Морски фитопланктон

Тази изключително богата на нутриенти храна, която е по-малка на размери от червените кръвни телца, е богата на няколко основни за здравата щитовидна жлеза хранителни вещества. Фитопланктонът е изключителна храна, заради съдържанието си на много каротиноиди, включително бета-каротин, лутеин и много други. Бета-каротинът се превръща във витамин А, когато организмът има нужда от него. Морският фитопланктон също е и отличен източник на фитохимикали, които помагат за предпазването на щитовидната жлеза от увреждания, причинени от окислителните процеси. Съдържа и йод.

Главни действащи лицабета-каротинйод

Годжи бери

Годжи бери са важен източник на флавоноиди и са много богати на антиоксиданти. Ендокринната система като цяло, което включва и щитовидната жлеза, е много податлива към увреждания, причинени от окислителните процеси. Тези увреждания се получават в резултат от излагане на токсини в околната среда, излагане на радиация, пестицидите в плодовете и зеленчуците ни, вредните химикали в пластмасата и т.н. храните, които истински „гасят” свободните радикали, са по-важни от всякога. Годжи бери е победителят в тази борба. Антиоксидантите спомагат за намаляване на стреса, причинен от окислението, а той често е главен виновник за проблемите на щитовидната жлеза, включително и хипофункция.

Главни действащи лицависоки антиоксидантни стойности ORAC

Опитайте и: маки бери, сурово какао

След като вече имате информация за петте най-добри суперхрани, следва допълнение за по-добро разбиране на функционирането на щитовидната жлеза, как да я изследвате правилно и други полезни съвети, за да я поддържате здрава.

Разбиране на доброто функциониране на щитовидната жлеза

Функционира ли правилно щитовидната ви жлеза? При 70-80% от хората в САЩ (а много вероятно и в други западни страни) отговорът може да е кънтящо „НЕ!” навярно има хиляди хора, чиято щитовидна жлеза не функционира по най-добрия начин. Много други имат заболявания на щитовидната жлеза, които остават недиагностицирани.

Това означава, че много хора имат затруднения с отслабването, не могат да се концентрират правилно, чувстват се подути от газове, зиморничави са през по-голямата част от времето и даже страдат от депресия или промени в настроението, но нямат никаква представа каква е основната причина за тези проблеми. Има няколко причини защо проблемите със щитовидната жлеза да бъдат пропускани.

Преди да започнем искам да спомена няколко основни неща за щитовидната жлеза. Тя е безусловно важна част от ендокринната система на организма. Има форма на пеперуда.

Намира се точно под адамовата ябълка.

Ако движите пръстите си под адамовата ябълка, ще усетите подобно на хрущял образувание от всяка страна. Тя е там! (Жените може да усетят мускула, който се движи, когато преглъщат, а точно под него е щитовидната жлеза).

Щитовидната жлеза отделя хормон. Този хормон въздейства на клетките на практика в целия организъм и е особено важен за регулиране на метаболизма. От това зависи доколко сте способни да поддържате добра телесна температура, да имате постоянен приток на енергия, а също да произвеждате суха мускулна маса и да изгаряте мазнини.

Щитовидната ви жлеза е метаболитен активатор на ДНК във всяка от трилионите ви клетки! Помислете за това. Този факт придобива най-много смисъл, когато вземем предвид КОЛКО МНОГО симптоми и дисбаланси се дължат на лошото функциониране на щитовидната жлеза.

Ако сте се питали дали имате някакъв проблем със щитовидната жлеза,

разгледайте списъка по-долу:

  • 1) Изпитвате ли продължителна умора?

Много от пациентите ми изпитват симптоми на умора и много от тези симптоми имат разновидности. Нека сме по-конкретни. Умората, в чиято основа е проблем със щитовидната жлеза, е сравнително постоянна. Изглежда сякаш никога не може да се отървете от нея. Обикновено сте много изморени сутрин, но се пооправяте с напредването на деня. Изпитвате копнежи за кафе, за да преборите умората. Обикновено бързо разбирам дали някой пациент има не много добре действаща щитовидна жлеза, защото те имат най-големи затруднения със спирането на кафето. Такива хора се разстройват от самото споменаване на елиминиране на кофеина, понеже чувстват, че не могат да функционират без него. Обикновено се чувстват много по-добре след физически упражнения.

Бихте могли действително да сравните това с хората, които имат проблеми с надбъбречните жлези. Ако умората ви се дължи на надбъбречните жлези, вие по-скоро изпитвате копнежи за сол или сладко, а не за стимуланти като кафето. С такъв тип умора ще се чувствате по-зле след упражнения, за разлика от пациентите с проблем със щитовидната жлеза, които се чувстват по-добре от това.

  • 2) Кожата ви суха ли е?

Не става дума за тип кожа, която може да се подобри с малко овлажняващ крем! Имам предвид кожа, която е много суха. Всъщност понякога дори се лющи, когато я почешете. Основната причина за толкова суха кожа е заниженият метаболизъм, така че нищо няма да ви помогне така, както лечението на щитовидната жлеза.

  • 3) Непоносимост към студ!

Така също бързо разбирам, че някой има проблем със щитовидната жлеза, когато стоят в кабинета ми с дълъг ръкав при всякакво време или винаги си носят допълнителна дреха, където и да отидат. Непоносимостта към студ определено е признак. Тъй като метаболизмът е по-бавен, тялото се опитва да съхрани топлина. Искам също да спомена, че недостигът на желязо е още една причина хората да изпитват сериозна непоносимост към студ. Важно е да се изследват запасите от желязо (феритинът), за да се изключи желязото като причина.

  • 4) Напълняване и трудно отслабване.

Това е едно от най-често срещаните оплаквания, които чувам от пациентите си, особено от жените, заедно с умората. Това е класически признак за слабо функционираща щитовидна жлеза, известен на много хора. И е доста основателна причина защо всяко леко залитане в храненето сякаш

добавя за една нощ 2-3 килограма към теглото ви.

Има и още няколко симптома, които не е зле да вземете предвид. Не забравяйте, че в важно лекар да разгледа всичките симптоми като едно цяло, както и да се направят лабораторни изследвания.

Световъртеж, ниско кръвно налягане, констипация, подуване, трудности при концентрация, чувство на „отнесеност”, тромавост (лоша мускулна координация), бразди по ноктите или чупливи нокти, изтъняваща коса (или явна загуба на косата), депресия и промени в настроението. Леле-мале! Както казах, много симптоми. Щитовидната жлеза играе важна роля в целия организъм.

„Лекарят ми изследва щитовидната ми жлеза и ми каза, че няма проблем.”

Много е вероятно лекарите от традиционната медицина да ви кажат, че „щитовидната ви жлеза си е наред”. Тествайте си тиротропина (TSH – стимулиращ щитовидната жлеза хормон). Търсим ИДЕАЛНО ниво на TSH със стойности около 1.5-2.5. Ако е повече от 2.5, но под 5, лекарят ви може да потвърди, че нямате проблеми. Това е, защото така ги обучават. Ако стойностите ви не надвишават числото, показано като лимит на лабораторните изследвания, се счита, че имате

нормално функционираща щитовидна жлеза.

Ако имате много от симптомите, изброени по-горе и стойности на TSH над 2.5, природолечител или друг алтернативен лечител със сигурност ще помисли за хранене, подсилващо щитовидната жлеза или природно лекарство.

Трябва да се вземат предвид и стойностите на T4 и T3. Те са хормоните на щитовидната жлеза, които циркулират в тялото ви. За да е по-голяма точността, поискайте от лекаря си да поръча изследвания за свободни T4 и свободни T3, което ще покаже

хормоните, активни в момента в организма.

Резултатите ще ви дадат много повече яснота колко добре функционира щитовидната ви жлеза в действителност. Важна роля за правилната хормонална дейност в организма играе превръщането на T4 в T3. Има обаче някои капани в съвременния начин на живот, които нарушават обръщането на T4 в T3. Това е причина, от която произтичат много от проблемите със щитовидната жлеза. Стойностите на TSH може да се окажат оптимистични и в идеалните норми. Отделяте достатъчни количества T4, но той не се превръща в T3.

Има няколко неща, за които трябва да знаете, че блокират това важно превръщане на T4 в T3 :

  • Стресът блокира превръщането в T3!

По-конкретно наличието на голямо количество кортизол блокира производството на активния хормон на щитовидната жлеза. Може да се ползват различни методи за контрол на стреса, медитация, безкофеинови билкови чайове, затоплена английска сол или вана с лавандула.

  • Стомашно-чревни инфекции

може да блокират производството на активния хормон на щитовидната жлеза. Може да помогне консултация с лекар, за да се провери дали имате кандида, H. Pylori или паразитна инфекция.

  • Застой в черния дроб също блокира превръщането.

Отстранете мазните храни, рафинираната захар, алкохола и кофеина, за да може черният ви дроб да си върши работата и да ви помогне да имате здрави и добре функциониращи хормони на щитовидната жлеза!

Има основателни причини защо много хора имат недобре функционираща щитовидна жлеза. Както винаги, откриването на основната причина и правилният подход към нея обикновено дават отлични резултати!

Източник: Авторът д-р Ариел Поликано провежда телесеминари. Повече можете да прочетете тук: http://www.doctorariel.com/. Превод и редакция: Дани, снимки: Мария /Зоя.бг. Още вкусни и здравословни рецепти можете да видите в Кукуряк.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара