Кафето е енергия и магия. Кафето е събуждане и мотивация. То е чаша свежест, ароматът на новия ден, новото начало. Милиони хора по света определят кафето като своя любима напитка. И мнозина от тях признават, че не могат без кафе…

А най-хубавото е, че съвременният пазар предлага десетки видове кафе, от които да избираме и приготвим сутрешната си доза ароматно събуждане на фона изгряващото слънце.

Тези видове кафе се различават по форма и вид, по мирис и аромат, по начин на обработка и по усещането, което ни носят. Нека разгледаме най-популярните сред тях. Защо не и на по чаша кафе?

Видове кафе според сорта

Вероятно много обожатели на кафето дори не подозират, че цялото това множество от кофеинови напитки всъщност се приготвя от броящи се на пръстите на едната ръка сортове кафеено дърво.

Най-популярните биологични видове кафе са Арабика и Канефора. Арабика се смята за по-качественият, а освен това предлага различни сортове. Единственият достъпен и продаван сорт от Канефора се нарича Робуста. Ето защо много често хората смятат, че съществуват само два сорта кафе, тоест Арабика и Робуста.

Видове кафе според формата

Обикновено, в специализирания магазин за кафе първият въпрос, който ви задават, е какво кафе предпочитате – на зърна или мляно. Според много хора по-удачният вариант е да се купи кафе на зърна и впоследствие да се смели. Техният довод е, че така купуват максимално качествен продукт без примеси. Това не е точно така, особено ако вземем под внимание репутацията на дистрибутора и конкретната марка. Надеждните търговци никога няма да предложат мляно кафе от сорт или със съставки, които биха го развалили като вкус. Същевременно, дори да си купите кафе на зърна Арабика, винаги има риск сред тях да има прегорели зърна, които ще влошат аромата на напитката. Към тези видове прибавяме и последните допълнения на индустрията, които имат главна цел да улеснят и ускорят процеса по приготвяне на кафе. Става дума за кафето на капсули и разтворимото кафе.

Видове кафе според начина на приготвяне

Тук съвременната кафе индустрия също е доста щедра, но наред с нея са и професионалните баристи. Според изследване, най-популярното кафе днес е еспресото, приготвено в кафемашина или кафеавтомат. С доста голяма слава може да се похвали и така нареченото шварц кафе, което е истински фаворит в много райони като Германия и САЩ. Шварц и еспресо кафетата изискват напълно различни уреди и методологии за приготвяне. Италианското еспресо има значително по-наситен вкус.

Шварцът е типичен с това, че преминаващата гореща вода през предварително смлените кафени зърна, не е подложена на повишено налягане. Този метод наподобява силно (и по вкус, между другото) на вареното кафе. Познаваме го още и като турско кафе. То може да се приготви в джезве и кафеварка и изисква умения и опит, за да се добие един наистина автентичен и плътен вкус.

Още популярни видове кафе

Има немалко видове кафе, които освен преработени кафени зърна, включват и допълнителни съставки. Сред тях най-популярни са лате и мока. Лате кафето съдържа мляко и напомня на капучиното. Мока кафето освен мляко и кафе носи и аромат на шоколад.

Класическата формула за мока кафе включва 1/3 еспресо кафе, 2/3 мляко на пяна и допълнителен шоко аромат, който най-често се постига с какаов сироп. Оригиналната рецепта за мока обаче задължително налага използването на специален сорт Арабика кафе, отглеждано само в едноименния йеменски регион Мока.

Мнозина любители на кафето пък по една или друга причина не могат да консумират кофеин. Най-често причината е здравословна. Те обаче имат възможността да задоволят своя огромен афинитет към напитката, като пият безкофеиново кафе. То се приготвя чрез филтриране на класическо кафе. Целта, разбира се, е елиминиране на кофеиновия екстракт. Трябва да се знае обаче, че 100% безкофеиново кафе трудно може да се произведе и в повечето видове се съдържа някакъв, макар и минимален, процент кофеин.

А вие с какво кафе обичате да стартирате деня си? В случай че сте в търсене на максимално качествено кафе на зърна, горещо ви препоръчваме да надникнете в онлайн магазин за кафе Дъбов. Ще останете повече от очаровани!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара