Започна Европейската имунизационна седмица. Тази година темата на инициативата е „Ваксините действат!“, а мотото – „Ваксинацията предпазва през всеки етап от живота“, съобщиха от Националната пациентска организация.  

Отбелязването на Европейската имунизационна седмица е до 30 април. Целта на инициативата е да повиши информираността на обществото относно значимостта на ваксинопрофилактиката, като особен фокус тази година се поставя не само на детските имунизации, но и на необходимостта от поддържане на имунитета и при младежи, възрастни, както и сред медицинските работници.

В контекста на „завръщането“ на морбили в редица държави в Европа, включително и в България, нараства и ролята на събитието, една от основните задачи на което е да обърне внимание на изключителната важност от поддържане на колективния имунитет на обществото и значението му за най-уязвимите групи – децата и най-възрастните.

Според данни, изнесени от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на семинар на 22 април т.г., броят на случаите със съмнение за морбили у нас е достигнал 76 души, като от тях към момента 38 са потвърдени.

По данни на Световната здравна организация децата на възраст до 5 г. са особено застрашени от развитие на усложнения вследствие от заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация, а придържането към имунизационния календар осигурява най-добрата защита в момента, в който децата най-много се нуждаят от нея. В същото време СЗО обръща внимание на това, че имунизацията не е предназначена само за деца – имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш например може да отслабне с годините. Ето защо реимунизацията през тийнейджърските години може да осигури надеждна защита.

Национална кампания „Ваксинко“

Инициативите на Национална пациентска организация, свързани с отбелязването на Европейската имунизационна седмица, ще бъдат проведени под шапката на Национална информационна кампания „Ваксинко“.

На 29 април от 11:00 ч. „Ваксинко“ ще гостува на Националния политехнически музей (ул. Опълченска 66) в рамките на традиционната за музея инициатива „Семейна събота“. По време на събитието д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация ще изнесе интерактивна лекция на малките слушатели и техните родители, на която ще разкаже повече за това как функционира имунната система, какво я застрашава и как да се грижим за колективния имунитет на обществото. Ще разберем повече за ваксините, защо защитата от ваксинопредотвратими заболявания е толкова важна и кои са най-уязвимите групи сред населението.

В рамките на Европейската имунизационна седмица „Ваксинко“ за втора поредна година ще вземе участие и в Софийски фестивал на науката, който ще се проведе между 11-14 май 2017 г. в София Тех Парк.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара