Всяка събота и неделя от 13:00 ч. до 14:00 ч. и от 14:00 ч. до 15:00 ч. образователният канал National Geographic, съвместно с детски научен център Музейко, организира поредица от работилници за деца на 7 или повече години. В групи по 10, малките откриватели ще могат да участват в експерименти, свързани с някои от най-големите открития на Айнщайн – Брауновото движение, фотоелектричният ефект, както и Специалната и Общата теория на относителността. Инициативата е до 25 юни 2017 г.

 Geoffrey Rush as Albert Einstein in National Geographic’s ‘Genius’.

(photo credit: National Geographic/Dusan Martincek)Алберт Айнщайн е една от най-великите личности на 20-ти век, която ще остане завинаги в историята със своите научни достижения. Малцина обаче знаят какъв е бил той като юноша, съпруг, баща или приятел.

На 23 април National Geographic излъчи премиерата на първата си изцяло игрална продукция „Геният“, базирана на книгата на Уолтър Айзъксън „Айнщайн“, която разказва за човека зад брилянтния ум и как Алберт е станал Айнщайн. Поредицата надниква в живота на великия учен отвъд общоизвестното. Епизодите ще се излъчват всяка неделя от 21:55 ч., а повторенията ще бъдат в сряда от 20:55 ч. и в събота от 20:00 ч.

Geoffrey Rush as Albert Einstein in National Geographic’s ‘Genius’.

(photo credit: National Geographic/Dusan Martincek)

Ето и повече за експериментите, които са специално разработени от научния екип на Музейко, за да запознаят всички желаещи любопитни деца с основните открития на Айнщайн във физиката:

Експерименти, свързани с Брауновото движение

Участниците ще могат да наблюдават движението на браунови частици във вода на два микроскопа, заредени с предметни стъкла с вода с примеси. Единият от микроскопите ще бъде свързан с екран в залата и ще позволява да се наблюдава случващото се при по-голямо увеличение.

Експерименти, свързани с фотоелектричния ефект.

Те представляват демонстрация на фотоелектричния ефект чрез избиване на електрони от цинкова пластина, когато бъде облъчена с определена светлина. Този експеримент ще бъде осъществен с помощта на електроскоп (уред, който показва наличието на електричен заряд).

PRAGUE – Geoffrey Rush plays Albert Einstein in National Geographic’s Genius. (Photo Credit: National Geographic/Dusan Martincek)

Експерименти, свързани със Специалната теория на относителността

Те ще са свързани със светлината, която е ключово понятие в тази теория. С опитните постановки децата, които участват в работилниците ще могат да наблюдават и изследват – праволинейното разпространение на светлината, отражението и пречупването на светлина, разлагането на светлината на основни цветове, цветообразуването и пълното вътрешно отражение.

Експерименти, свързани с Общата теория на относителността

В рамките на тези демонстрации ще бъде построен макет от рамка и еластичен материал, в който ще се слагат топки с различно тегло. Така ще се демонстрира изкривяването на пространството около масивни тела.

Всички деца на възраст 7 и повече години, които желаят да се включат в работилниците са добре дошли в Музейко. За заниманията не е необходимо предварително записване и са включени в билета за Музейко.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара