„Нищо, което не е заляло улицата, не може да се нарече мода!“ – така постулира голямата Шанел и е напълно права. В максимална степен олицетворение на простото, но гениално правило, е кариерата и житейския път на Амансио Ортега и неговите творения, наместили се трайно в умовете и гардеробите на всяка европейка, а може би и жителка на планетата, ценяща добрата цена срещу съответния уникален аутфит в огледалото. Историята и тайната на най-богатия европеец и 4-ия най-богат човек в света, бащата на модните марки Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Bershk, вече е в ръцете ни!

Помня как преди няколко месеца седяхме с Жана в любимото й кафене на зашеметяващата, легендарна Мека на книгата – петербургския „Дом на книгата“ срещу Казанския събор. Тогава тя с усмивка на откривател ми показа находката си – „Феноменът ZARA“. Книга с находчиво оформление, досущ като брандираните торбички на марката. Цялата тайна към сърцето и… перото за шопинг на модерната потребителка се таяха между кокетните корици на малката книжка. И двете с дъщеря ми, които бяхме първите хора, които видяха новото проекто-дете на Жана, ахнахме. Чакана книга, не ще и дума! Толкова щастливи срещи сме имали с мечтани придобивки именно в пробните и светлите магазини на Massimo Dutti аз, а тя като малък фен на Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Bershka. И, разбира се, и двете на ZARA!

И до ден днешен намирам обувките на ZARA за невероятни концепции. Фасонът на патъците им е провокация за всяка визия, каквато сте си наумили и винаги изпреварват предположенията ви за завършеност. Така е и с етно колекциите им. Винаги ми е било интересно как се прави такава хем масова, хем с лична кукичка за всяка потребителка на дрехи и аксесоари мода.

Разбира се, че не става без сърце и отдаване това печелене на любов и доверие. Тъкмо това отличава историята на Мъжа без врътовръзка, човекът който облича кралската фамилия от години десетилетия от префърцунените модни диктатори, титулувани от експерти често с тревожен не само външен вид.

На малкото негови снимки, които ще откриете в интернет, веднага ще забележите, че Амансио Ортега никога не слага вратовръзка. Изключително скромен, един от най-богатите хора в света не обича да дава интервюта, нито да се снима.

„В началото Ортега беше напълно непознат. Съществува ли изобщо, питаха се медиите, включително финансовата преса. В околностите край Артейхо се спотайваха папараци и дебнеха да уловят на снимка загадъчния мъж. В този ранен период в компанията нямаше отдел „Комуникации“. От време на време разни хора изпълняваха някакви подобни функции, но се задържаха само по няколко месеца. Един журналист се изявяваше като говорител на компанията, но не виждаше бъдещето си в нея. Някой посъветва Ортега да подобри професионализма в тази област и моето име започна да се спряга. Аз тогава работех само като консултант. „Трябва ми човек, защото не разбирам нищо от комуникации – каза ми веднъж Ортега и отсече: От днес ти поемаш този сектор“. И ме назначи. После интересът към Ортега и към Zara започна да нараства. Inditex тогава не се беше още появил.“

Директорът по комуникации Диего Копадо отбелязва, че Ортега не обича да се занимава с неща, които смята за маловажни. Вярва в екипността и е убеден, че най-добрата реклама за една компания е нейната работа. Затова разбира, че това, което трябва да „комуникира“, е нейният имидж и продукт. Още отначало си дава сметка, че нещата ще се променят, когато компанията излезе на фондовата борса. „Ортега не обича да е обект на обществено внимание, затова много внимателно претегля кое е важно за него като стопански управленец и кое може да ограничи личната му свобода. Дойде момент, когато се съгласи снимката му да бъде публикувана, защото не можеше повече да тъне в анонимност. Така поне частично успяхме да разпръснем слуховете за странния субект, около когото витаят мрачни легенди. Но истината е, че ако един човек предпочита да избягва светлината на прожекторите, желанието му трябва да се зачита.“ – разказва един от приближените и най-висшестоящи служители на Inditex Group.

Васил Койнарев, журналист и редактор на книгата, споделя:

,,Ако четеш само книгите, които всички четат, можеш да мислиш само за онова, което всички мислят – бил казал някога Харуки Мураками. Може би е време да подхванете за четене нещо нетипично, каквото представлява „Феноменът ZARA“. Една книга, описваща дългия и труден житейски и кариерен път на Амансио Ортега – най-богатия европеец и 4-тия най-богат човек в света. Задължително трябва да се запознаете с историята на един успял мъж, завладял света на модата с качествени дрехи на достъпни цени. Сравнете своя бизнес модел с този на основателя на Inditex Group и открийте своя начин да бъдете успешни.“

Сега осъзнавам, че писах по-горе само за женската аудитория, подвластна на кодовете на Ортега. Всъщност всеки мъж, доверил се на кройките от колекциите на Massimo Dutti, ZARA, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Bershka, няма как да не направи впечатление при това гарантирано приятно.

Честито потребители и търсачи на действено ноу-хау! Тази книга със сигурност е хартиена торбичка пълна с безценна информация и една трогателна история на успеха!

А на Жана Иванова, ние всички неизлечимо обзети от обсесията „вълнуващ шопинг“ – благодарим!

„Феноменът Zara“ се издава от издателска къща „Жануа ’98“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара