От гледна точка на традиционната китайска медицина отношенията между човека и околната среда винаги са имали особено значение. Тези взаимоотношения древнокитайската философия обяснява с позицията на учението У-син, или теорията на петте първоелемента.

seasons-158601_1280

Петте вида влияния на времето през четирите годишни сезона играят определена роля както за физиологията на човешкия организъм като цяло, така и за развитието на различни болестни състояния, възникващи в резултат на взаимоотношенията на човека с околния свят в частност.

Доколкото китайската медицина винаги отнася възникването и развитието на болестите към неравновесието между ИН и ЯН в организма, то запазването на хармоничното цяло, запазването на равновесието между ИН и ЯН е решаващ фактор при профилактиката на заболяванията. Профилактиката е основополагащ принцип на традиционната китайска медицина. Важно е да не се допусне възникване на нарушение на равновесието между ИН и ЯН.

in02Съществена роля играе способността на организма да се съпротивлява. Ако в тялото има съпротивителни сили, то външно нарушение (природни или инфекциозни фактори) не е в състояние да му причини вреда. Втората причина в механизма за възникване на болестта са болестотворните фактори, които въздействат отвън или отвътре върху организма, нарушавайки произтичащите в него нормални процеси или неговото равновесие.

Климатичните фактори могат да станат причина за болести при понижаване на съпротивляемостта поради неумение за приспособяване към изменението на външната среда  или при настъпване на необичайно отклонение в климатичните условия, което заварва човек неподготвен.

Най-удачно време за укрепване на черния дроб и жлъчния мехур е пролетта. Именно в този период заболеваемостта на черния дроб е най-висока, при това се наблюдават обострени хронични хепатити, холицистопанкреатити, дискинезии на жлъчните пътища. Гневът, яростта, раздразнението, неотстъпчивостта – всичко това нанася вреда на дейността на черния дроб.

Първият месец на пролетта се нарича „Мен-чун”. Съотнася се с хексаграмата „Процъфтяване”. В организма настъпва пробуждане, което пречи на застоя на енергията след зимата.

Вторият месец от пролетта „Джун-чун”, се съотнася с хексаграмата „Великата сила”. Средният пролетен месец се нарича още „Наситен от слънцето”. Трябва да се стараем да постигаме хармония в емоционалните стремежи, да успокояваме сърцето. Нужно е да се избягват силният студ и горещината. Не трябва да се ядат зеленчуци с жълт цвят, а също и солени зеленчуци, както и чесън, кокоши яйца и заешко месо, тъй като те спомагат за застоя на дишането – ЧИ (ЦИ). Месецът е подходящ за изчистване на черния дроб както с цел профилактика, така и за лечение.

Третият месец от пролетта „Дзи-чун”, се съотнася с хексаграмата “Пробив”. Последният от пролетните месеци е времето, когато „завършва въвеждането на ред сред десетте хиляди неща”. В този период древните даоски лекари са препоръчвали да се ляга и да се става рано. При това не бива да се яде лук, тъй като от това възникват хронични заболявания. Но би трябвало да се храни черният дроб и да се укрепват бъбреците, които се съотнасят с движението на Водата, хранеща Дървото на черния дроб. Не бива да се допуска силно отделяне на пот.

За укрепване на сърцето най-удачни са летните месеци.

Трите летни месеца се наричат „Цъфтеж и Изкласяване”. Даоските лекари са препоръчвали в този период „нощем да се ляга и да се става на разсъмване. Не бива дълго да се седи на слънце. Сърцето обича радостта, но прекомерната радост може да навреди на сърцето. Трябва да се следи емоционалните прояви да не съдържат раздразнение”.

Първият месец на лятото е „Мен-ся”. Той се нарича „Изкласяване на посятото”. В този период не бива да се допуска раздразнение в мислите, което може да предизвика неврастения и сърцебиене. Трябва да се избягва силното потене. Символът на лятото е огънят.

Вторият месец от лятото „Джун-ся”, се съотнася с хексаграмата „Среща”. През средния месец  завършва процесът на раждане и трансформация. Не би трябвало да се допуска прекомерно действие на жарта, не бива силно изпотени да излизате на вятър. В този период не бива да се яде пилешко месо, защото то спомага за възникването на гнойни пъпки и фурункули. Силата на движението на огъня постоянно нараства, а движението на водата – обратно – силно намалява. Във връзка с това е необходимо да се помогне на бъбреците.

Трети месец от лятото – „Дзи-ся”, се съотнася с хексаграмата „Напускане”. Десет хиляди неща достигат фаза на разцвет. Усилват се соленият и сладкият вкус и по този начин се укрепват бъбреците чрез далака. От гледна точка на китайската медицина далакът управлява организма. И както казват древните трактати, „не би трябвало да дава страшни заповеди”.

teapot

Настъпващите след лятото три месеца на есента се наричат „Определяне на обема”. Би трябвало да се ляга рано и рано да се става, да се събуждаме с петлите. В резултат емоционалните стремежи се успокояват и стабилизират, а есенните „наказания” ще бъдат меки. Ако не се напрягат емоциите навън, то ЦИ (диханието, естествената енергия) на белите дробове ще бъде чиста и спокойна. Ако постъпите по друг начин, може да навредите на белите дробове. Такъв е пътят, който спомага за събиране на урожая и съответства на ЦИ на есента.

Първият месец на есента – „Мен-цю”, се съотнася с хексаграмата „Застой – упадък”. Есента е движението на метала. В този период не бива да се забравя и за дисбактериозата.

Вторият месец на есента – „Джун-цю”, се съотнася с хексаграмата „Съзерцание”. Средният месец на есента е времето, когато се получават най-големи изгоди. Трябва да поддържаме състояние на спокойна тържественост и здрава устойчивост. В менюто е нужно да присъства  повече кисело и да се намали соленото. Не бива да се преяжда, не бива да се яде пресен мед, за да не се получава силно разстройство на обмяната на веществата. Не бива да се яде и пилешко месо, защото то силно вреди на дишането на ЦИ. През това време се усеща силно недостатъкът на ЦИ на черния дроб, а белите дробове са във фаза на максимално усилване. Затова трябва да се помага на черния дроб да тонизира далака и стомаха.

Трети месец от есента – „Цзи-цю”, се съотнася с хексаграмата „Лишение”. През този месец увяхват тревите и опадат листата на дърветата. Трябва по-малко да се яде „сурова” и „хладна” храна, за да се избегнат разстройствата на чревния тракт и лошото храносмилане. Към зимното слънцестоене е възможно да възникне силна кашлица. Дишането на ЦИ отслабва максимално. През този период трябва да се намали употребата на пикантна храна и да се увеличи употребата на кисела храна.

От гледна точка на традиционната китайска медицина белите дробове са орган, който предава и разпределя, създава ред и задава ритъм. При слабост на белите дробове защитните функции на организма са занижени и възникват простудни заболявания.

Трите месеца на зимата се наричат „Оцеляване в укритие”.

През този период не бива да се безпокои ЯН и затова трябва да се ляга рано и да се спи до по-късно.

Емоционалните стремежи трябва да бъдат повече скрити, затаени, като че имате тайни намерения и чакате някаква изгода за себе си. Трябва да избягвате студа и да се стремите към топлината, но не бива да се допуска потене. Ако не постъпвате така, може да навредите на бъбреците си. Когато в сърцето се движи страх, това се отразява на бъбреците.

Първият месец на зимата „Мен-дун”, се съотнася с хексаграмата „Изпълване”. Характеризира се като запазване в укритие. На зимата съответстват движението на водата и соленият вкус. През този период се препоръчват продукти, укрепващи бъбреците, усилващи ЯН, укрепващи белите дробове.

Вторият месец от зимата „Чжун-дун”, се съотнася с хексаграмата „Възстановяване”. Грейте корема и гърба на огъня. Не бива да се яде пушено месо. Трябва да се намали употребата на продукти с лютив вкус, от менюто трябва да се изключат раци и мекотели. През периода основен ръководител е стихията вода (бъбреци), а огън (сърце) и метал (бели дробове) са отслабени. Трябва да се помага на белите дробове, да се тонизират далакът и стомахът, да се успокои сърцето. Трябва да се предпазваме от излишното въздействие на топлината.

Третият месец от зимата „Цзи-дун”, се съотнася с хексаграмата „Перспектива”. Десетте хиляди същности се затаяват в укритията си, крият се от студа в търсене на топлина. Съзнанието ЯН се потапя надълбоко, а ИН-съзнанието действа. В този период не бива да ви е много горещо и не бива в никакъв случай да допускате изпотяване, защото това вреди на стомаха. Не се яде свинско месо, не се яде пресен лук, защото това води до образуване на мокрота в „органите”, в резултат на което възникват болести, свързани с усещането за жажда. Също така не бива да се ядат пресни чушки, тъй като това вреди на кръвта и кръвоносните съдове. Бъбреците са във фаза на разцвет и максимална сила. Да се яде по-малко солено и повече лютиво.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара