Може би си мислите, че плодовият сок и фрешовете са здравословен старт на деня или удобен начин да включите повече плодове в хранителния си режим. Въпреки че има някои ползи за здравето, 100%-вият сок има и недостатъци, които е добре да имате предвид, преди да изпиете следващата си чаша.

Приемът на плодове е от съществено значение за оптималното здраве. Няма съмнение, че те са полезни за здравето на сърцето и срещу редица заболявания, както и предоставят важни хранителни вещества – витаминиминерали, антиоксиданти, фибри и др. Препоръчително е да приемате една и половина до две порции плодове на ден за жените и 2 порции за мъжете, като една чаша 100% плодов сок може да се брои за една порция плодове.

Една от често изтъкваните ползи на плодовите сокове е високото съдържание на витамин С. Препоръчителният дневен прием на витамин C за мъжете е 90 милиграма, а за жените 75 милиграма дневно. В ¾ чаша портокалов сок се съдържат 93 милиграма витамин С, докато същото в количество сок от грейпфрут има 70 милиграма.

Но фрешовете не са толкова полезни, колкото ни се представя…

Наред с тези ползи, обаче не трябва да забравяме, че фрешовете и соковете като всяко друго нещо имат и нежелани ефекти. Един от главните минуси на прясноизцедените сокове е, че при извличане на всяка капка течност (например, от един портокал или ябълка) се отстранява голяма част от пулпата, кората и семките. А това са тези части на плода, които съдържат най-много фибри и други полезни съставки, важни за храносмилателната система.

Фибрите благоприятстват развитието на полезни бактерии в червата – жизненоважни за предотвратяване на запек и намаляване на риска от рак на дебелото черво. Счита се, че балансът на микрофлората играе важна роля в поддържането на имунната система, както и в

предотвратяването на автоимунни заболявания.

Също така соковете от плодове като портокали и лимони могат да раздразнят чувствителната лигавица на стомашно-чревния тракт, защото съдържат големи количества лимонена киселина. Това може да доведе до болка, гадене и разстройство.

Друг проблем, причинен от изцеждането на плодовете е, че хранителните вещества като антиоксиданти и фитонутриенти, губят качествата си в момента, в който бъдат изложени на светлина и въздух поради процеса на окисление (сетете се как ябълките потъмняват, след като ги нарежете). Наличността на хранителните вещества продължават да намаля, ако сокът се съхранява в хладилник. Според едно научно изследване до една четвърт от съдържанието на витамин С се губи в нарязани парчета киви, ананас, манго, ягода, диня и пъпеш в продължение на шест дни, през които плодовете са били съхранявани в хладилник.

Фруктозна бомба

Стигнахме и до най-големия недостатък на фрешовете – високото съдържание на фруктоза. В една чаша портокалов сок от 250 мл се съдържа толкова захар, колкото в 4 портокала. Това са цели 22 грама захар! Ябълковият сок съдържат дори повече захар – 26 грама на 250 мл.

Когато ядете плодовете цели, ензимът амилаза в слюнката започва да ги разгражда и те се усвояват по-бавно от организма. Ако просто „излеете“ няколко плода в стомаха си в течна форма, заобикаляте този важен и сложен процес. Вследствие на това няма да се активира усещането за ситост, което се предизвиква, докато дъвчете храната. Без проблем можете да изпиете 2-3 чаши плодов сок, но повярвайте, ще ви е доста по-трудно да изядете еквивалентното количество плодове!

Също така вие изгаряте по-малко калории, защото тялото ви не използва енергия за механичното смилане и обработване на плодовете. Това означава, че калориите приети под формата на захари в сока не се компенсират от тези, изразходвани при механичното храносмилане. Дъвченето, абсорбирането и преработката на храни изгаря около 150-300 калории на ден. Консумирайки предимно фрешове, вие губите възможността да изгорите част от тези калории.

Фрешовете и здравето на зъбите

Дори и зъболекарите са обезпокоени от тази уж „здравословна” тенденция. Все по-често се виждат случаи на киселинна ерозия – омекване и загуба на зъбния емайл, причинена от киселината в плодовите напитки.

Сокът от плодове с високо съдържание на лимонена киселина може да увреди емайла на зъбите ви по абсолютно същия начин, по който например го прави една газирана напитка.

Тогава трябва ли изобщо да пием фрешове и плодови сокове?

Ако наистина не можете без фрешове и те са един от малкото начини, по които си набавяте витамините за деня, може да си позволите една малка чаша прясноизцеден плодов сок дневно – около 125 мл. За предпочитане, приготвяйте сока вкъщи – така ще знаете, че вътре наистина има плодове, а не оцветен фруктозо-глюкозен сироп! Още по-добре е, ако добавите и зеленчуци като моркови, кориандър, магданоз, цвекло и др.

Моят съвет към вас е през по-голямата част от времето да консумирате плодовете в техния цялостен вид – така както природата ги е създала! Следващият път, когато посегнете към „здравословния“ фреш, си спомнете, че добрите, стари плодове се усвояват по-бавно и равномерно, не покачват толкова рязко нивата на кръвна захар и съдържат повече ценни хранителни вещества!

Източник – Страхил Иванов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара