Много от нас могат с усмивка на лице да си спомнят за удоволствието от споделеното четене: четене и споделяне на четене с родителите ни. За нещастие, обаче, днес по-голяма част от родителите прекарват 70% от времето си на електронни устройства, независимо дали са в социалните мрежи, дали гледат филм, играят игра или говорят по телефона. Всичко това губи връзката между родител – дете.

Проучванията показват, че четенето на децата само за 20 минути на ден може да увеличи техните възможности за възприемане на текста в ранна възраст, да обогати речниковия им запас, да подобри отношението им относно ученето и т.н.

Защо е важно първо да научим родителите да четат на себе си и за себе си?

На първо място, най-важният инструмент за възпитанието на едно дете е личният пример, който то ще получи от своя родител. От момента на раждането си детето започва да се учи – учи се да говори, да изследва света, да вижда, да чува и да използва сетивата си чрез Вас. Наскоро открихме едно интервю с Албена Раленкова, редактор на детска литература, в което тя споделя нещо изключително важно: “Четенето е общуване, съвместно преживяване, в което вие взаимно се опознавате. Докато четете на вашето бебе, не само то се учи от вас, но и вие се учите от него.”

Ако детето види, че Вие четете избрано заглавие, разбира се, че и то ще поиска да чете. Интересът на малките деца е безкраен хоризонт, а те самите са най-големите откриватели на заобикалящия ги свят. Не съществуват митове за четенето, а една проста рецепта с три съставки – дете, родител и книжка в ръка.

Трендът в днешно време показва, че виртуалното пространство е “любимото” място на децата, техният втори “дом”. Там те се чувстват най-добре и най-сигурни. Знаят много повече за света и за новите технологии, но проблемът е, че недостатъчното четене на книги ги лишава от способността да мислят и да развиват въображението си.

Четенето не е мода, а възможност пред малки и големи.

Най-доброто възпитание е да не възпитаваме, а да израстваме заедно! Да разбираме смисъла на думите – честен, човешко, грешка, обич, подкрепа, чувства, страх, семейство. Това е единственият ключ към успешното родителство. „Ако родителите смятат, че изцяло и напълно управляват и насочват детето, се заблуждават. Детето също „работи“ върху тях, както и те над него.“ Всеки „каприз“ на детето е вик за помощ.  А всяка помощ от родителя е любов.

Защо стартирахме кампанията #МамиСкнижки в съвместно партньорство с Издателство “Колибри”?

На първо място, Същността на това да си родител е във взаимоотношенията с децата Ви. Взаимството е това, което дава любов,сигурност, подкрепа, увереност и пример. Ние разглеждаме родителството в дългосрочен план, вместо да даваме излишни съвети и примери. Насърчаваме Ви да преживявате заедно с децата си, да се върнете към своето ранно детство. Кампанията е за всички родители, които не само искат да изградят сигурна и стабилна връзка със своите деца, но и да се научат как да бъдат откриватели и приключенци на Света.

На второ място, чрез четенето ние откриваме една забравена и важна необходимост: условие за развитие на интелекта, ума и знанията. Именно четенето е основен елемент на грамотността на всяко дете и е важна предпоставка за високото му качество на живот по-късно. Кампанията цели да създаде по-осъзнато родителство в полза на ранното детско развитие на всяко едно дете и семейство.

Чрез кампанията #МамиСкнижки, ние разглеждаме и избираме заглавия, които помагат на родителите да действат, играят и мислят по-ефективно. Истинското общуване в семейството влияе на самооценката на деца и възрастни, защото дава увереност, че те се подкрепят. Често обаче грешки в комуникацията провалят това. Благодарение на четенето децата започват да осмислят и разбират света и ситуациите, в които попадат. А ролята на възрастните тук е още по-лесна. Ако детето вече е осъзнат и самостоятелен индивид, то по-рядко ще има нужда от помощ, ще общува с Вас като възрастен и ще разбира Вашите съвети и препоръки.

Има няколко основни стъпки в приказния свят на книгата, които могат да събудят интереса на всяко дете и родител:

 • Способността, която отваря много врати се нарича четене с разбиране.

Използвайте всяка една емоция, мимика, жест и изразителност, когато четете. Четете на себе си с разбиране, препрочитайте, ако не разбирате, не се лутайте напразно в страниците на избраното от Вас заглавие, а се замисляйте по-често, защо ли авторът е решил да сподели това с Вас?

 • Чудното пътешествие, което поемате по страниците на книгите е в полза не само на Вас, но и на хората около Вас.

Свържете книгата с вълнуващо преживяване с Вашето семейство, дете или приятели, роднини, близки. Направете асоциация и превърнете книгата в приключенски свят с тайни и интригуващи загадки.

 • Четете повече истински истории, книги с поука и щастлив край.

Ако Вие самите като родител изградите навик да четете по-често на себе си, то тогава ще откриете, че имате време и за още една книга, която да прочетете на своето дете. Четенето на глас, книжките с илюстрации и картинки са най-добрият приятел на Вашето дете. Една любима традиция, която може да създадете е да четете заедно. Когато детето Ви е достатъчно голямо, може да разбира и чете, редувайте се – Вие прочитате един ред, то прочита следващия. И така, четенето се превръща в забавна семейна игра, в която изграждате силна връзка, удоволствие и повече щастие.

Кои заглавия сме разгледали до момента?

Изборът на Девелопия съвсем не е случаен. Основният ни фокус пада върху родителството, отглеждането и възпитанието на детето, както и психологията зад ранното детско развитие. До момента сме разгледали три заглавия:

 • Как да не станеш враг на собственото си дете?, автор: Андрей Максимов
 • Действаме, играем, мислим, автор: проф. Окутюрие
 • Митът за разглезеното дете, автор: Алфи Кон

А следващата седмица сме избрали заглавието: “Каузата на децата”, автор: Франсоаз Долто. Избрахме за кулминация на кампанията именно тази книга, тъй като самата авторка за първи път разглежда света изцяло от гледна точка на детето и неговия интерес. Тя проследява жизнения път на човека, излагайки схващанията си за начина, по който да общуваме с децата от раждането до съзряването им, отдавайки, както винаги дотогава, подчертано, огромно, първостепенно, неоспоримо, фундаментално значение на езика в развитието и изграждането на словесното човешко същество.

Как може да участвате и да четете заедно с нас?

Всеки желаещ родител може да се включи в кампанията #МамиСкнижки. Единственото условие е да има пред себе си книгата, която и ние четем през седмицата. В платформата на Девелопия за ранно детско развитие, може да откриете всичко необходимо за кампанията, отминали и предстоящи заглавия, както и възможност за регистрация – така, ние създаваме затворен кръг/група от родители, които четат заедно, споделят, обменят опит и полезни съвети, споделени между редовете на една книга и реалния свят.

Най-активни сме и в специално създадената група за ранно детско развитие, в която споделяме освен повече за кампаниите на Девелопия, но даваме безплатни и ценни ресурси на родителите.

Защо да се включите в кампанията #МамиСкнижки?

 • Направете четенето ритуал за цялото семейство
 • Четейки, развиваме интерес и любов към книгите, от там и към учебниците
 • Насърчаваме любопитството и жаждата за нови знания
 • Развиваме у нас и децата си способност за концентрация, стимулираме въображението си и креативността
 • Четейки, ние изграждаме връзка със своите деца, подобряваме комуникацията и разбираме техните вълнения, притеснения, нужни и трудности
 • Обогатяваме своя речников запас и учим децата си на нови думи
 • Връщаме се обратно в детството си и си припомняме най-хубавите моменти заедно

Ние като родители и създатели на “Девелопия” подкрепяме и насърчаваме повече семейства да отделят от своето време, за да четат на себе си или с децата си. Четенето трябва да носи истинска любов и удоволствие, да е храна за ума и душата. Само така ще събудим интереса у децата и ще ги накараме да се влюбят в книгите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара