Заедно с въздуха водата е абсолютно необходима за оцеляването ни. Възрастният човек „съдържа” около 70% вода, която намалява с напредването на възрастта. Можем да преживеем почти два месеца без храна, но липсата на вода ще ни пресели в отвъдното само за няколко дни. И въпреки това много хора нямат идея колко вода трябва да пият. И всъщност мнозина живеят в състояние на дехидратация.

Без вода ще бъдем отровени до смърт от отпадните продукти на собствените ни тела. Пикочната киселина и уреята, изхвърляни от бъбреците, трябва да бъдат разтворени във вода. Когато не пием достатъчно, те не напускат тялото ефективно и могат да се превърнат в камъни в бъбреците. Водата също така е жизненоважна за химическите реакции в храносмилателната система и метаболизма. И още – тя пренася хранителни вещества и кислород до клетките чрез кръвта и помага за охлаждането на тялото чрез потенето. Смазва и ставите ни.

Нуждаем се от вода дори за да дишаме – дробовете ни трябва да бъдат влажни,

за да поемат кислорода и да изхвърлят въглеродния двуокис. Губим между половин и един литър течност в денонощие само чрез издишването.

Така че, ако не пиете достатъчно вода, може да повлияете зле на всяка част от физиологията си. Според специалистите липсата на достатъчно течности води до натрупване на излишни мазнини, влошаване на тонуса и размера на мускулите и болки в тях, намалява ефективността на храносмилането и функционирането на органите, увеличава токсичността и задържането на вода в тялото. Задържане на вода? Да, ако не пиете достатъчно, тялото ви може да задържа вода, за да компенсира. Звучи парадоксално, но задържането на вода се елиминира чрез пиенето на повече вода.

Минимумът вода, която здрав

човек трябва да изпива дневно, е около 1,5 -2 литра.

Ако спортувате или живеете на топъл климат, количеството трябва да е още по-голямо. А пък пълните хора трябва да пият допълнително по още около 250 милилитра за всеки 10 килограма, с които надвишават идеалното си тегло.

Пиенето на вода трябва да бъде разпределено през целия ден. Сигурно се чудите: ако се наливам толкова много, няма ли непрекъснато да търча до тоалетната? Да, в началото ще е така, но след няколко седмици пикочният мехур се приспособява и ще уринирате по-рядко, но по-обилно.

Как да познаете дехидратацията?

Обичайно смятаме, че сме жадни едва когато устата ни „пресъхне”. Лекарите обаче предупреждават, че пресъхването на устата е последният симптом на силна дехидратация, а тялото започва да страда много по-рано. Тъй като чувството за жажда постепенно се притъпява и на практика можем да прекараме доста време, без да осъзнаем, че се нуждаем от вода, тялото ни става хронично дехидратирано.

Сигнал за дехидратация може да бъде всеки от следните симптоми: киселини, болки в стомаха; болки в долната част на гърба; главоболие; липса на концентрация, раздразнение или депресия; задържане на вода.

Няма заместители

Още по-големи проблеми могат да се появят, ако при появата на жажда решим да я утолим с газирана напитка, кафе или бира. Въпреки че всички те съдържат вода, всъщност са дехидратиращи течности, защото не само че не хидратират, но могат да доведат до загубата на част от водните запаси на тялото.

Няколко важни причини да пием вода:

Отслабването. Водата е едно от най-добрите средства за целта – първо, защото често замества висококалорични напитки, а тя самата няма нито калории, нито мазнини, нито въглехидрати. Водата много добре потиска апетита – често когато си мислим, че сме гладни, всъщност сме жадни. Докато отслабваме, водата помага на бъбреците да изхвърлят токсините от разграждането на мазнините.

Сърцето. Пиенето на достатъчно вода може да намали риска от сърдечни пристъпи. Според 6-годишно проучване в САЩ хората, които пият по 5 чаши вода на ден, били с 41% по-малко застрашени от инфаркт от тези, които поглъщали по 2 чаши или по-малко.

Енергията. Дехидратацията може да „изпие” енергията ви и да ви накара да се почувствате уморени – дори леката й форма. Ако сте жадни, значи вече сте силно дехидратирани и могат да се появят и други симптоми като слабост в мускулите и виене на свят.

Лечение за главоболието. Главоболието често е резултат от дехидратация – разбира се, има и други причини за него. Но не пречи, преди да вземете болкоуспокояващо, да опитате с бутилка вода.

Здрава кожа. Пиенето на вода може да изчисти кожата ви. Няма да се случи изведнъж, но след време ще забележите добър ефект върху лицето си.

Храносмилането. Храносмилателната ни система се нуждае от вода, за да преработва храната както трябва. Често водата може да излекува проблеми с киселини в стомаха, а заедно с влакна – да премахне запека (често резултат от дехидратация).

Най-добрият начин да не забравяте за водата е да си създадете навик да пиете по чаша сутрин веднага след събуждане, по време на хранене и между храненията. Създайте навици и у децата си – улисани в игри, те често се сещат за вода едва когато са много жадни. Винаги им давайте вода преди разходка навън и носете със себе си бутилка, която предлагайте често на детето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара