Какво е лятото за повечето от нас? Слънце, плаж, вода. По възможност море, ако не – река, езеро, язовир… Не забравяйте обаче, че край тях дебнат някои опасности.

Заплаха първа: конюнктивит

Възбудители на болестта са стафилококовите и пневмококовите батерии, които са особено разпространени в язовирите и езерата, където водата е застояла. Те попадат заедно с водата в слизестите обвивки на очите и могат да предизвикат възпалителен процес. Колкото по-рано откриете заплахата, толкова по-добре. Защото веднага трябва да потърсите офталмолог, който ще ви предпише капки. И се настройте предварително: чака ви дълго лечение, защото конюнктивитът е много упорито заразно заболяване. И ако не бъде излекуван напълно, той непременно ще рецидивира.

Заплаха втора: прибой

Нещастните случай при къпане в удрящите се вълни на прибоя всяка година напомнят по зловещ начин за тази опасност. Защото колкото и вълнуващо и забавно да ни изглежда от брега мъжественото посрещане на вълните с голи гърди и радостни викове, в момента, в който ни завихрят и повдигат нагоре, разпенената водна маса разбива гъст мус от микроорганизми и бактерии. Списъкът с имената им заема цяла страница в специализираните справочници. Неслучайно децата често получават чревни инфекции с неясен произход в курортите.

Заплаха трета: пясък

Пясъкът на плажа съвсем не е безобиден! Той е изложен не само на ветровете, но и на обикалящите наоколо кучета, котки, мишки и други животинки. След техните нощни разходки в пясъка много честичко се окопават хелминти. Или по-точно техните яйца. Ако заразата е локална, епидемиологичната проверка може и да не ги открие. Но когато лежим върху него, все някое заразено место ще докосне телата ни. Инфекцията може да попадне в организма ни чрез порязване от счупено стъкло.
Добрата новина е, че на най-добрите средиземноморски плажове за чистотата следи специална служба. Там пясъкът се пресява постоянно и го проверяват.

Заплаха четвърта: голи дупета

На плажа тичат голи момченца и момиченца. Няколко сантиметра дишаща кожа в повече едва ли ще увеличат ползата от морските бани, но затова пък неприятностите едва ли ще изчакат. Край морето не са редки случаите вулвовагинити при деца от 5 до 10 години, предизвикани от мръсотията на плажа.

Гинекологични проблеми заплашват плажната почивка и на много жени. Излежаването им на Евиния плаж често е свързано с голям букет болести. Причината е в повишената чувствителност на женския организъм към различните плажни инфекции, смятат британски лекари, изследвали пясъка на стотици средиземноморски плажове. Оказало че, че почти всяка проба съдържа болестотворни бактерии. Попадайки в интимните места, те предизвикват различни възпалителни процеси – колпити, вагинити, цервицити. А морската вода само усилва действието им.

Заплаха пета: коварните гъбички

Редовен спътник на плажния отдих са гъбичните заболявания. Инфекцията се предава по контактен път – чрез случайно съприкосновение със заразен с гъбички човек, от шезлонг, на който той е лежал. Заразата дава сигнал за себе си само за няколко дни. Първо между четвъртия и петия пръст се появяват напуквания, лющене на кожата и сърбеж, на които мнозинството хора не обръщат внимание. След това коварните гъбички припълзяват по-нагоре и се захващат с ноктите. Поразената ноктена пластинка постепенно потъмнява, удебелява се, по края на ноктите се появява жълтеникав цвят. И чак тогава нокътят започва да се начупва болезнено и се сещате да отидете на лекар.
Защо гъбичките се „лепят“ към едни, а други не докосват не е известно. След дълги проучвания лекарите стигнали до извода, че причината е в състоянието на отделния организъм. За прилепчивостта им помагат нарушения във функциите на потните жлези, захарният диабет, дисбактериозата, понижаването на имунитета в резултат на продължително приемане на антибиотици и др.

Как да се предпазим от гъбички?

Не носете тесни или чужди обувки, ползвайте само своя хавлия и кърпа, несесери за нокти и четка за коса.
Не ходете боси по места за общо ползване. За профилактика след посещение на обществен плаж обработвайте стъпалата на краката си с разтвор на йод и одеколон или с 2 до 5-процен- тен салицилов спирт.
За да се предпазите от инфекция, жените и децата трябва винаги да носят със себе си на плажа два бански костюма. Пясъкът много лесно прилепва към мокрия бански и рискът да се заразите се повишава.
Не се къпете в непознати водоеми – най-вече ако около тях има табели „Къпането забранено“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара