Дааа, колко бързо лети времето. Само преди 3-4 г. щяхме да подходим с удивление към новината за пускането на нов 34-инчов монитор, а ето, че той вече се намира на бюрото ми. Всъщност заема по-голямата част от него, защото наистина е голям, а също така е и малко нетипичен – съотношението на страните му е 21:9, а това го прави предимно широк. Обикновено срещам известни трудности в убеждаването на случайни хора колко удобен е един 21:9 екран (дълго време ползвах 29“ AOC 21:9 ). Те просто не откъсват поглед от полето от пиксели, което се е ширнало пред целия ми поглед. Усещането, че наблюдавате тенис мач е нищо в сравнение с удобството да наредите много страници една до друга или някоя безкрайна таблица в цялата й красота.

Но да си дойдем на думата. А тя е за Philips BDM3490UC, който спокойно мога да нарека актуалното бижу на марката. Дотук забравих да спомена нещо важно – екранът е извит, но не толкова екстремно като при някои модели на AOC, а с радиус 3800 мм. Това е напълно достатъчно, за да получите онова приятно и търсено усещане, че виртуалният свят ви обгръща и хич не ви се излиза от него. Колкото и да е субективно това усещане, факт е, че извитите екрани наистина ви правят по-концентрирани в това, което вършите и по-малко разсеяни в наблюдение на нещата извън десктопа. Това естетическо усещане се дължи и на широкото стъкло на монитора, което заема цялата му ширина. Рамката изглежда тънка на фона на размера на картината.

И като стана дума за елегантност,

трябва да отдадем заслуженото и на стойката.

Да се чуди човек как вече десетилетия наред производителите ни сервират скучни и тумбести стойки, след като са били способни да проектират нещо като това, което държи Philips BDM3490UC. За съжаление, тя не предлага регулиране по височина, но и не мисля, че е разумно да местите толкова масивен екран нагоре-надолу.

След като се порадвате на извитите форми на монитора, можете спокойно да го включите, защото ви чака още по-приятна изненада. Резолюцията от 3440 x 1440 предлага нужните фини детайли и ефектът „уау“, ако си намерите наистина пищен тапет за десктопа. Очаквано, AH-IPS матрицата ни глези с живи цветове, отличен контраст и много добри зрителни ъгли.

В последните си модели Philips много държат на качественото възпроизвеждане на цветовете и BDM3490UC не прави изключение. Той покрива 99% от sRGB, което може да накара и дизайнерите да се загледат по формите му.

Multiview е функция, която заслужава особено внимание

предвид наличието на изобилие от екранна площ и висока резолюция. Можете спокойно да свържете два източника към наличните Display Port и два броя HDMI (един 2.0 и един 1.4 с MHL) и да гледате картината от тях едновременно на екрана. За целта са налични две опции – картина до картина и картина в картина, така че все пак можете да гледате някое сериалче, докато основната част от екрана е посветена на работата.

Допълнително удобство за всеки

е наличието на USB 3.0 хъб и сравнително мощни високоговорители – 2х7W. Последните са от добрите примери за вградено в монитор озвучаване и поддържат DTS обработка на звука.

И понеже твърде много говорихме за работа, ви предлагам задължително да изпробвате Philips BDM3490UC там, където той се намира на своя територия – за гледане на филми. Екстремно широкият екран ще намали до минимум черните хоризонтални ленти и ще ви създаде истинско усещане за киносалон. При това извит!

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния ми блог:  www.hitechride.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара