Най-много падащи звезди ще има през нощта на 12 срещу 13 август. Тогава метеоритният поток Персеиди достига своя максимум и може да се наблюдава най-силният и най-красив звезден дъжд през годината.

Легедната е, че тази нощ е специална и в нея могат да се сбъдват желания. За това е нужно само да видите падаща звезда.

Прсеидите представляват най-популярният метеорен поток.  Те носят името на съзвездието, в което се намира техният радиант. Родителското тяло на Персеидите е кометата Суифт-Тътъл. Потокът е активен от 17 юли до 24 август, като тази година неговият пик е в нощта на 12 срещу 13 август.

Метеоритният дъжд се случва когато Земята премине през потока от отломъци от кометата Суифт-Тътъл. Когато остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят оставяйки ивици светлина в небето, наричани падащи звезди. В “най-натовареното време” метеоритите са видими без специална екипировка.

Тъй като от Земята метеорите изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей, се наричат Персеиди.

Т. нар. “падащи звезди” всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на някога минала комета през вътрешната част на Слънчевата система. Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри. След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой “падащи звезди”. Тези частици – остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.

Астрономите съветват да се отиде извън големите градове, където уличното осветление и праховото замърсяване създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток. Тази година ще има и още една пречка – Луната ще свети ярко и ще затруднява звездобройците. Но това няма да е причина да не успеете да видите падащи звезди, особено ако сте на открито и спокойно място.

Така че – тръгвайте към планините и си намислете  желание.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара