Мащерката се среща от най-ниските до най-високите райони в планините, по сухите, огрети от слънцето поляни и скалисти местности. Използва се цъфтящата надземна част на растението. Бере се от май до август. Растението е било познато като лечебно средство твърде отдавна. Съдържа-етерични масла, витамин С, минерални соли, дъбилни вещества и др.

thyme-167468_960_720

За нашия народ дотолкова се е превърнала в символ на здраве, че по някои краища на страната и досега е жив обичаят на Гергьовден да се излиза масово за мащерка. Мащерката притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болоуспокояващо действие.

Запарка

Мащерката е едно от най-ефикасните природни средства при суха и спастична кашлица, при коклюш, бронхит, бронхиална астма, белодробни възпаления, колики, спазми, безсъние, нервна възбуда и др. В тези случаи най-добре е да се приготви запарка от 50 г билка, ситно нарязана, която се залива с 1 л кипяща вода, престоява 30 минути, прецежда се и се пие топла по 1 супена лъжица на всеки 2 часа. Може да се пие и като чай: 1 чаена лъжичка мащерка се запарва с 250 мл кипяща вода. Пие се подсладено с мед или захар.

Външно запарката се използва за гаргара на устата при зъбобол и възпаление на устната лигавица, за налагане на незарастващи гнойни рани, за компреси на ставите при ревматични заболявания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара