Генно изследване потвърди връзката между ниското ниво на витамин D и повишения риск от развитие на множествена склероза, предаде АФП. Получените резултати вероятно ще позволят да се подобрят лечението и превенцията на заболяването.

clouds-429228_640

Предишни проучвания показаха, че съществува връзка между нивото на витамин D, който се натрупва в организма под въздействието на слънчевата светлина и посредством консумацията на някои храни, и множествената склероза – автоимунно заболяване, което засяга главния и гръбначния мозък и е нелечимо. Тези проучвания обаче не бяха установили, че ниското ниво на витамин D може да предизвика поява на множествена склероза.

Новото изследване е извършено от екипа на Брент Ричардс от университета Макгил в Канада. Учените анализирали дължащите се на генетични причини ниски нива на витамин D и вероятността от развитие на множествена склероза у 14 498 участници, засегнати от заболяването, и у други 24 091 участници в добро здраве.

Оказало се, че хората, които поради генетични причини са с по-ниски нива на витамин D, са с два пъти по-голям риск от развитие на множествена склероза, диагностицирана между 20- и 50-годишна възраст.

„Бебетата, които притежават гени, свързани с по-ниско ниво на витамин D в организма, са с два пъти по-голям риск от множествена склероза, когато пораснат”, поясни Бенджамин Джейкъбс от Кралската национална ортопедична болница в Лондон, който не е участвал в изследването. „Или недостатъчно високото ниво на витамин D предизвиква множествена склероза, или причината се крие в друго сложно взаимодействие между гени. Все още не знаем дали даването на витамин D на деца и възрастни в добро здраве ще намали риска от развитие на множествена склероза”, допълва той.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара