Сладко от рози

jam-74320_640

Продукти: 1 дълбока купа розови листа, 1,5 кг захар, лимонтозу.

Накъсайте розовите листа, като отрязвате основата им. Измийте ги и ги изстискайте. Стрийте ги с част от захарта до омекване. Сложете ги в съд заедно с останалата захар и 3/4 л вода. Варете, докато при опитване листата престанат да скърцат под зъбите ви. Сложете 1 чаена лъжичка лимонтозу и варете до сгъстяване (капка от сладкото да не се разлива по порцелановата чиния).

Мармалад от пъпеш

Продукти: 3 кг пъпеш (без кора, семки и влакнеста част), 1 кг захар.

melon

Нарежете пъпешите, изчистете ги от кората, семките и влакнестата им част. Претеглете полученото. Нарежете го на кубчета и сварете с малко вода. Когато се получи гладка каша, прибавете захарта и варете, докато се сгъсти (да остава следа при бъркан-то). Насипете готовия мармалад (той напомня кайсиевия) топъл в затоплени буркани.

Мармалад от сини сливи, ябълки и домати

Продукти: 4 кг добре узрели сини сливи, 3 кг ябълки, 3 кг узрели здрави домати, 3 кг захар, индрише.

Нарежете доматите на парчета и ги сложете в сито да се изцедят от сока. Сварете ги и ги протрийте през цедка, за да отстраните семките. Изчистете сливите от костилките и ги смелете. Изчистете ябълките от кората и семките и също ги смелете. Смесете трите вида каши, прибавете захарта и сложете съда да ври на силен огън. Мармаладът добива силен малинов цвят, сгъстява се бързо и щом лъжицата, с която го бъркате, започне да прави пътечка, пуснете китка от 5-6 листа индрише. Поварете още малко и дръпнете от огъня.

Червено сладко от дюли

Продукти: 2 едри дюли, 1 кг захар, 3-4 чаши студена вода, 1 чаена лъжичка лимонтозу.

Обелените и настъргани на едро ренде дюли сложете в тава заедно с водата и захарта. Поставете съда на не много силен огън – така сладкото ври по-бавно и почервенява. Когато плодът се посвари, прибавете 1 чаена лъжичка лимонтозу и варете до сгъстяване. Оставете го да изстива в съда, за да се „напие“ плодът със сиропа.

Желе от грозде

grapes-grape-jam-and-grape-jelly

Продукти: добре узряло сладко грозде, захар.

Оронете зърната (в количество по желание), сложете ги в дълбок съд, а него поставете в по-широк съд с кипяща вода. Оставете на силен огън, докато зърната се напукат и сокът им изтече. Прецедете го през тензух, без да изстисквате зърната. Премерете получения сок и на 1/2 л сок сипете 1/2 кг захар и 1/4 л вода. Варете сместа, докато започне да желира (капка от нея върху чиния да не се разлива). Изсипете желето в затоплени буркани и ги завържете с целофан.

Сироп от грозде

Продукти: добре узряло бяло грозде (памид, болгар, димят), захар, лимон.

Пресовайте зърната на гроздето, изцедете сока. Премерете го и на 1/2 л сок сложете 1/2 кг захар. Сварете малко захарен сироп 1:1 и го прибавете към гроздовия сок заедно с кората от лимона. Сварете сместа за няколко минути. Прецедете я и я изсипете в затоплени бутилки със завинтващи се капачки. Затворете бутилките добре и ги обърнете с гърлото надолу, докато изстинат.

Сладко с желатин

Продукти: 1 кг плод (кайсии, череши, вишни, праскови), 400 г захар, 2 супени лъжици желатин, 1 чаена лъжичка лимонтозу.

Наръсете изчистения плод със захарта. Сложете съда на огъня, за да се разтопи захарта, за около 10 минути. Добавете предварително накиснатия в малко студена вода желатин, а като се разтопи в общата смес, прибавете лимонтозу. Сипете сладкото горещо в буркани, затворете ги плътно и ги обърнете с капака надолу, докато изстинат.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара