Здравето на жената е най-тясно свързано с хормоните. Няма период в живота, който да не е зависим от нивата и баланса им.

В днешно време на това се обръща значително внимание, но за съжаление объркването в хормоналната система на жените става все по-голямо. За това има редица причини, които често не се отчитат.

Хормоналния дисбаланс влошава качеството на живот, носи объркване, тревожност и много дискомфорт в личен и социален план. Отделно натоварва бюджета в търсенето на решение и помощ, защото може да е свързано със сериозен психоемоционален и физически дисбаланс.

Хормоналните промени, които идват с менопаузата, започват преди да се стигне до 50-те с преходен период, наречен ПЕРИМЕНОПАУЗА, която преминава в един момент в ПРЕМЕНОПАУЗА, предшестваща МЕНОПАУЗАТА. Този етап има тенденция да започва на все по-ранна възраст – имам пациентки, които имат тези оплаквания даже но 30-35- годишна възраст!

Перименопаузата може да продължи от 5 до 15 г. и се характеризира с постепенно намаляване на нивата на женските хормони, което се усеща най-често в негативен план от жената.

Какво се случва с вашите хормони по време на перименопауза

Първият хормон, който започва да намалява е прогестеронът, следван от естрогена и другите. Тази промяна най-често ще доведе до оплаквания като нередовен цикъл, ПМС, засилено кървене, вагинална сухота, вегетативни оплаквания като сърцебиене, мигрена, горещи вълни, безсъние и тревожност – симптоми, които предшестват менопаузата. Често описват това усещане като че тялото ти вече не е твоето, не те слуша и като че нещо сериозно не е наред. Просто природата или нещо друго се намесва в хормоналния ви баланс.

Връзката перименопауза – кръвна захар

Личните ми преживявания и  търсения ме доведоха до нещо, което не се коментира много от специалистите, особено от гинеколозите. Най-често вниманието ни е насочено към нивата на естрогена и прогестерона, но има още три хормона, които са от изключителна важност в този период на промяна на женския организъм –  инсулин, кортизол и окситоцин.

Инсулинът има връзка с много други хормони, включително половите хормони естроген, прогестерон и тестостерон. Така че, когато той е извън контрол, и други хормони също излизат от норма. В периода на перименопаузата често се развива различна степен на инсулинова резистентност. Това означава, че има излишък от инсулин в тялото, който не си върши работата и клетките не реагират правилно на неговите сигнали. С други думи, инсулинът не може да изпълни основното си предназначение – да вкара глюкозата вътре в клетката, за да я използва като енергия.

Въведено е даже понятието MMS-менопаузален метаболитен синдром, чието начало се наблюдава в периода преди настъпването на менопаузата. Метаболитния синдром е широко понятие, в основата на което лежи инсулиновата резистентност. В това понятие се включва тъканна инсулинова резистентност, дислипидемии, абдоминално затлъстяване и артериална хипертония.

Ние, жените, развиваме инсулинова резистентност, защото телата ни вече не успяват да се справят с големите количества въглехидрати, които сме свикнали да поемаме, дори и здравословни като плодове, пълнозърнести храни, картофи или кафяв ориз. В кръвта се натрупва твърде много глюкоза, която не може да се усвои и преработи и резултатът е хормонален хаос, който се изразява в горещи вълни, умора, затруднена концентрация, покачване на тегло и други неприятни симптоми.

Има още нещо много важно! Връзката между затлъстяването, инсулиновата резистентност и риска от рак на гърдата. Проучвания сочат, че натрупването на коремна мастна тъкан след менопаузата може да доведе до увеличаване на риска от рак на гърдата, естроген-зависима злокачествена болест, в постменопаузалните години, когато нивата на естрадиол в циркулацията са ниски.

Ролята на кортизола за баланса на хормоните

Вторият голям участник е кортизолът, ключов хормон на стреса, който е незаменим в моменти на опасност, стрес, възпаление. След стресово събитие, надбъбречните ви жлези произвеждат кортизол, който повишава количеството на кръвната захар и увеличава сърдечната честота, за да можете да се „биете“ или „бягате“ от заплахата, или по друг начин да се справите със стреса.

С напредването на възрастта нивата на кортизола имат тенденция да се задържат по-високи, поради натрупания стрес в живота ни и износването на нервната ни система. Хронично повишеният кортизол обаче е основен виновник за ранното намаляване на половите хормони. Кортизолът спомага за намаляването също така на DHEA, прогестерона, естрогена и тестостерона и причинява повишаване на кръвната захар.

Последствията са качване на килограми, особено около корема, и загуба на талията. Изчезва сексуалното желание и се появяват отчайващи симптоми като нощно изпотяване, промени в настроението, безсъние и синдром на прегарянето – причина за всичко това най-често е хронично високият кортизол!

Къде е ролята на окситоцина?

И накрая, окситоцинът – хормонът на любовта, привързаността и усещането за щастие!

Това е хормонът, който се отделя в мозъка на майката и бебето по време на раждане, и след това докато прегръща и кърми рожбата си. Увеличава се при оргазъм, смях, игра, прегръдка и даване на любов. Това е и хормонът, забавящ стареенето!

Окситоцинът е опонент на кортизола. Ако увеличите окситоцина – кортизолът ще намалее!

Ето защо обичайте паласките си, прегърнете коремчето си! Обичайте се! Любящите прегръдки са чудесен начин да си образуваме много окситоцин. Колкото повече окситоцин имаме в тялото си, толкова по-спокойни ще бъдем, няма да се страхуваме и ще искаме да сме по-отворени и социални.

Как да балансираме инсулина, окситоцина и кортизола?

Когато трите хормона са в синхрон, симптомите на перименопаузата значително се овладяват и съответно се чувстваме хармонични и заредени с енергия.

Как да направим това – по естествен начин, без лекарства или синтетични хормони?

Хранене и гладен фаст за по-добър хормонален баланс.

Препоръчвам на всичките ми пациенти в перименопауза да предприемат „периодично гладуване“. Това не е истинското гладолечение, а фаст за 13-15 часа, което е основно през нощта, докато спите. Не е трудно, нито е екстремно. Просто не се яде след 19:00 вечерта нищо до закуската на следващия ден (поне период от 13 часа) или ако сте решили да е по-дълго –  до обяда. Постепенно може да увеличите периода на 24 часа – до вечерята отново в 19.00. Тези не много дълги периоди на гладуване могат да помогнат в борбата с инсулиновата резистентност и да поддържате здравословно тегло.

Следвайте своя хранителен режим, този, който е подходящ именно за вас!

Много нашумя кетогенната диета за отслабване. Тя се базира на консумация на храни с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на здравословни мазнини и умерена – на качествени протеини. Този хранителен режим е ценен в някои случаи, защото понижава нивата на инсулина и овладява инсулиновата резистентност, даже се смята за лечебен при определени заболявания. Но за жените, особено на тази възраст, прилагането й има някои особености. Първо, че не за всеки е подходяща консумацията на тези продукти, поради индивидуалните физиологични особености. Режимът създава висока киселинност в организма, а това не е добре за минералния състав в женското тяло, по- специално за повишените нужди от калций, фосфор и магнезий. В дългосрочен план създава предпоставки за висока токсичност като цяло в организма, за черния дроб и бъбреците.

Аз лично прилагам и препоръчвам по-индивидуален подход в храненето, като се съобразявам с аюрведичните принципи на елементите и дошите. Уникалното присъствие и съчетание на дошите (даденостите) във всеки човек определя неговата индивидуалност – физическа, психическа, духовна и емоционална.

Супер храната Мака

Това е кореноплодно растение, подобно на ряпата. Произхожда от Южна Америка. Расте при екстремните 4000 метра надморска височина. Използвана е от хилядолетия като храна и адаптоген. Мака помага за контролиране на нивата на кръвната захар и инсулин в тялото, както и подкрепя надбъбрчната жлеза и регулира хормоните. Счита се за натурален афродизиак и повишава либидото.  Четиримесечно проучване при жени в менопауза (на възраст от 41 до 50 години), които са допълвали хранителния си режим с мака, установява, че храната има регулиращо хормоните действие и облекчава оплакванията, характерни за периода преди и след менопаузата. Една, две лъжички мака в смути или чай всеки ден е добър начин да се използва лечебната й сила.

Естествено увеличаване на окситоцина

Има много начини! Най-важното е да се използва всеки повод и начин за освобождаването на окситоцин. Най-лесно е да имате интимност по-често. Постарайте се да се гушкате по-често с партньора си. Поддържайте приятелства, обичайте себе си и бъдете щедри.

Приемането на добавки като витамини С, D, А, Е, магнезий, комплекс от витамин В, ненаситени мастни киселини и мелатонин също могат да помогнат. Те работят по различни начини, но като цяло поддържат окситоциновите рецептори на клетките.

Природната нежна медицина

Съществуват цяла група холистични, интегративни природни медицински системи, като хомеопатия, Бахова терапия, акупунктура, аюрведа и други, които са доказали своята ефективност при редица състояния. Консултацията с експерт холистичен лекар би могла да е много ценна.

Въпреки че фокусът при пери- и пре-менопаузата са половите хормони –  естроген и прогестерон, не бива да забравяме ролята на другите основни хормони, които имат не по-малко значение как се чувстваме ежедневно.

Като балансираме кортизола, инсулина и окситоцина, можем да направим пери и пременопаузата много по-поносими и даже приятни, като използваме свободата, която ни дават! Всеки проблем може да има решение!

Център за холистично здраве и детокс „ХомеоАрт“

www.homeoart-bg.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара