По случай 120-годишнината от първия електрически трамвай в София по линия 10 тръгна мотриса „облечен в дизайнерски костюм” на Art4Diplomacy (Изкуство за Дипломация). Върху нея са изобразени природни и архитектурни обекти, исторически паметници и обичаи от България и Белгия.

Идеята е на българската художничка д-р Петя Илиева, а събитието е част от нейния проект Art4Diplomacy (Изкуство за дипломация).

„Искам един трамвай да разкаже история.

През 1901 година белгийската фирма “Electric Trams SA” монтира първата трамвайна линия в София. С Белгия имаме дълги исторически, културни, икономически отношения. В един период дори роднински, по линия на монарсите ни. До 1935 г. Белгия е най-големият инвеститор в България. Белгия и България имат много повече общо, отколкото мислим.

Върху трамвая са изобразени великолепни колажи, хармонично преливащи един в друг. Розовата долина и килимът с цветя на централния площад в Брюксел, паметникът на Шипка и паметникът на Ватерло, крепостта на Белоградчишките скали и средновековен замък от Белгия. Народният театър и Сметната палата. Разбира се и смърфовете, които освен че носят настроение, са и вид национален символ на Белгия. Софиянци могат да видят по какво си приличаме с белгийците и колко сме близки всъщност. С този трамвай показвам на белгийците, че пазим уважението и спомена от съвместната работа преди 120 години и в същото време им даваме възможност по различен начин да покажат страната си пред жителите и гостите на София. Представям пред широката публика социалните, културни и човешки отношения между Белгия и България.“, разказва художничката.

Проектът е реализиран с финансовото съдействие на Белгия.

Петя Илиева завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров“ в София. Продължава образованието си в специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, по-късно завършва реставрация на стенопис във Виена. Представяла е самостоятелни изложби на шест континента ( включително Антарктида). Защитила е докторска степен с дисертация на тема „Изкуството и културното наследство – дипломатически инструмент и форма на международно общуване“. Така се ражда проектът Art4Diplomacy (Изкуство за Дипломация). Чрез него цели да покаже автентична култура и културно наследство от цял свят, събрани на едно място, пред българска публика.

„Целта ми е да покажа, че всички хора сме много повече еднакви, отколкото различни. А в това, което ни отличава трябва да търсим очароването, не противоречие. Културно-историческото наследство може да обединява хора, да служи като мост и да покаже, че изкуството е един сигурен и доказан във времето инструмент на международното общуване на дипломацията.”

Трамваят покрит с изображения ще се движи в продължение на година по линия №10.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара