Дефиниция за високо кръвно налягане (хипертония)

Високото кръвно налягане (хипертония) е състояние, при което налягането на кръвта в артериите е трайно завишено. По-високото налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомва кръвта до всички части на тялото и това го изтощава.

Като общо правило, за високо налягане се смятат стойности от 140/90 mmHg нагоре. А идеалното кръвно налягане варира между 90/60 и 120/80 mmHg.

Симптоми и рискове на високото кръвно

Високото кръвно налягане е често срещано състояние и също толкова често се пренебрегва. Човек може да привикне към хронично завишеното си кръвно, да не усеща негативни симтоми и да не се интересува от него с години.

Но дори да липсват видими симптоми, увреждането на кръвоносните съдове и сърцето при хронично завишено кръвно налягане са налице и могат да бъдат засечени. Не случайно хипертонията често е наричана и „тихия убиец“. Затова е добре редовно да се прави проверка.

И въпреки, че трудно се забелязва, след като премине опредена граница, хипертонията може да доведе до реално проявени симптоми, които се усещат. Сред тях са:

 • Главоболие
 • Замайване
 • Задъхване
 • Сърцебиене
 • Замъглено зрение
 • Кръвотечение от носа
 • Повръщане

Ако често се случва да изпитваш някое и няколко от тях, определено е добре да се консулитраш с личния си лекар и да направиш тест.

Причини за високо кръвно

Виското кръвно налягане може да се появи без реална причина или като последствие от друг здравословен проблем. В повечето случаи причината не е много ясна, но има определени рискови фактори, които увеличават шанса за развитие на хипертония:

 • Възрастта – с напредване на възрастта нараства и риска от хронично завишено кръвно налягане. За хора над 40 г. възраст е препоръчително да си правят тест поне веднъж на 4-5 години.
 • Наследственост – ако в семейството има други, страдащи от същото състояние
 • Хронично завишен натриев прием – ако прекаляваш със солта в храната си.
 • Липса на движение – ако водиш застоял начин на живот и ти липсва здравословно физическо натоварване в ежедневието.
 • Затлъстяване – наднорменото тегло също оказва допълнителен стрес върху кръвоносната система и сърцето и увеличава риска от развитие на хипертония.
 • Злоупотреба с алкохол – консумацията на алкохол временно повишава кръвното налягане, но ако консумацията е ежедневна и прекомерна, състоянието може да стане хронично.

Сред възможните причини за високо кръвно са и некачественият сън, менопаузата, тютюнопушенето….

Какво да правим при високо кръвно? Предотвратяване и лечение.

Ако състоянието не е много сериозно и се хване на време, високото кръвно налягане лесно може да се подобри с известни промени в ежедневието и навиците ни, макар че при някои хора това само по себе си не е достататъчно и може да се наложи да приемат лекарства в допълнение.

Тези здравословни промени се препоръчват на всеки страдащ от завишено кръвно налягане, независимо от сериозността на проблема. Ще ги разделим условно на две групи – промени в храненето и в начина на живот.

Промени в храненето:

Много от нещата, които ще изброя тук, граничат с обща култура на храненето и помагат не само за контрол на кръвното налягане, но и като цяло за по-добро здраве. Но все пак, ето кои са те:

 • Поддържай здравословно тегло – ако си с надномерно тегло, осигури си подходящ калориен дефицит в храненето, с който да успееш да свалиш излишните мазнини.
 • Включи разнообразни здравословни храни – богати на витамини плодове, пълни с фибри зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти с нисък процент мазнини.
 • Намали солта – Препоръчителният дневен прием на натрий не трябва да надвишава 1.5 грама за деца и юноши и 2.5-3 грама за възрастни. Това е по-малко от една чаена лъжица.
 • Ограничи алкохола – до 1-2 чаши веднъж на няколко дни. А защо не – и напълно да го избягваш, ако е възможно.
 • Внимавай с кофеина – кафе, безалкохолни, енергийни напитки… ако често са част от менюто ти, обърни им внимание и ограничи приема. 1-2 кафета на ден са достатъчни.

Промени в начина на живот и физическата активност:

Освен в храненето, трябва да направиш положителни промени и във физическата си активност и цялостния си начин на живот. Редовната физическа активност подобрява, наред с всичко останало, и работата на сърдечно-съдовата система. Силното сърце изпомпва кръв по-лесно, а това намаля стресът върху него и понижава кръвното налягане. Освен това физическата дейност помага за отслабване и поддържането на здравословно тегло, а вече знаеш защо това е важно. Така че, ето няколко препоръки:

 • Остани активен ежедневно –60-90 минути на ден са напълно достатъчни, за да запазиш тялото си здраво. Можеш да заложиш на фитнес програма. Но може и просто да бъде приятна, дълга разходка, каране на колело, футбол , плуване или друг спорт… важното е да има движение.
 • Откажи цигарите – сериозно! Едва ли има нужда да обяснявам защо е добре да ги избягваш, но да – това ще помогне и за нормализирането на кръвното ти налягане. А ако не пушиш – браво! Една крачка по-близо си до здравословния начин на живот.
 • Набавяй си достатъчно качествен сън.
 • Контролирай стреса – ежедневния стрес оказва сериозно натоварване върху психическото и физическото ти здраве, като едно от последствията му е и повишеното кръвно налягане. Така че е важно да вземеш мерки за ограничаване на стреса или противодействие срещу него – отделяй поне по час-два на ден или вечер за релакс и приятни занимания, които да ти помогнат да се разтовариш от натрупаната психическа умора.

Тези промени в храненето и начина на живот са основата, с която трябва да започнеш. Със сигурност ще облекчат високото кръвно налягане, но ако не успеят да го свалят до нормални граници, приемът на медикаменти също е наложителен.

В заключение:

Макар, на пръв прочит, високото кръвно да не изглежда толкова опасно, този здравословен проблем изобщо не е за подценяване. Затова редовно трябва да се следи.

Причините за проявата му са разнообразни и многобройни и никой не е застрахован срещу мерника на този „тих убиец“.

Но с подходящи промени в начина си на хранене и живот, както и с редовна физическа активност, можем да намалим значително рискът от него и да го държим под контрол.

От Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара