Мода ли е веганството? Необходимост? Или морален избор? Що е то “токсично веганство”, след като по презумпция е нещо добро?

Нали знаете онзи виц, в който млад човек разказва защо е избрал веганството: “Ставаше ми се нещо модерно, но нямах достатъчно смелост да стана гей.”

Извън шегата остава сериозният въпрос “ЗАЩО”? И това е въпрос, който всеки обмислящ и изучаващ един или друг избор, следва да си зададе и да изследва много отговорно. Аз самата избрах вегетарианското хранене преди години, подтикната от морални и етични причини от една страна, и грижа за собственото ми здраве от друга. Разбирам идеята и на веганството, опитах на няколко пъти, но определено не бих останала на такъв начин на хранене постоянно. За тези, които не знаят разликата между вегетарианско и веганско хранене, ето я: Първото изключва месо и риба и допуска всички останали хранителни групи. Веганството изключва всякакви храни от животински произход – месо, яйца, млечни, мед.

Колкото и да се кълнем в здравословните ползи, истината е, че тялото страда от сериозни дефицити, когато го лишим от всякакъв източник на животинска храна. Разбира се, можем да отнесем това твърдение към моите лични избори, без да търсим научна обосновка за него. Не за друго, а заради факта, че абсолютно всяка теза ще намери тонове статии, изследвания и линкове към тях, в доказателство и подкрепа на твърденията си.

Дали веганството е добър избор за постоянно или не – няма да обсъждам в тази статия. Единственото, което подлагам на обсъждане, са причините – ЗАЩО?

Основните причини за избор на едното или другото, обикновено са:

  • Състрадание и етично поведение към животните, които незаслужено са жертва на нашето консуматорство
  • Грижа за здравето: месото води до подкиселяване и интоксикация на клетките
  • Грижа за здравето: млечните продукти водят до същото, създаващи и депа слуз в тялото, създаваща благоприятна среда за развитие и множене на паразити
  • Духовни: тежката енергия на смърт и страдание в тялото на убитото животно утежнява собствената енергия, замъглява ума, подтиска ефирната енергия, интуицията
  • Емоционални: Плътта на умъртвеното животно, наситено с хормони на стреса и тежка енергия, повишава нивото на агресивност в човека
  • Философски: Вегетарианското хранене е природно естествено за човека, месоядството е противоестествено

Наблюдавам понякога динамиката в някои Фейсбук групи, посветени на веганството и вегетарианството, и честно казано – наблюденията ми не водят до добри изводи. Пълно е с млади хора, които разбрали-недоразбрали, мислили-недомислили, вземат емоционални решения. Или пък модерни такива. Изключително малко са хора, които показват осъзнатост, информираност за храненето си.

Ето в какво се изразява токсичното веганство, което наблюдавам:

  • Огромни нива на агресия и противопоставяне.  И това не се ограничава само до Фейсбук групите. Всички виждаме напоените с агресия кампании и обществени изяви на войнстващи вегани. Потрисащо е. В същото време познавам доста месоядни хора, които са много по-спокойни и миролюбиви. Явно неяденето на месо не е достатъчен фактор, за да постигнеш душевен мир и спокойствие.
  • Демонстрация на по-висша позиция и презрение към месоядните. Трябваше да го кажа. Трябва и да си призная, че в началото на моето неядене на месо, аз също изпитвах недобри чувства към месоядците и се чудех как така не проумяват единственият логичен еволюционен избор. Слава Богу – израстнах бързо този период. Но масовата позиция която наблюдавам към месоядните е – като към по-нисш вид. И още по-тревожният феномен: неколцина симпатични младежи, са направили избора да избягат от градската среда, да си създадат селска утопия, посветени в отглеждането на чисти плодове и зеленчуци. Което щеше да е прекрасно, ако същите не демонстрираха презрение към всички останали “глупаци в Матрицата”. Явно веганството също не води до просветление само по себе си. Нужно е и друго.
  • Масово неразбиране на концепциите на здравословното хранене. Това, че си спрял млякото, яйцата и месото, изобщо не означава, че вече се храниш здравословно. Масово явление са вафлените вегани – хранят се със солети, тесто, захар, вафли, химизирани подобия на ядкови млека от магазините. И маргарин! Изпъпчени, бледи, хилави, вяли млади хора – страшно е! Нужно е наистина грамотност в избора на храна.
  • “Аз просто съм веган, това не значи, че се храня здравословно” – това е твърдение, което засичам толкова често по тези групи, че изпадам в недоумение. Често се чува при размяна на реплики по повод използването на маргарин. “Това е група за веганство, не за здравословно хранене”.  Ама защо тогава изобщо си веган? Защо наистина? Грижа те е за живота, здравето и благосъстоянието на клетите животинки – и това е похвално. Обаче в същото време казваш “Не ме е грижа за моето собствено тяло”. И това говори за доста дълбок психологически конфликт, който не води до добри изводи. И да, разбира се – това си е твой личен избор. Само че примера и посланието на този избор доста компрометира цялата идея на веганството.

И затова – нека всеки си зададе въпроса ЗАЩО и изследва в дълбочина отговорите. Прекрасно алтруистично е да осъзнаваш, че животните също са личности и имат равно право на достоен живот. Обаче ако поставяш тях (и навярно всички други) пред собствената си стойност и право на добър живот… нещо не е наред. Ако се раздаваш в грижи за другите, но нямаш грижа и любов за себе си – нещо не е наред! Ако намираш идентичност, среда и стойност, придобивайки етикета “веган” – нещо не е наред! Ако непрестанно тормозиш околните, обяснявайки им колко глупави и първични са, че още не са прегърнали веганството – не е ОК.

Ако се чувстваш по-висш и презираш другите,

направили различен от твоя избор – нещо не е наред! Ако чувстваш, че си тук за да водиш война и си на бойна мисия да променяш другите – нещо не е наред! Ако тялото ти страда, а ти дори не обръщаш внимание на признаците, докато защитаваш правата на животните – нещо не е наред! Във всеки от тези случаи е много вероятно веганството ти да е токсично – и за теб, и за другите.

Наред е когато поставиш себе си на първо място – когато тялото ти е силно и здраво. Когато емоциите и душата ти са в мир и покой, приемайки и другите. Когато слушаш нуждите на тялото и духа си, и адаптираш гъвкаво изборите и поведението си към тях. Когато полагаш грижи с любов към себе си на първо място, и полагаш грижи и любов за всички останали.

Когато си в мир със себе си и другите, не изпитваш нужда да воюваш, да налагаш своя кауза, да променяш насилствено другите. Дори не изпитваш нужда да бягаш от “Матрицата”, защото разбираш, че не това е смисълът на живота. Искаш или не, ти си част от тази Матрица. И най-добрият начин да я промениш е отвътре, справяйки се с предизвикателствата и надскачайки себе си.

И така, преди или дори след като си взел този избор – задай си въпроса ЗАЩО и остави отговорите да се появят. Дори и да са много неудобни и неприятни. Какъвто и избор да направиш – имаш свещено право на него. Просто проследи откъде идва и накъде води.

Източник: svoizbor.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара