Гаргара с настройка

  • Приготвяне

Към 500 мл чист маслинен зехтин се добавят по 3 супени лъжици лайка (цвят) и жълт кантарион. Ври на водна баня 1 час, престоява 1-2 дни и се прецежда чрез изстискване.

  • Kak се приема

Сутрин, обяд и вечер – 30 минути преди ядене и два часа след ядене устата се жабури в продължение на 20- 30 секунди с една глътка настойка. Веднага след това се изпива 1 с. л. от същата настойка.

Отвара

  • Приготвяне

Смесват се по 1 с. л. ленено семе, къпина (лист) u смрадлика. Добавя се 1 ч. л. анасон (семе) и всичко се запарва с 600 мл кипяща вода. Оставя се да ври 10 минути на тих огън. След изстиване се прецежда.

  • Как се приема

Двадесет минути след вземането на настойката се пият по 75 мл от отварата.

Добавки

1.  След ядене да се взема по 1 с. л. крем за усилване, приготвен от по 100 г чисто краве масло (може и зехтин) и чист пчелен мед, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца и 50 г сладки бадеми, предварително запечени и смлени на прах. След това устата да се жабури с „медна вода“, приготвена от 200 мл преварена вода и 20 г пчелен мед.

2.  При рани в устата след ядене да се жабури с отварка от: жълт кантарион, лайка, полски хвощ и смрадлика. По 1 с. л. от всички билки се запарват с 500 мл кипяща вода. Ври на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда. След тази процедура устната кухина да се намаже с мехлем от чист пчелен мед и прясно краве масло (по равни части от двете се бъркат на тих огън до сгъстяване, но без да завира).

3. Два часа след закуска върху сливиците да се постави кърпичка, намазана тънко със следната смес: 50 г чист боров катран, 6 г нишадър на прах и. 2 г сяра на прах. Държи се най-малко 2 часа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара