Куркумата е известна със своите лечебни свойства още от най-дълбока древност. Turmeric на латински означава “свещена земя”. Известна от хилядолетия в традиционната китайска медицина и Аюрведа, куркумата е наричана златната подправка, заради жълто-оранжевия си цвят. И затова много от вас познават куркумата като подправка за къри.

Всъщност куркумата е много повече от това! Тя действа, както на тялото ни, като подпомага функциите му, така и на енергийно ниво. Прочиства чакрите и енергийните ни полета. Подобрява липидния и въглехидратния метаболизъм; има изключителен детокс ефект; подпомага нервната система и клетъчното здраве; подпомага имунната система.

Антиоксидант на клетъчно ниво. Балансира емоциите и действа успокояващо. Тонизира мозъка, подобрява фокуса и концентрацията. Облекчава болка и възпаление в стави и мускули, артритни и мускулни болки, схващания. Има антипаразитно действие и се използва в много култури за прочистване на стомашно-чревния тракт. Изчиства, заглажда и връща блясъка на кожата. Не е подходящ за бременни и деца под 2 години. Кърмещите дами да ползват с повишено внимание, и то след консултация с аромаспециалист. Етеричното масло от куркума няма свойството на сухата куркума да оставя петна и да боядисва, както дрехите, така и кожата. Може да е токсично за някои растения.

Някои приложения:

  • За мозъчната активност и работа: в комбинация с тамян, розмарин и мента. Може да се използва вътрешно, чрез дифузер и мазане с подходящо разреждане.
  • При проблеми с метаболизма, диабет или висок холестерол: 1-2 капки, разредени с малко базово масло, в празна капсула се приемат 1-2 пъти на ден или се мажат с подходящо разреждане ходилата.
  • При кариеси и за устно здраве и хигиена: капка върху пастата за зъби или в дозата вода за уста.
  • При хронични болки и възпаление: вътрешен прием в капсула или мазане на засегнатите участъци

ВНИМАНИЕ: Безразборното използване на етерични масла не е безопасно. Задължително е да се консултирате с ароматеравет за това какви етерични масла и как да използвате.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара