Юли 2023 г. вероятно ще бъде най-горещият от „стотици, ако не и хиляди години“ по целия свят, предаде Франс прес, цитирайки главния климатолог на НАСА.

Няколко топлинни рекорда вече бяха счупени през юли според два инструмента на Европейския съюз и университета на Мейн в САЩ, които комбинират наземни и сателитни данни, за да създадат модели, генериращи предварителни оценки, предаде БТА.

Въпреки че двата инструмента леко се различават един от друг, тенденциите за повишаване на температурите са недвусмислени и вероятно ще бъдат отразени в бъдещите месечни доклади на американските агенции, с по-консолидирани данни, каза пред репортери главният климатолог на НАСА Гавин Шмид.

В сряда европейската обсерватория „Коперник“ вече предупреди, че след рекордно горещия юни в света предстои най-топлият месец юли от началото на измерванията.

„Свидетели сме на безпрецедентни промени по целия свят“, каза Гавин Шмид. „Горещите вълни в САЩ, Европа и Китай чупят рекорди“, добави той. Още повече като се има предвид, че те не могат да бъдат приписани единствено на явлението Ел Ниньо, „което едва сега започна“.

Ел Ниньо е цикличен климатичен феномен, който възниква в Тихия океан и води до повишаване на глобалните температури, придружено от суши в някои части на света и проливни дъждове в други.

Въпреки че Ел Ниньо играе малка роля в настоящите наблюдения, „от няколко месеца наблюдаваме рекордни температури на морската повърхност, дори извън тропиците“, отбелязва Шмид. „Очакваме това да продължи, защо не спираме да отделяме парникови газове в атмосферата“, допълва климатологът.

Настоящите явления увеличават вероятността 2023 г. да бъде най-горещата година в историята. Според изчисленията на Гавин Шмид в момента тази вероятност е „50 на 50“. Други учени обаче смятат, че вероятността може да достигне 80 процента, добавя климатологът.

„Предвиждаме, че 2024 г. ще бъде още по-топла година, тъй като ще започне с феномена Ел Ниньо, който набира сила в момента и ще достигне своя пик към края на тази година“, казва Гавин Шмид.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара