Октомври е международният месец за борба с рака на гърдата и като такъв е много подходящо именно сега да започнеш да се грижиш за здравето си. Благотворителната кампания „Докосвам=Побеждавам“ цели да информира всички жени колко е важно да вземат здравето си в свои ръце. Сред звездните имена, които подкрепят кампанията, са Марта Вачкова, Алекс Раева, Деси Банова, Нора Караиванова, Марияна Векилска и Ромина Андонова.

Всеки ден от коварната болест в България се разболяват 10 жени, а 3 стават нейни жертви. Когато е открит навреме обаче,

ракът на гърдата е лечим в над 90% от случаите.

Именно за това освен да посещаваме своя доктор веднъж годишнo, трябва сами да се преглеждаме, за да открием проблемите възможно най-рано.

Първата стъпка към по-здрави гърди е ежедневно да носиш правилен размер сутиен. Защо ли? Правилно подбраното бельо ще помогне не само за красотата, но и за здравето на твоите гърди. Изследване на американски учени показва, че връзката между грешния сутиен и рака на гърдата е три пъти по-силна от връзката между пушенето и рака на белите дробове! Един банел, който се впива на неправилно място в гърдите, може да нанесе сериозна травма или да блокира лимфните възли и да спре пречистването на гърдите от токсини, което повишава риска от рак,.

Ако след всичко това си мислиш, че е най-добре да изхвърлиш сутиена от гардероба си, ще трябва да те спрем. За съжаление това не е решение, а би могло да доведе и до повече проблеми. Когато не носим сутиен, съединителната тъкан в гърдите може да се разтегне безвъзвратно, независимо от размера им и да предизвика увисване на бюста.

Добре, значи сутиенът е задължителен. Проблемът обаче остава, тъй като според проучване на британски университет

95% от всички жени не носят правилен размер сутиен.

Как да разбереш дали и ти си една от тях? Ето някои признаци на погрешно избран сутиен: презрамките падат от раменете; банелът лежи върху гърдата и не я обхваща изцяло; гърдите се подават над горния ръб на чашката; мостчето между чашките не приляга плътно върху гръдния кош; коланът на сутиена се вдига нагоре. Ако това ти звучи поне малко познато, побързай да се консултираш с бра фитинг консултантка. Това са професионалистки, които са специално обучени да намерят перфектния размер и модел бельо за всяка дама, съобразен изцяло с нейното тяло, големината и формата на гърдите и подгръдната й обиколка. Можеш да си резервираш час на www.braclinic.bg.

След като си намерила правилния сутиен, трябва да преминеш към стъпка две от грижата за здравето на гърдите ти: самопрегледа. Той трябва да се извършва на третия ден след цикъла. Първо трябва добре да огледаш гърдите си за промени или някои от следните признаци: сълзене от зърното, подуване в подмишницата или около ключицата, бучки или втвърдяване на кожата, набръчкване или нагъване на повърхността, промени в големината и размера на гърдите, вдлъбване на зърното и промяна в посоката му, обрив или образуване на коричка върху и около зърното.

Следва и същинската част от самопрегледа. Удобно е това да се прави в банята, за да се плъзга ръката по кожата по-лесно, а в салон за бельо Bra Clinic можеш да получиш и указание за самопреглед, което се закача под душа. Важно е да не прескачаш участъци и старателно, с плавни движения да се провериш. За забавен нагледен урок можеш да посетиш www.dokosvam.bg, където, освен съвет за това как се прави самопреглед, те чака и приятна изненада.

Освен това през месец октомври с част от приходите от всеки продаден розов сутиен Bra Clinic ще подкрепя инициативата “За живота”.

0 Коментара