Знаем, че понякога се нуждаем от допълнителен прием на витамини и минерали. Най-лесно ни е да изберем мултивитаминен продукт. В това няма нищо лошо, но понякога организмът ни има повишени нужди само от определени витамини и минерали, а не от цялата гама. И тогава трябва да потърсим специфичната комбинация.

apple-1603131_960_720

Магнезият например има много „отговорности“ и липсата му може до доведе до различни неразположения. Той е важен за правилното функциониране на сърдечносъдовата система – подпомага функцията на сърцето, поддържа нормалния сърдечен ритъм и намалява вероятността от аритмии. Действа и съдоразширяващо, което помага за понижаване на кръвното налягане. Проучванията показват, че не бива да се пренебрегва връзката между липсата на магнезий и появата на ангина пекторис и остър инфаркт на миокарда.

Магнезият също така се грижи за равновесието на нервната и мускулната система. Той е „антистресов“ микроелемент, който оказва нормализиращо действие върху състоянието на нервната система, осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е в основата на енергийния обмен. Затова при недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се сънят.

vitamins-26622_960_720

Липсата на магнезий в организма води и до неприятни и болезнени мускулни схващания и крампи. Магнезият участва и в релаксацията на мускулите. Препоръчителен е за активно спортуващи и хора, занимаващи се с тежка физическа работа. Добре е да се знае, че тютюнопушенето и алкохолът са една от най-честите причини за недостиг на магнезий и в тези случаи организмът има повишени нужди от този минерал. В този случай подходящо е да се приема магнезий с витамини С- целенасочена комбинация, която допълнително осигурява и антиоксидантна защита.

Магнезий в комбинация с калций и витамин D3 –

освен за правилното функциониране на сърдечносъдовата, нервната и мускулната система тази оптимална комбинация е изключително важна за здравината на костите и профилактика на остеопорозата. Препоръчителна е при дами над 45 години.

Комбинацията фолиева кикселина с витамин В6 и В12 предпазва сърцето и кръвоносните съдове. Тези три витамина възпрепятстват натрупването на хомоцистеин междинен продукт в обмяната на аминокиселините. Високите нива на хомоцистеин са също толкова опасни, колкото високите нива на холестерол и могат да доведат до повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара