Пушенето на наркотици надвишава инжектирането им като най-разпространена форма на прием сред починалите от свръхдоза наркомани в САЩ, установи американско правителствено изследване, цитирано от Асошиейтед прес.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ определиха изследването си, публикувано в четвъртък, като най-мащабното проучване за начините на прием на наркотици от починалите наркозависими американци.

Ръководството на институцията решава да изследва проблема, след като се запознава с доклади от Калифорния, показващи, че пушенето на фентанил се превръща в по-разпространена форма от инжектирането му. Мощните неразрешени форми на болкоуспокояващото се свързват с повече от смъртните случаи от свръхдоза наркотици в САЩ, отколкото който и да било друг препарат.

Някои по-ранни изследвания даваха основание да се смята, че пушенето на фентанил е по-малко смъртоносно от инжектирането и че намаляването по какъвто и да е начин на свързаните с инжекционна свръхдоза смъртни случаи е положителен резултат, каза ръководителят на изследването Лорън Танц. „Но и инжекцията, и пушенето, носят значителен риск от свръхдоза“ и не е ясно дали преминаването от инжекции на пушене на фентанил намалява смъртните случаи от свръхдоза в САЩ, каза Танц, която е експерт в Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в изследванията на свръхдозирането.

Нелегалният фентанил е мощен наркотик, който в прахообразна форма се смесва с хероин или други наркотици. През последните години той е водеща причина за пандемията от свръхдозиране в САЩ. Смъртните случаи от свръхдоза наркотици в страната се повишиха леко през 2022 г. след два големи скока по време на пандемията от КОВИД-19 и предварителните данни за първите девет месеца на 2023 г. сочат леко покачване.

Фентанилът за пушене не е така концентриран като инжекционната форма, но някои наркомани намират предимства в пушенето му. Инжектиращите се често трябва да се борят с абсцеси по кожата и рискуват да се заразят с хепатит или други болести. Освен това по кожата не остават следи и така зависимостта остава скрита по някакъв начин, отбелязва Асошиейтед прес.

Изследването е установило, че между началото на 2020 г. и края на 2022 г. процентът на починалите от свръхдоза наркотици при доказано пушене на дрогата се е повишил със 74 на сто, докато процентът на смъртните случаи при инжектиране е спаднал с 29 на сто.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара