С последния си моноспектакъл “Нашенец” Мариус Куркински отбеляза през ноември миналата година цели 30 години на театралната сцена. В представлението актьора се превъплъщава в различни герои по произведения на хумориста Димитър Чорбаджийски, известен с псевдонима си Чудомир. На 25 март 2024 г. предстои да се навършат 134 години от рождението на българския писател.

На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории. Какво би бил този свят на трудности, главоблъсканици, амбиции и тревоги, без животворният полъх на хумора.

Много от Чудомировите разкази са изградени като диалог или монолог. Неслучайно тези герои носят прозвището нашенци – нещо близко, което е и наше, присъщо и на нас.  Дори това, което не харесваме у другия, в някаква степен го притежаваме и ние. Защото, смеейки се, ние разпознаваме техните особености и у себе си. Както и чрез хумора ставаме по-човечни и по-мъдри.

На 19 февруари за първи път Мариус Куркински ще посрещне своята публика в Софийската опера и балет, която отваря вратите си за големият български творец. Именно тогава той ще даде и старт на голямото си национално турне, което ще продължи до средата на месец юли. Голямата зала на Софийската Опера е напълно разпродадена, няма дори места за правостоящи. Моноспектакълът на Мариус ще се играе и на 16 март в първа зала на НДК, за там също има огромен интерес към събитието, но все още са останали малко количество билети.

След София, на 22 февруари той гостува в Благоевград, на 24 февруари ще зарадва зрителите в Операта в Бургас, на 25 февруари е в Добрич, следват Варна на 26 февруари, Русе на 27 февруари, Димитровград на 5 март, Сливен на 6 март, Ямбол на 7 март. След представлението в зала 1 на НДК на 16 март, Мариус ще е специален гост на 30-те  Чудомирови празници в Казанлък на 28 март. Срещата му с пловдивската публика е предвидена за 31 март, на 2 април е в Габрово, на 9 май отново е в Казанлък, на 15 май е в Разград, на 5 юни във Враца, на 9 юли в Летния театър на Велико Търново, на 10 юли гостува в Летния театър на Шумен и на 14 юли отново ще играе „Нашенец“ в Операта в Бургас.

„Вече работим по подготовката за голямо презокеанско турне на Мариус Куркински, което предстои да се осъществи до края на 2024 година. Надявам се да имаме възможност да програмираме повече представления на „Нашенец“ в големите градове на САЩ и Канада. Тамошната публика очаква с голям интерес срещата си с обичания български актьор и режисьор“, сподели театралния продуцент и негов мениджър Кирил Кирилов.

„Аз отдавна исках да посегна към Чудомир, към неговия хумор. Много дълбок автор. И за мен e малко смразяващо като изпитание, защото хората го знаят наизуст”, сподели неотдавна за моноспектакъла си „Нашенец“ Мариус Куркински и добави: „За мен през тези 30 години, небето беше небе от прожектори, за мен природата и дърветата бяха дъските на сцената, а пътищата на света беше пътят от вкъщи до театър. Друго нямаше“…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара