Ако се погледне от холистична гледна точка – болестта означава нарушаване на хармонията, а чрез лечението човек се връща обратно към баланса и хармонията. В този смисъл хомеопатията като холистичен метод може да намери много широко приложение във всеки етап от живота на един мъж.

Известно е, че мъжете не обичат да говорят за своето здраве, отбягват да обсъждат неудобни теми или да се задълбават в интимни въпроси. В мъжка компания не е прието да се споделят здравословни проблеми, а обсъждането на подобни теми в женска компания не е добре за самочувствието. От малки мъжете се възпитават да бъдат силни, да не изразяват своите емоции свободно и това оставя отпечатък върху отношението към собственото им здраве на по-късен етап. Много често, дори когато забележи, че има здравословен проблем, мъжът избягва да мисли за него с надеждата, че той може да изчезне от само себе си. Четирима от всеки пет мъже признават, че протакат прекалено дълго, преди да потърсят медицинска помощ. Броят на мъжете, които търсят лекар, щом са притеснени за здравето си, е четири пъти по-малък от този на жените, затова пък броят им като пациенти в спешното отделение със сериозни заболявания като инфаркт или инсулт е много по-голям.

Това не означава, че мъжете са равнодушни към собственото здраве. Обратно, мъжете сериозно се притесняват за своето здраве и за здравето на своите близки и приятели, просто не го изразяват така както жените и не обичат да изглеждат слаби и да приемат таблетки.

Необходимостта от повече грижи за мъжкото здраве се показва от притеснителната статистика: средната продължителност на живота при мъжете е 72 години, докато при жените тя е 78 години;

45% от мъжете са с наднормено тегло,

а 60% от мъжете на средна възраст са напълно обездвижени. В сравнение с жените два пъти повече мъже пият алкохол над препоръчаните безвредни за здравето норми. При седем от всеки осем мъже е налице поне един рисков фактор за коронарна болест или удар (пови¬шено кръвно налягане, наднормено ниво на холестерола, пушене, липса на физически упражнения).

Затлъстяването например е сериозен проблем и в днешно време е често срещано при мъжете. Битува мнение, че любовта на мъжа минава през стомаха. Може би затова много от причините, поради които мъжете започват да имат проблеми след определена възраст, са свързани с хранителните навици и начина на живот. Освен че е състояние, което причинява много здравословни проблеми, то може да стане причина и за някои неблагополучия при мъжете и в сексуален аспект и да причини проблеми във връзката с партньора. Едно от основните усложнения на затлъстяването в сексуален аспект е развитието на еректилна дисфункция.

Отдавна вече се знае, че стресът не е само психологически. Стресът са прекалено многото срещи и ангажименти, много бързо хранене, junk food, безалкохолни напитки, бързите закуски, много цигари, много алкохол – всичко това се комбинира. В този план не е разумно да разделяме психологическите от медицинските и физиологичните проблеми – те вървят заедно.

Хормоналните засечки са причинени от съвременния начин на живот. Нашето забързано време и консуматорски ориентиран живот поставя все по-сложни изисквания пред мъжете. „Ти си длъжен!“ се чува често от всички страни и е необходимо да се справяш. Проблемите идват, когато със силата на волята мъжът целенасочено не се спира дори при поява на някакви проблеми. Идва момент обаче, когато последствията от свръхнапрежението не могат да се пренебрегнат.

Мъжкият хормонален дисбаланс се наблюдава вече в много по-млада възраст.

Намаляването на тестостерона се среща даже при юноши,

във възраст когато количеството му обичайно е максимално. Като причини за това могат да се изтъкнат: неблагоприятните екологични условия, начин на живот, храненето и – не на последно място – ранната употреба на бира, която потиска образуването на мъжките полови хормони. Още причини са: физическата преумора или пък напротив, слаба или никаква физическа активност, стресът, работа до отказ, болести, прием на много химически медикаменти.

Често това, което кара мъжът да обърне внимание на здравето си, не са ранните симптоми на тялото, а появата на проблеми в сексуалния живот. За съжаление, хормоналните проблеми се отразяват в най-важната за мъжа сфера. Предвестниците за това са загубата на сексуално желание и влечение към женския пол, показателни за здравето на мъжа.

Други последствия от понижаването на тестостерона са: депресията, намаляването на мускулна маса и заместването и с мастна тъкан, появата на остеопороза, проблеми с простатата. Лошото е, че често проблемите сякаш започват едновременно и влошават изведнъж качеството на живот.

Не е ясно каква е точната

причина за уголемяването на простатата,

но експертите се съгласяват, че възрастта и нивото на тестостерон са от основно значение за развитието на аденом на простатата. Във все по-ранна възраст се проявяват оплаквания, свързани с простатата, като практически всеки мъж, достигнал 70-80-годишна възраст има някакви проблеми. Задържането на урина става причина за развитието на съпътстващи възпалителни заболявания като цистит, уретрит, пиелонефрит и др. Възможността за пълноценен полов живот в този случай не се обсъжда и най-доброто е навременната профилактика.

Възпалителни проблеми, полови инфекции, вторичен стерилитет са чести причини все повече мъже през последните години да се обръщат към хомеопатията и други холистични методи като една добра възможност за профилактика и лечение. При това, много от тях най-често са преминали различни интензивни лечения и нееднократни антибиотични курсове, след което са останали неудовлетворени и угнетени от резултата. Често основният проблем не е решен напълно, а са се добавили допълнително проблеми като дисбактериоза, гастрит и др.

Към хомеопатично лечение, за съжаление, се обръщат хора, които най-често са лекувани с достатъчно различни методи и се налага първоначално да се положат усилия за възстановяване на цялостното състояние на здраве.

Хомеопатията действа в няколко насоки: намалява вирулентността на инфекцията, подобрява имунния отговор, снема възпалението, меко стимулира ендокринната система и така възстановява функцията й. Освен това хомеопатичното лечение като холистичен метод винаги действа на целия организъм, стабилизира умствено-емоционалната сфера, подобрява настроението, нормализира съня, повишава устойчивостта на стрес и общата енергия. В много случаи добър ефект има също така

добавянето на комплекс от билки, антиоксиданти, цинк и селен,

както и специфични нутриенти, подпомагащи във всеки аспект здравето на мъжа. Задължително се обсъжда промяна в режима на хранене и начина на живот, както и се включват програми за прочистване на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт при необходимост.

Ако сте решили наистина да се погрижите за себе си, нищо не бива да спира желанието ви да бъдете здрави, силни, привлекателни и успешни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара