Може да не сте чували за вибрационна медицина, но със сигурност сте чували за цветотерапия или поне за хомеопатия. Много от вас познават от личен опит ефективността на тези техники за лечение. Трите основни форми на вибрационни лечебни средства са цветни есенции, хомеопатични лекарства и еликсири от скъпоценни камъни.

Терминът „вибрация“ е синоним на думата „честота“ и единствената разлика между плътната материя (например антибиотик) и фината материя (цветната есенция) е, че фината материя вибрира със скорост, надвишаваща скоростта на светлината. Вибрационните лекарства, които

съдържат високочестотни фини енергии,

действат върху фините енергийни тела и резонират на ниво емоции, мисли и дух.

В книгата си „Вибрационна медицина“ д-р Ричард Гърбър показва, че емоционалните и физически заболявания могат да бъдат излекувани чрез балансиране и лекуване на фините ни енергийни тела – астрално, етерично, умствено и каузално – както и на висшите ни духовни енергии. Тези фини енергийни тела играят важна роля за поддържане на доброто ни здраве.

От трите основни форми на вибрационни лечебни средства цветните есенции са най-добрият и най-ефективният начин за лекуване фините енергийни тела заедно с меридианите и физическото тяло. Хомеопатичните лекарства като цяло действат на физическо ниво и върху биомагнитните полета на тялото. Някои от тях могат да въздействат върху чакрите и фините тела, но не толкова ефективно, колкото цветните есенции. Еликсирите от скъпоценни камъни действат подобно на цветните есенции, но в по-малка степен, тъй като нямат същата жизнена сила.

Цветните есенции на свой ред действат

едновременно върху физическото тяло и върху фините ни тела

Когато есенцията бъде погълната или абсорбирана през кожата, тя първоначално попада в кръвообращението. След това се отлага между кръвоносната и нервната система, където полярността между двете системи генерира електромагнитна енергия. Оттам есенцията се придвижва директно към меридианите, които са важни точки на взаимодействие между физическото и фините тела. От меридианите жизнената сила на цветната есенция се усилва и насочва към чакрите и различните фини тела, след което се връща към физическото тяло. Този процес увеличава жизнената сила на есенцията и спомага за усвояването й. Така есенцията достига до дисбалансираните части на тялото по-бързо и в по-стабилна форма.

Но какво всъщност представляват цветните есенции?

Цветовете, от които се приготвят есенциите, се отглеждат в екологично чисти райони и се берат по време на цъфтежа – обикновено на разсъмване в сух и слънчев ден. Берат се винаги с ръкавици, за да се избегне докосването с голи ръце. Събраните в платнени торбички цветове веднага се поставят в стъклени съдове с изворна или минерална вода, които се излагат на силно слънце за 3-4 часа, докато цветовете започнат да увяхват.Есенциите са течни екстракти без аромат, които се извличат от напълно разцъфнали цветя. Според натурфилософията цветът е „душа на растението“ – той представлява най-висшият стадий от развитието на растението и носи максимално енергия.

След като водата поеме есценциите на цветята и тяхната оздравителна сила, цветовете се отсраняват и могат да бъдат върнати обратно към земята под формата на компост. Цветната вода се обработва допълнително и се стабилизира в разтвор от бренди и вода. Готовите есенции могат да се приемат като тинктура с капкомер или под формата на спрей.

Древно лечение или медицина на бъдещото

Първите сведения за лечение с цветя датират още от Древен Египет. По-късно през XI век игуменката Св. Хилдегард от Бинген имала видения, в които й било казано за лечение чрез музика и билки. По онова време покривали цветята с тънък муселин и на сутринта използвали натрупаната роса за лечение.

Съществуват сведения за използването на цветни есенции от различни традиционни общества като например австралийските аборигени и различни общности в Азия.

През последните години безсилието на модерната медицина да се справи с различни хронични и дегенеративни заболявания става причина все повече хора да се обръщат към т.нар. „алтернативни“ методи на лечение, които на практика са с много по-дълга история и опитност от инвазивната днешна медицинска наука.

Макар хомеопатията да е най-популярната форма на алтернативна медицина, неправилното й прилагане от неопитни терапевти може да бъде свързано със сериозни последици и негативни странични ефекти за лекувания, подобни на ефектите от фармацевтичните продукти.

Цветните есенции освен ефективни са и абсолютно безвредни.

Те работят по-дълбоко от хомеопатичните препарати, тъй като нямат потенция, която би могла да се обърка. Могат да се взимат от деца, възрастни, бременни и кърмачки, дори животни, както и да се употребяват в комбинация с други лечебни препарати.

Двете най-разпространени системи от цветни есенции, които се прилагат в наши дни, са цветните есенции на д-р Бах и австралийките цветни есенции на д-р Иън Уайт.

Цветята на д-р Бах

Д-р Едуард Бах е роден в Англия през 1886 година. Той е убеден, че първопричина за повечето здравословни проблеми са отрицателните емоции. Всяка негативна емоция причинява дисхармония, а силният стрес предизвиква системното нарушение на енергийните потоци и емоционален блокаж. Д-р Бах вярва, че промяната в емоционалното състояние дава възможност на организма да възстанови баланса и да оздравее. Така той започва да търси метод на лечение, който да влияе на фините емоции в човешкия организъм.

След години търсене и опити д-р Бах стига до извода, че търсените от него лекове трябва да се вземат от заобикалящата човека естествена среда. Той изоставя шумния и натоварен живот в Лондон и тръгва да ги търси сред природата. В продължение на 5-6 години открива 38 цветни есенции, които днес са известни като „Цветята на Д-р Бах “ и се използват по целия свят. В много страни, включително в България, моноесенциите могат да се закупят в аптеките или от сертифицирани Бахови терапевти.

Всяка от 38-те Бахови есенции се отнася и може да повлияе върху конкретно емоционално състояние. Например, ако човек се чувства потиснат от еднообразието и рутината, подходяща за него е есенцията от габър, а на хора, изпълнени с безпокойство и тревожност, може да помогне есенцията от мимоза, която намалява прекомерната чувствителност и пренасочва вниманието към обекти, създаващи чувство за комфорт.

Често пъти човек се нуждае не от моноесенция, а от комбинация от есенции, които най-пълно отговарят на състоянието му. При правилен подбор на есенциите, резултатът може да се усети до седмица, но в повечето случаи терапията отнема по-дълго време и налага

провеждането на 2 или 3 курса на лечение с различни комбинации.

Освен индивидуални комбинации, съществуват и няколко готови комбинации – за концентрация, решителност, комуникация и т.н. Най-популярната готова комбинация Rescue Remedy (Спешна помощ), разработена от д-р Бах, се прилага при внезапно възникнали проблемни състояния, шок и много силни емоции за възвръщане на душевния комфорт.

Австралийските есенции на д-р Иън Уайт

Австралийските цветни есенции са вторите широкоразпространени есенции в света след Цветята на д-р Бах. Техен създател е д-р Иън Уайт, който е пето поколение от семейство натуропати, преселници от Норвегия в Австралия.

Иън Уайт завършва психология, изучава хомеопатия, запознава се с метода на д-р Бах и по време на пътувания из Индия и медитативни упражнения открива собствения си път на лечител.

Моноесенциите, създадени от д-р Иън Уайт, са 69 на брой и повечето са от цветната част на австралийски растения (цветя, храсти и дървета). От тях се правят и различни комбинации, лекуващи цял спектър от болести, емоционални състояния, подсъзнателни модели и житейски предизвикателства. Съществуват и няколко готови комбинации.

В много случаи ефектът от есенциите се усеща до няколко дни от началото на приема им. Терапевтите, прилагащи този метод на лечение, вярват, че бързият ефект се дължи на факта, че създателят на есенциите е наш съвремнник и че всяко лечение е най-адекватно за историческото си време, а от друга страна, на произхода на есенциите. Допълнително помага фактът, че използваните цветя се срещат само е Австралия – континент с мъдра и древна енергия и със сравнително незамърсена природа.

Особено интересна е комбинацията Electro Essence

(Без градски стрес и радиация), която подпомага за намаляването на стреса от градския живот, хармонизиране със земните ритми и омекотяване ефектите от радиацията. Все повече напоследък се говори за тумори в мозъка, предизивкани от употребата на мобилни телефони. Според д-р Уайт шишенцето с Electro Essence е в състояние да направи защитен щит дори само ако я държите на 5 см от тялото си, докато говорите по телефона или сте близо до уред със силно електромагнитно поле. Компанията на Иън Уайт дарява тази есенция на “Зеления кръст”, швейцарска организация, която работи за намаляването на радиацията в телата на жертви от Чернобил. От “Зеления кръст” споделят, че Electro Essence е най-ефективният метод, който са срещали досега и го използват активно. Резултатите са 42% спад в нивото на радиация у лекуваните.

От няколко години австралийските цветни есенции се предлагат и в България и могат да бъдат закупени от сертифицирани терапевти.

Как да се лекуваме с цветя?

Ако решите да се докоснете до магията на цветята и да усетите ефекта на цветолечението, можете да изберете само моноесенция или готова комбинация от цветята на д-р Бах или на д-р Уайт. За максимален ефект и съставянето на индивидуална комбинация обаче е препоръчително да се обърнете към сертифициран терапевт, който познава съответните есенции и може да ви даде ценни насоки при избора.

Още от Маги Пашова на www.naturelita.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара