Няма човек, който да не знае, че всеки витамин е изключително важен за нормалното функциониране на организма. Такъв е и витамин А – основно хранително вещество, което играе важна роля за зрението, имунитета, метаболизма, функцията на сърцето, белите дробове, бъбреците и редица други органи. Въпреки това човешкото тяло не произвежда веществото, поради което то трябва да се набавя с храната. Разнообразието на витамин А от apteka.framar.bg може да ви предложи различни световни фармацевтични марки. Кои обаче са най-добрите  естествени източници на витамин А?

Източници на витамин А

Има два основни типа източници на витамин А:

Предварително образуван витамин А – Той е под формата на ретинол и присъства в хранителни източници на животинска основа, като месо, риба, птици и млечни продукти.

Провитамин А – Той е под формата на каротеноиди, главно бета-каротин. Провитамин А присъства в храни на растителна основа, като плодове и зеленчуци.

Храни, богати на витамин А

Телешки черен дроб

Животинският черен дроб е сред най-добрите източници на витамин А. Това е така, защото подобно на хората, животните съхраняват витамин А в черния дроб.

Порция от 90 грама пържен телешки черен дроб съдържа 6582 микрограма витамин А, което се равнява на 731% от препоръчителния дневен прием (ПДП). Освен важния за здравето витамин телешкия черен дроб съдържа много други хранителни вещества, включително мед, витамин В2, витамин В12, желязо, фолат, холин.

Масло от черен дроб на треска

Рибният черен дроб също е отличен източник на витамин А, като 1 супена лъжица масло от треска осигурява 4080 микрограма. Това, както и други рибени масла са сред най-богатите източници на омега-3 мастни киселини, които помагат в борбата с възпалението и защитават сърцето. Също така маслото от черен дроб на треска е богато на витамин D, като 1 супена лъжица съдържа 170% от препоръчителния дневен прием.

Сладък картоф

Един цял сладък картоф, изпечен с кората, осигурява 1403 микрограма витамин А под формата на бета-каротин (растителен пигмент, който придава цвета на жълтите, оранжевите и червените зеленчуци), което е 156% от ПДП.

Някои проучвания предполагат, че бета-каротинът може да предотврати развитието на определени видове рак, като например рак на простатата, но резултатите са смесени.

Сладките картофи също са:

  • с ниско съдържание на калории;
  • източник на витамин В6, витамин С и калий;
  • с високо съдържание на фибри;
  • с нисък гликемичен индекс, което подпомага контрола на кръвната захар.

Моркови

Морковите са един от зеленчуците, съдържащи най-голямо количество бета-каротин. Половин чаша сурови моркови съдържа 459 микрограма витамин А, което се равнява на 51% от препоръчителния дневен прием.

Кореноплодният зеленчук също е богат на диетични фибри, които помагат за предотвратяване на констипация и насърчават здравето на стомашно-чревния тракт.

Спанак

Подобно на други зеленолистни зеленчуци, спанакът съдържа богатство от хранителни вещества, сред които и витамин А.

Половин чаша варен спанак осигурява 573 микрограма витамин А, което е 64% от препоръчителния дневен прием. Порцията осигурява също желязо и магнезий, които играят важна роля в редица процеси в човешкото тяло.

Скорошни проучвания сочат, че спанакът може да понижи кръвното налягане и да подобри здравето на сърцето.

Броколи

Броколите са друг здравословен източник на витамин А. Половин чаша от зеленчука осигурява 60 микрограма, което е 7% от ПДП, и едва 15 калории. Кръстоцветният зеленчук съдържа също витамин С и витамин К.

Червена чушка

Половин чаша сурова червена чушка осигурява 117 микрограма, което се равнява на 13% от препоръчителния дневен прием. Тази порция съдържа само 19 калории и е богата на витамин С, витамин В6 и фолат. Освен това чушките са чудесен източник на антиоксиданти като капсантин.

Манго

Мангото е сред малкото плодове, богати на хранителното вещество. Тропическият плод съдържа около 112 микрограма витамин А или 12% от препоръчителния дневен прием. Мангото също е богато на антиоксиданти и диетични фибри, които подобряват функцията на червата и подпомагат контрола на кръвната захар.

Мангото е вкусно само по себе си, но също така е предпочитан компонент за салати от тропически плодове.

Пъпеш

Друг добър източник на витамин А сред плодовете е пъпешът. Половин чаша от плода осигурява 135 микрограма витамин А, което се равнява на 15% от ПДП. Летният плод е чудесен източник на витамин С, който повишава имунитета и предпазва от редица заболявания.

Сушени кайсии

Сушените кайсии са сладко изкушение, което съдържа значително количество витамин А – десет плодчета осигуряват 63 микрограма, което е 7% от препоръчителния дневен прием. Сушените плодове също са богати на фибри и антиоксиданти. Въпреки ползите за здравето, кайсиите трябва да се консумират умерено поради високото съдържание на захар и калории.

Тиквен пай

Тиквеният пай е друго лакомство, богато на витамин А, като едно парче съдържа 488 микрограма (54% от ПДП). Това е така, тъй като подобно на оранжевите зеленчуци, тиквата е богата на каротин. Тя също е добър източник на антиоксиданти, като витамин С, лутеин и зеаксантин.

Изследванията показват, че високият прием на тези вещества може да запази зрението и да предотврати често срещани очни заболявания.

Доматен сок

150 милилитра доматен сок съдържат 42 микрограма витамин А, което е 5% от ПДП. Доматите също са богати на антиоксиданти, като витамин С и ликопен. Подобно на тиквата, доматите и доматеният сок съдържат лутеин и зеаксантин, които могат да подобрят здравето на очите.

Херинга

Херингата е една от малкото риби, съдържащи значително количество витамин А. Порция от 90 грама маринована атлантическа херинга осигурява 219 микрограма или 24% от препоръчителния дневен прием. Морската риба също е добър източник на протеини и витамин D.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара