Министерството на здравеопазването подготвя промени в действащото законодателство срещу притежанието и употребата на диазотен оксид (райски газ).

Предложението бе подкрепено на днешното заседание на Националния съвет по наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

С промените ще се създаде възможност за изготвянето и поддържането на Списък с опасни за здравето вещества. В този списък ще бъдат включени вещества, които не могат да бъдат класифицирани като наркотични, но могат да окажат вредно въздействие върху човешкото здраве.

Приоритетно в списъка ще бъде включен диазотният оксид. По този начин продажбата, притежанието и употребата му, ще бъдат преследвани от закона. Изключенията, които се допускат, са записани в Закона за здравето.

Припомняме, че и към настоящия момент в чл. 54а. в Закона за здравето е посочено, че продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн е забранена, с изключение продажбата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.

Създаването на Списък с опасни за здравето вещества цели затягане на контрола при употребата и злоупотребата с диазотен оксид на територията на Република България.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара