Океанът е живителната пъпна връв на Тайланд и затова на 8 юни в тази южноазиатска държава отбелязват Световния ден на океаните с многобройни фестивали и събития. Инициативите имат за цел да вдъхновят и напомнят колко е важно ние, хората, да отвръщаме с грижа към моретата, създали живота на Земята.

Бреговете на Тайланд се мият на юг от водите на Южнокитайско море, а на югозапад – от Андаманско море, като общата дължина на бреговата линия е 2613 км. Най-големите острови са Пукет (543 кв.км), Ко Самуи (229 кв.км), Чанг (215 кв.км), Кут (131 кв.км), Пханган (125 кв.км), архипелагът Симилан (140 кв.км).

Океанът играе незаменима роля в живота на Тайланд с огромните си бизнес, културни и екологични ползи. Мореплавателската и риболовна промишленост са важна част от икономиката, а удивителната подводна екосистема е отговорна за прекрасния климат в страната.

Крайбрежието на Тайланд привлича туристите с белите си пясъчни плажове, топлите води и изумителния подводен свят. Морският туризъм е една от основните дейности в страната, като плажните курорти предлагат разнообразни дейности като гмуркане, сърфинг, риболов, каякинг, разходки с яхти и релакс на плажа. Но океанът е също така важен елемент в културата на Тайланд. Местните хора имат дълбоки връзки с морето, които се отразяват в традициите, гастрономията и фолклора на страната.

Водите на Тайланд приютяват корали, риби, делфини, костенурки и други морски организми. Кораловите рифове са уникални екосистеми, които поддържат биологичното разнообразие и опазването им е обект на особена грижа.

Основен акцент при отбелязването на Световния ден на океана в Тайланд е информацията за въздействието на човешките дейности върху водния ни дом. Океаните играят жизненоважна роля в ежедневието, като произвеждат поне 50% от кислорода в света, подсигуряват биоразнообразието на планетата и са основен източник на храна за повече от 1 млрд. души по света. Човечеството отнема от океана повече, отколкото може да се възстанови, а това води до застрашаване на рибните популации и кораловите рифове. Но от всекидневните ни действия зависи и опазването им.

В цял Тайланд са в ход много проекти за съхраняване на околната среда и по-специално на океаните и морския живот. Един от тях е Save the Sea на популярния сред туристите остров Пукет, където са обединили сили Тайландският борд по туризъм TAT и местни организации – обществени и частни, училища по дайвинг и множество доброволци – активисти и популярни личности, които периодично се гмуркат, за да почистят океана!

Почистването под вода спасява живота на стотици морски обитатели, премахвайки боклуците, попаднали в океана от бита ни – най-често донесени от вливащите се реки. Морските костенурки и рибите често приемат тези токсични за тях отпадъци за храна. След всяко групово гмуркане за почистване от събраните боклуци се създава изкуство на плажа.

Морските костенурки са един от уязвимите видове, застрашени в световен мащаб от отпадъците в океана. Сред тях е рядката и защитена кожеста костенурка – най-голямата от всички живи морски костенурки.

Кожестата костенурка е четвъртото по големина съвременно влечуго след три вида крокодили. На дължина обикновено е около 2 метра, а теглото й е между 300 и 550 кг. Кожестата костенурка (Dermochelys coriacea) е единственият оцелял до наши дни представител на своето семейство.

Отскоро в Тайланд се наблюдава най-големият брой гнезда на костенурки от десетилетия насам. На плажа Ката в Пукет кожестите костенурки са се върнали да гнездят. Заради ограниченията за посетители, атмосферата там е по-спокойна и животните се чувстват по-окуражени да се приближат до брега и да снесат яйцата си.

Тайланд насърчава десетки държавни, обществени и частни програми с фокус върху опазването на океана и осведомеността за последствията от замърсяването му от страна на местните и на туристите.

Тайланд е известен с някои от най-красивите коралови рифове в света. Те са дом на много видове морски обитатели и играят важна роля в регулирането на климата. Ето някои от най-известните коралови рифове в страната:

Симилански острови

Симиланският архипелаг се състои от 9 острова в национален парк, разположен в Андаманско море на около 100 км от Пукет. Островите са известни с невероятната си красота, богатия си подводен свят, рифовете и плажовете с копринено мек пясък. Ко-Симилан е най-големият и прочут от островната група. Симиланските острови са признати за едни от най-добрите места за дайвинг в света и привличат гмуркачи от цял свят. Тук можете да видите огромни гори от корали, разнообразие от цветни риби и други морски организми.

Раша Яи

Рифът на Раша Яи, намиращ се в Тайландския залив, е известен с изключителната си красота и богатство на морския живот. Наред с коралите тук може да се наблюдават анемонии и морски кончета, различни раковини и риби, включително любимата на милиони хора рибка „Немо“.

Ко Тао

Остров Ко Тао също е популярно място за гмуркане и има няколко прекрасни коралови рифове в близост до брега. Тук може да плувате редом с риби и костенурки, със скатове и раци.

Ко Липе

Още един остров, известен с невероятните си коралови рифове – Ко Липе, е изключително популярна дестинация за шнорхелинг и гмуркане. Предлага изобилие от корали, риби и други морски обитатели.

Кораловите рифове в Тайланд, както и в други части на света, са под влияние на климатичните промени и човешката дейност. Затова са критично важни мерките за опазването им. Рифовете са жертва не само на промените в климата, но и на замърсяването на околната среда, незаконния риболов и неправилното поведение от страна на туристите.

Тайландското правителство и местните еко организации предприемат редица инициативи за съхранение на кораловите рифове и устойчивото им управление. Това включва създаването на морски закони и защитени зони, въвеждането на правила за риболов и забрана на някои практики, които могат да нарушат екосистемата. Акцент са и образователните кампании към туристите и местните общности, чиято цел е да обясни защо е важно опазването на океана и кои са добрите практики при гмуркане и шнорхелинг.

Една от мерките например е насърчаването на ползването на биоразградими слънцезащитни средства. Много от водещите козметични компании вече предлагат кремове и лосиони, чиито съставки са неутрални. Не бива още да се стъпва върху корали и да се замърсяват с боклуци водите.

Кораловите рифове на Тайланд попадат в морски резервати със специален режим и строги правила за регулация на риболова и дайвинга.

Държавата провежда и много научни изследвания в морските екосистеми, реставрирайки или създавайки изкуствени рифове. Това се случва чрез поставяне на коралови колонии или изграждане на подводни структури, които формират подходящи условия за растеж на корали. Усилията целят да подобрят здравето и възстановяването на увредените рифови екосистеми.

Морските резервати в Тайланд

Тайланд е обособил няколко важни морски резервата, които са от особена важност за опазването на околната среда и биоразнообразието. Ето някои от най-значимите:

Природен парк Хат Ноппарат Тхара-Му Ко Пи-Пи

Намира се в провинция Краби и включва няколко острова и коралови рифове. Известен е с изключителната си красота и богатство на морската флора и фауна, включително рибки „Кардинал“, ангелски риби, морски костенурки и корали. Остров Ко Пи-Пи е известен със своите прекрасни плажове и кристално чисти води.

Морски национален парк Анг Тонг

Състои се от 42 острова и се намира на запад от Ко Самуи в Тайландския залив. Той е дом на разнообразни видове морска фауна и флора – корали, риби, делфини и костенурки. Анг Тонг е известен също така с планинските си острови, предлагащи великолепни гледки.

Морски национален парк Симилански острови

Разположен е в Андаманско море и включва 9 острова, особено популярни сред гмуркачите и любителите на морските спортове заради невероятния си подводен свят. Симиланските острови са известни също така с белите си плажове и кристално чистите води.

Природен парк Ко Тао

Ко Тао е популярен сред дайвърите остров в Тайландския залив. Слави се с едни от най-добрите коралови рифове и привлича хиляди туристи. Рифовете предлагат разнообразие от корали и разноцветни риби, които гарантират незабравими подводни преживявания.

Морски национален парк Му Ко Чанг

Намира се в провинция Трат на източния край на Тайландския залив и включва няколко острова, водопади и коралови рифове. Му Ко Чанг е дом на различни видове корали, риби, раци и ракообразни. Островът предлага още обширни плажове и възможности за гмуркане и каякинг.

Природен парк Ко Ланта

Ко Ланта се намира в провинция Краби и е известен с прекрасните си плажове и рифове. Тук гмуркачите могат да открият много видове корали, риби и морски безгръбначни. Островът е също така важна локация за гнездене на морски костенурки.

В морските резервати на Тайланд има някои ограничения и забрани, които туристите трябва да спазват. Ето някои от тях:

Забрана за вадене на корали – туристите не бива да премахват корали от кораловите рифове.

Забрана за унищожаване на морски организми – туристите трябва да избягват нарушаването или унищожаването на морските организми като плуващи растения, риби, костенурки и други видове. Изхвърлянето на боклуци във водата също е незаконно.

Забрана за риболов – риболовът в някои зони на морските резервати може да бъде забранен или ограничен.

Забрана за носене на опасни вещества –вносът на опасни вещества в морските резервати не е разрешен. Това включва химикали, които могат да замърсят водата или да навредят на морските организми.

Забрана за вземане на сувенири: Не е разрешено туристите да вземат сувенири от природата в морските резервати, като раковини, корали или др.

В някои резервати има такса за влизане и местни ограничения за движението на лодки и престоя на сушата, за носене на пластмасови изделия като бутилки или чинии, забрана за употреба на силно химически средства за слънцезащита и пр.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара