Според изследване на CeraVe, европейците се смятат за хора, които нямат достатъчно добре изграден навик за редовно използване на защитен фактор. Въпреки това, все още не е късно тази малка стъпка да се превърне в рутина и по този начин да се предотврати серията на възможните последствия от продължителното излагане на слънце – от преждевременно стареене, лунички и увредена кожна бариера до по-сериозни състояния, като например меланома.

Чухте ли новината, която разтърси из основи света на грижата за кожата – SPF е задължителен всеки ден, дори когато е облачно? Шегата настрана, това не е новина, защото дерматолозите го повтарят от години, но не е излишно да ви припомним техните препоръки, тъй като мнозина не ги приемат на сериозно.

Въпреки че 88% от хората знаят, че излагането на слънце може да доведе до увреждане на кожата, само 18% от тях нанасят слънцезащитни продукти ежедневно. Това твърди проучване на американския бранд CeraVe, който представи подобрена версия на своя хидратиращ продукт за лице, сега със защитен фактор 30 за по-продължителна слънцезащита с ежедневна хидратация.

Ето и частта от проведеното изследване на CeraVe, чиито резултати привлякоха внимание. На въпроса: “защо, въпреки опасенията относно вредите, които слънцето може да причини на кожата, не нанасяте слънцезащитен крем всеки ден?” – респондентите посочиха двете най-чести причини:

  • Повечето хора смятат, че когато не са пряко изложени на слънце, са защитени от увреждане.
  • Те не смятат, че имат нужда от защита всеки ден, а само когато времето е слънчево.

Проучване на L’Oréal показва, че 57% от хората съжаляват, че не са защитили кожата си от слънчевите лъчи по-рано, затова никога не е късно да започнете да следвате рутина за грижа за кожата, която дава приоритет на слънцезащитата.

И ето две наистина добри новини: първо, само около 23% от излагането на слънце през целия живот се случва до 18-годишна възраст, така че, ако започнете от днес, можете да се предпазите от допълнителни увреждания, и второ, като всеки друг навик, и за прилагането на SPF са нужни само 21 дни, преди да стане рутина, също като миенето на зъбите.

Достатъчно е да нанасяте CeraVe крем с SPF30 върху лицето, шията и деколтето всеки ден в продължение на три седмици като част от сутрешната си грижа, и това скоро ще се превърне в един от по-полезните ви навици.

Има дълъг списък от възможни последствия, които се предотвратяват по този начин. Според Melanoma Research Alliance, излагането на ултравиолетова радиация е причина за повече от 90% от всички ракови заболявания на кожата. В допълнение, ежедневното излагане на слънце може значително да увреди кожната бариера и да намали нивото и качеството на основните серамиди, които укрепват кожата и й помагат да остане хидратирана.

Увреждането от излагане на слънце без защита се изразява и в преждевременно стареене на кожата под формата на бръчки, лунички, петна и загуба на тонус и еластичност. Поради всичко това дерматолозите са съгласни, че всеки трябва да използва слънцезащитен крем всеки ден и през цялата година.

Според Skin Cancer Foundation редовното ежедневно използване на SPF 15+ намалява риска от развитие на меланом с 50%, и е начин за запазване на красотата и здравия вид на кожата по-дълго време. Хората, които използват SPF 15 или по-висок ежедневно, показват 24% по-малко стареене на кожата от тези, които не използват слънцезащитни продукти ежедневно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара