Една от най-често срещаните причини за консултации с лекар през есенно-зимния сезон са болките в гърлото и ангините. Понякога те възникват инцидентно, при други пациенти са рецидивиращи. Особено обезпокоително е това състояние при децата, защото често е съпроводено и с висока температура. Има ли място хомеопатията при лечението на ангини и съществуват ли безспорни доказателства за ефективността на метода е една от темите на международната научна и медицинска образователна кампания „За Хомеопатията“.

„Най-опасният причинител на ангини е стрептококът и инфекция с него може да причини сериозни увреждания. Не трябва да забравяме обаче, че има разлика между ангина и зачервено, болезнено гърло. Ангината лесно може да се докаже с тест и тогава лечението задължително е с антибиотик.

Болките в гърлото

много често се дължат на вирусна инфекция, за която не е необходим антибиотичен прием. Безотговорният прием на антибиотици е изключително опасен и може да доведе до антибиотична резистентност. Правилното лечение може да се назначи само и единствено от лекар“, коментира д-р Даниела Карабелова, общопрактиващ лекар и хомеопат.

По данни на Световната здравна организация, към 2050 година се очаква загиналите от антибиотична резистентност да достигнат 10 млн. души.

„Хомеопатията не замества антибиотично лечение. Когато то е наложително, лекарят назначава подходящата терапия. Но хомеопатията може да предотврати развитието на болестния процес към бактериална суперинфекция, както и много успешно профилактира често боледуващ пациент. Така се разрежда или преустановява антибиотичния прием. Всяка терапия, която помага и може

да намали антибиотичния прием

е важна за обществото. Дългогодишният ми опит като общопрактикуващ лекар безспорно показва положителния ефект на хомеопатията върху здравето на моите пациенти –  от деца, през бременни, до пенсионери“, коментира д-р Карабелова. И допълни: „Когато говорим за зачервено гърло много добре повлиява комбинацията от Belladonna 9 CH, Mercurius solubilis 9 CH, Pyrogenium 9 CH, три пъти по пет гранулки дневно от трите хомеопатични продукти. При загуба на глас и пресипналост винаги предписвам таблетки Homeovox.“

Съществуват и редица медицински проучвания за приложението на хомеопатията при лечение на инфекции на горните дихателни пътища, които еднозначно показват ефективност и изключват плацебо ефекта. Такива са клиничните наблюдения при деца, когато няма влияние на ефекта плацебо.

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3, проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати

пациентите лекувани с хомеопатия

от инфекции на горните дихателни пътища  приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни медикаменти.

Друго проучване, проведено в амбулаторното педиатрично отделение на Университетската много профилна болница в Амстердам, проследява за една година 170 деца с рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища. Резултати от него показват по-малка тежест на симптомите в групата, лекувана с хомеопатия, намален прием на антибитиоции и по-малко аденоидектомии.

„Хомеопатичното лечение е много добре прието и ценено от българското население.

72% от съгражданите ни имат доверие в хомеопатията.

88% от използвалите хомеопатия заявяват, че са доволни от лечението си с нея.  Едновременно с това, близо 9 от 10 българи смятат, че конвенционалната и алтернативната медицина се допълват“, заяви д-р Персиан Буков, председател на Българската асоциация на производителите и вносителите на хомеопатични лекарства при представянето на данните от национално представително проучване сред българското население на възраст над 18 години. То е проведено от международната агенция за пазарни проучвания Harris Interactive през март 2023 г.

Проучването показва, че 65% от нашите сънародници са използвали поне веднъж хомеопатия през живота си, като за последните 12 месеца това твърдение е потвърдено от над половината от респондентите (54%). Използващите хомеопатия са мотивирали избора си на този тип медикаменти с факта, че

при хомеопатията няма странични ефекти

и е създадена на базата на натурални съставки.  Данните от проучването показват още, че 2/3 от българите имат намерение да използват хомеопатични продукти в бъдеще.

Най-често (54%) хомеопатията намира приложение като естествена алтернатива на традицицонните лекарства при ежедневните неразположения (болки в мускулите, настинка и т.н.). 38% от анкетираните са споделили, че ползват хомеопатични продукти за или като част от лечението си на хронични заболявания (алергии, екзема, рецидивиращ бронхит, синузит). 1/3 от респондентите са посочили, че прилагат хомеопатични лекарства при грижата за децата си.

Допълнителна проверена информация за клиничната хомеопатия и нейната ефективност може да намерите на сайтът za-homeopatiata.bg.

 

За Хомеопатията

„За Хомеопатията“ е научната и медицинска информационната кампания, част от международния проект Mon Homeo Mon Choix (Моята хомеопатия – моят избор monhomeomonchoix.fr). Нейната цел е да образова и да бъде достоверен източник на информация за хомеопатията. В основата на платформата е сайтът za-homeopatiata.bg, на който ще бъдат публикувани проверени факти за клиничната хомеопатия, нейната ефективност, както и ще бъдат опровергани най-честите митове и неверни твърдения. Източници на информацията на сайта са български и международни медицински партньори,  сред които Homeopathy research institute (hri-research.org), базирана в Лондон организация, посветена на популяризирането на висококачествени изследвания в хомеопатията на международно ниво.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара