Какво се случва през шестия месец от живота на бебето? Отговор на този въпрос, както и всички промени, които настъпват през този важен период са застъпени в новия епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“. Епизодът вече е достъпен онлайн.

В него се включват педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, които дават ценни съвети на новите родители. Ключовите етапи от развитието на бебето през този месец разглежда проф. Иван Литвиненко, водещ специалист по детска неврология в страната и югоизточна Европа.

Кърмачетата на шест месеца продължават активното си развитие, като използването на ръцете им става доста по-успешно, а играта става по-целенасочена. През този период те усвояват различни звуци и имитират произнесеното от родителите, като д-р Андрей Гончаров споделя, че те често звучат като „ма-ма“ и „та-та“.  В този период бебетата могат да изразяват емоционални реакции и да пляскат неволно с ръце. Важно за родителите е да отделят време за игра, като същевременно наблюдават развитието на двигателните функции.

Важна част от този етап на развитие е

въвеждането на твърди храни.

Индивидуалният подход е от съществено значение като обикновено се започва със зърнени каши. Според научно доказани препоръки, въвеждането на глутен може да започне след четвъртия месец. Д-р Мила Байчева напомня, че се препоръчва разнообразие в храните, като се следи за всякакви странични реакции или функционални нарушения.

Родителите трябва да бъдат внимателни при поставянето на кърмачетата в седяща поза. Препоръчва се то да бъде седнало в столче само по време на хранене. За да се превърне храненето в приятно изживяване за цялото семейство, бебето и новите родители могат да се хранят заедно.

През този етап на развитие профилактичните изследвания включват пълна кръвна картина и ехография на коремните органи. Педиатрите препоръчват допълнителен прием на

витамин D и хранителен режим, подходящ за възрастта.

Проф. Литвиненко съветва до шестия месец от живота на бебето, родителите да обръщат специално внимание на развитието на двигателните му умения и предпочитанията за използване на двете ръце. В случай на несъответствие, е препоръчителна консултация с педиатър. Бебето в шестия месец реагира на усмихнат и ласкав говор. То реагира на тона, с който му се говори и започва да различава близките и непознатите хора.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество

инициативи в полза на децата –

дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара