Главоболието намалява работоспособността ни, прави ни раздразнителни и ни принуждава да приемаме болкоуспокояващи в продължение на години. Защо някои хора имат главоболие при промяна на времето и как да се справят с него?

Когато времето се променя, хората, зависими от времето, изпитват силно главоболие, замаяност и гадене. В този случай метеорологичният фактор е спусъкът, който предизвиква влошаване на усещането. Причината за главоболието не се крие във времето, а в съществуващи нарушения на организма.

Например, тонусът на съдовата стена е нарушен при човек. Когато времето се променя, атмосферното налягане се повишава или понижава. Промяната в атмосферното налягане на свой ред естествено променя налягането в съдовете и тъканите. Когато атмосферното налягане се повишава, се увеличава притокът на кръв – кръвоносните съдове трябва да се разширят. Когато атмосферното налягане намалява, кръвният поток се забавя – кръвоносните съдове трябва да се стеснят.

Съдовете с променен тонус на стените не могат бързо да се адаптират към ситуацията. Доставката на кислород до мозъчната тъкан също е нарушена, на което организмът реагира с главоболие и възможни промени в кръвното налягане.

Чувствителни към промените във времето са хората, които имат напрегната работа или са

подложени на хроничен стрес.

Техните кръвоносни съдове остават в спазъм поради производството на хормони на стреса. При спазъм, както и при нарушения на тонуса, за кръвоносните съдове е трудно да се разширяват или свиват бързо.

Функционирането и храненето на мозъка зависят от циркулацията на кръвта, която пренася кислород. Мозъкът изразходва около 25 % от кислорода, който вдишваме. Ако луменът на даден съд се стесни или запуши, в някои части на мозъка настъпва недостиг на кислород. Това увеличава риска от инсулт.

Съдовете губят еластичност при висока кръвна захар, наднормено тегло, чернодробни проблеми. Променя се мастният състав на кръвта и се нарушава обмяната на веществата.

Как да се справите с главоболието

Ако страдате от „метеорологично“ главоболие, е необходимо да се консултирате с лекар-невролог. Защото когато пиете болкоуспокояващи по съвет на приятел, вие премахвате усещането за болка, но не и причината за тази болка. И ситуацията се повтаря.

Ако приемате болкоуспокояващи дълго време, болката се развива в хронична болка – тя е налице през повече от половината дни на месеца през последните три месеца. Може да се развие и болка, свързана с прекомерна употреба на лекарства.

Неврологът е в състояние да установи причината за главоболието. И да предпише адекватно лечение, след което то ще изчезне от живота ви без вреда за здравето ви.

Съвети:

1. Джогинг, бързо ходене, плуване 2-3 пъти седмично

При интензивна физическа активност се увеличават сърдечната честота и притокът на кръв.

Кръвоносните съдове се разширяват, за да може кръвта да циркулира нормално. В края на упражненията кръвният поток намалява и кръвоносните съдове се свиват. По този начин се упражняват както кръвоносните съдове, така и мускулите.

2. Практикувайте контрастни душове

Редуването на вода с различна температура „принуждава“ кръвоносните съдове да се разширяват и свиват.

3. Масаж или самомасаж на шийната област

Масажът на шията и гърба облекчава мускулната хипертония и подобрява притока на кръв към мозъка.

4. Излизайте на открито по-често

Ходете на работа пеша през парка, направете си излет през уикенда в гората или планината. Осигурете на тъканите си кислород при всяка възможност.

5. Консумирайте храни, съдържащи янтарна киселина – банани, кисело зеле, грозде, ябълки, брюкселско зеле.

Янтарната киселина е основната аминокиселина на мозъка. Тя подобрява тъканното дишане, преноса на кислород от кръвта към клетките. И ускорява обмяната на веществата.

6. Редувайте работа и почивка

Научете се да не закъснявате за работа, не отваряйте работни чатове, например след 20:00 часа. Не работете през почивните дни без спешна необходимост.

7. Достатъчно сън

Опитайте се да заспивате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Спете поне 6 часа на нощ в добре проветрена стая. При хронично недоспиване организмът реагира чувствително на всякакви външни фактори, включително на промени във времето.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара