На 15 ноември започват т.нар. Коледни пости, или по-точно – 40-дневният Рождественски пост, втори по продължителност след Великия пост.

Според църквата през първата седмица на поста и между 20 и 24 декември включително се консумира само растителна храна. През останалите дни е разрешена риба, освен в сряда и петък, когато се спазва строг пост. На 25-и декември, Рождество Христово, църквата разрешава всякаква храна, включително животинска.

Алкохолът е напълно забранен.

  • Не прекалявайте с тестените храни.

По време на пости тестените храни са разрешени, но не се опитвайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб и тестени храни.

  • Набавете си нужните белтъчини от други храни. 

Обърнете специално внимание на бобовите култури, тъй като съдържанието на белтъчини в тях е голямо. Хапвайте фасул, леща, грах, нахут. Много протеини има и в ядките – фъстъци, кашу, бадеми, сусам, тиквени семки, слънчоглед. Белтъчини има също и в различните пшенични и пълнозърнести продукти – булгур, киноа и др.

  • Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си. 

По време на пости е важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци. Зеленчуците може да не са само в пресен вид, но и във вид на супи, яхнии. Организмът ви ще се нуждае и от желязо и калций през този период. Затова хапвайте сушени плодове, броколи и моркови.

По време на Коледните пости има дни с особено строги правила. През това време е позволено единствено растителна храна и олио.

Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските дарове се консумират само в определени дни.

Ето и по-конкретно:

  • 15-22 ноември е период, в който се спазва строг пост. Разрешена е само растителна храна.
  • 23 ноември – 19 декември. В този вериод е позволено консумирането на вино, риба и морски дарове, но без сряда и петък, когато се спазва строг пост.
  • 20-24 декември – строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
  • 25 декември – Край на постите. Вече може да се хапва месо и млечни продукти

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара